Da li Srbija može zabraniti prolaz NATO trupama?

Postoji mogućnost da bi u NATO "vojni Šengen", pored punopravnih članica, bile uključene i države koje to nisu, ali učestvuju u "Partnerstvu za mir" i potpisnice su IPAP i SOFA sporazuma

Britanski list "Telegraf" je 4. juna preneo vest da NATO razvija višestruke kopnene koridore, putem kojih bi, u slučaju velikog evropskog kopnenog rata sa Rusijom, na prve linije fronta prebacivao američke trupe i oklopna vozila.

Ove ambicije Alijanse u posebnom su zamahu naročito od kako su se lideri vojnog saveza na samitu u Vilnjusu dogovorili da spreme 300.000 vojnika koji će biti u stanju visoke borbene gotovosti.

Planirano je da američke trupe sleću u holandske luke pre nego što se ukrcaju na vozove koji će ih prebacivati kroz Nemačku, pa dalje do Poljske. U slučaju "ruske invazije" na NATO, trupe bi se okupljale u Roterdamu, a navodi se i da ako NATO snage koje ulaze u Evropu iz Holandije budu pogođene ruskim bombardovanjem ili ukoliko budu uništene luke u severnoj Evropi, Alijansa će se fokusirati na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj.

Odatle bi vojska kopnom mogla da prelazi preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske, koja deli granicu sa Ukrajinom, a slični planovi postoje za transport snaga iz turskih i grčkih luka preko Bugarske i Rumunije do istočnog krila alijanse.

Na ovim koridorima, vojska neće biti ograničena lokalnim propisima i biće slobodna da prevozi pošiljke bez uobičajenih ograničenja, ocenjuje britanski list. Ovo nije prvi put da se u javnost pušta ideja o tzv. "vojnom Šengenu", koji bi Alijansi omogućio nesmetano i brzo kretanje po teritoriji država članica.

Takođe, važno je postaviti pitanje u kakvoj bi poziciji bile zemlje – poput Srbije, koje iako nisu punopravne članice, učestvuju u programu "Partnerstva za mir" i potpisnice su IPAP i SOFA sporazuma,

"Vojni Šengen" i slučaj Srbije

Kao što je već pomenuto, "vojni šengen" NATO znači da će vojska Alijanse moći slobodno da se kreće, bez ikakvih zakonskih prepreka i posebnih dozvola za prenos naoružanja između zemalja potpisnica sporazuma o uspostavljanju takvog projekta.

Ovo je za RT Balkan ranije izjavio Andrej Mlakar, urednik TV Front, koji je dodao i da je ovu ideju 2018. godine pokušao da sprovede u realnost tadašnji komandant američkih trupa u Evropi Ben Hodžis.

NATO je zbog provere izvodljivosti ove zamisli 2018. tražio od zemalja detalje o mogućim rutama kretanja, mostovima, tunelima, kao i podatke o njihovoj postojanosti i izdržljivosti.

"NATO je dobio konglomerat spiskova infrastrukturnih objekata od strateške važnosti za putovanja", rekao je tada Mlakar, navodeći da je Hodžis u međuvremenu otišao sa funkcije, pa je ideja zamrla.

Međutim, zbog sukoba u Ukrajini "vojni šengen" je oživeo kao ideja i sada se radi na tome da se sprovede u delo, čemu svedoče česte najave koje se pojavljuju u zapadnim medijima, ali i stanje na terenu.

"Konvoji se sada munjevitom brzinom prebacuju kroz zemlje članice, ali uz određene birokratske procedure, a kada bi se usvojila ideja o 'vojnom šengenu', sve birokratske procedure bile bi ukinute", smatra Mlakar.

Što se pak Srbije tiče, urednik TV Front je ocenio da zbog usvajanja SOFA i IPAP sporazuma "postoji mogućnost da NATO trupe prolaze neograničeno kroz našu zemlju, ali poštujući pravila u okviru sporazuma", te da bi za prolazak bez birokratije Srbija morala biti uključena u "vojni Šengen" (ukoliko bi tako nešto bilo formirano).

Redakcija RT Balkan je, povodom najskorijih najava o "vojnom Šengenu", Ministarstvu odbrane uputilo pitanja o obavezama Srbije vezanim za kretanje snaga NATO preko njene teritorije, kao i o mogućnosti da zvanični Beograd zabrani prolaz trupa Alijanse preko svoje teritorije. Odgovor za sada nismo dobili.