Srbija i Balkan

Ambasada Rusije u BiH: Proces donošenja odluka treba da bude suvereni posao samih organa vlasti zemlje

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH su naveli da nisu mogli da zaobiđu rečenicu u poruci ministra spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića upućenu njegovim kolegama u državama Istočne Evrope u vezi sa odlukom Saveta ministara da uskrati mogućnost građanima tih zemalja da glasaju na teritoriji BiH na predstojećim izborima u Evropski parlament
Ambasada Rusije u BiH: Proces donošenja odluka treba da bude suvereni posao samih organa vlasti zemlje

Rusija ne utiče na procese donošenja odluka u BiH, smatrajući da to treba da bude suvereni posao samih organa vlasti zemlje, saopštila je Ambasada Rusije u BiH na svojoj fejsbuk stranici.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH su naveli da nisu mogli da zaobiđu rečenicu u poruci ministra spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića upućenu njegovim kolegama u državama Istočne Evrope u vezi sa odlukom Saveta ministara da uskrati mogućnost građanima tih zemalja da glasaju na teritoriji BiH na predstojećim izborima u Evropski parlament.

"Po 'uverenju' Elmedina Konakovića, na odluku predstavnika SNSD-a u Savetu ministara je delovao famozni "maligni ruski uticaj', koji, prema zapažanjima ministra, raste dan za danom. Vidimo u toj izjavi potpuno odsustvo logike. Kako uticaj Rusije može biti 'maligni' za članove i rukovodstvo SNSD-a, koji se zalaže za razvoj uzajamno korisnih i konstruktivnih odnosa sa Ruskom Federacijom?", navodi se u objavi.

Iz Ambasade dodaju da je opšte poznato da Rusija ne utiče na procese donošenja odluka u BiH, smatrajući da to treba da bude suvereni posao samih organa vlasti zemlje. Oni ističu da se po tome razlikuju od zapadnih ambasada koje svojim mešanjem u rad kako institucija, tako i pojedinačnih političara, stalno preteći i manipulišući, zaista truju situaciju u BiH svojim malignim uticajem.

"Rečenica iz poruke Elmedina Konakovića svedoči samo o težnji da se krivica za nastalu atmosferu lažno prebaci na drugog koristeći primitivne zapadne rusofobične klišee. To je potvrda vlastite nemoći da uspostavi konstruktivni dijalog sa koalicionim partnerima u interesu kako svakog od konstitutivnih naroda BiH, tako i svih građana BiH", navode iz ruske ambasade.

Podsetimo, Konaković je pisao šefovima diplomatija Slovenije, Rumunije i Poljske povodom odluke da se ne dozvoli državljanima tri zemlje da glasaju na evropskim izborima u ambasadama svojih zemalja u Sarajevu.

image