Manojlovićev ultimatum: Kako je ostao sam

Prošao je rok za ultimatum koji je lider Pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović dao ostatku opozicije, kakve odgovore je dobio?

Sam kod O.K. korala, tako bi mogla da se opiše situacija u kojoj se našao lider Pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović nakon što je ostatak opozicije pozvao da se ujedine, vrate mandate na republičkom novu, ali i u Beogradu, Nišu i Novom Beogradu, te da krenu u građansku neposlušnost, svega dva dana nakon izbora.

On je strankama opozicije, i onima koje su učestvovale na izborima, i onima koje nisu, poručio da nema vremena da se ide u šetnje i pojedinačne proteste, već da se sprovede potpuna građanska neposlušnost za koju, kaže, ima plan ali nije hteo da ga iznese.

Ostavio je rok danas do 10 sati. Kakve odgovore je dobio?

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa danas je saopštila da je očekivala od kolega izvinjenje u izbornoj noći, zbog toga što su učestvovali na izborima, dok je ta stranka bila za bojkot. Ocenjuju da se Manojlović, tri dana nakon izbora, traži da se brani rezultat u samo nekoliko opština, dok se u SSP, kako kažu, bore za pobedu nad vlašću i da za to moraju da insistiraju na izbornim uslovima.

"Smatramo i da opozicija ultimatume treba da postavlja političkom protivniku Vučiću, a ne opozicija opoziciji, kao i da opozicione organizacije treba međusobno direktno da razgovaraju, a ne preko medija", rekla je Marinika Tepić.

Smatraju da je ta "naknadna pamet" nanela puno štete građanima, jer su izlaskom na izbore legitimizovali, kako su naveli, Vučićevu izbornu pobedu.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta koji je učestvovao na izborima u koaliciji pod nazivom "Biram borbu", kaže da je poziv Manojlovića doživeo kao pritisak na vlast, te da je svaki pritisak na vlast dobrodošao.

"Da li to sada znači i pucanje u sopstvene noge opoziciji, ne znam", rekao je Lazović koji je dodao da nije bilo zvaničnih razgovora sa Manojlovićem, već samo poziva preko medija.

Zbog toga što je poziv usledio preko medija, a ne lično, negodovao je i poslanik Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta koji je napomenuo da je Manojlović pre poziva na neposlušnost, morao da razgovara sa svim opozicionim strankama.

"Niko me nije pozvao, da me bilo šta pita. O tako krupnim stvarima mora da se prethodno obavi razgovor", rekao je Jovanović.

Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije kaže da je rok koji je dao Manojlović prekratak, jer bi prvo trebalo da se utvrdi da li je bilo i kakvo prekrajanje izborne volje.

"Što se tiče samog pozivanja da se napuste institucije, nama to nije strano, međutim, mislim da ovakve pojedinačne odluke ne doprinose i ne daju opoziciji vetar u leđa" rekao je Pavlović.

Odgovor Manojloviću stigao je i iz Niša od dr Dragana Milića koji je poručio da neće podleći pritiscima i podmetačinama da izađu na demonstracije.

"Da se bacaju kamenice, da se raskrvare niške glave? Taj film u Nišu nećete gledati", kazao je Milić i rekao da ne podržava poziv Manojlovića jer smatra da taj put ne vodi nigde.

On je zamolio "sve ljude iz Beograda" da puste opoziciju u Nišu da "na miru donese odluku o tome kako će i šta raditi".

Vraćanje mandata nije ideja na koju treba rasipati snagu, niti na taj način kažnjavati građane Niša, rekao je poslanik demokratske stranke Srđan Milivojević.

Posebno napominje  da Manojlović ne može da vrati ni svoj osvojeni mandat u Beogradu, jer prvo mora da se konstituiše Skupština grada.

Takođe, smatra da je za građansku neposlušnost potrebno probuditi celu zemlju, a to u ovom trenutku nije moguće.

Prema rečima predsednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislava Mihailovića odnos te stranke prema delu opozicije koji je izašao na izbore "više neće biti isti".

"Stranke koje su dobile obećanje od ambasadora Kristofera Hila da će SAD na njih računati kao buduće nosioce vlasti u Srbiji ako izađu na montirane izbore i time sada pomognu Aleksandru Vučiću da produži svoju vlast da bi do kraja sproveo francusko-nemački sporazum, moraju snositi odgovornost", ocenio je Mihailović.

Mihailović je poručio i da opozicione stranke koje, kako je rekao, prave pakt sa Zapadom, da bi nastavile politiku aktuelne vlasti neće nikada biti njihovi saveznici.

Jedina opoziciona stranka koja je za sada podržala ideju Manojlovića je stranka Zajedno Nebojše Zelenovića koja je bojkotovala i izbore u decembru i sada.

Iako je na održanim izborima pojedinačno osvojio najviše glasova u opoziciji, Manojlović kao da je hteo da i formalno stane na čelo opozicije, ali u tome nije uspeo.

Sinoć je kod opštine Novi Beograd održan protest koji su predvodili predstavnici Manojlovićevog pokreta, a pridružili su im se i članovi koalicije "Biram borbu". Na ovom skupu, koji kao da je bio proba za moguće veće proteste, izostali su ostali predstavnici opozicije.

Za to vreme Manojlović se zaputio u Niš gde je takođe ostao bez podrške tamošnjih predstavnika opozicije.

Potom je izgleda i sam shvatio da je ostao usamljen u pozivu na neposlušnost, pa je sinoć umesto pripreme blokade od Gradske izborne komisije Beograda zatražio uvid u izborni materijal, što će mu biti i omogućeno.

Da li će zbog nejedinstva odustati od plana totalne građanske neposlušnosti, ostaje da se vidi u subotu, za kada je najpre najavio takav vid borbe, baš na dan održavanja Svesrpskog sabora.