NVO traže inspekcijski nadzor: Jesu li stranke povredile tajnost ličnih podataka?

Razlog za sumnju je, kažu, postojanje spiskova sa dopisanim komentarima o tome jesu li birači simpatizeri SNS-a ili ne

Grupa od 15 nevladinih organizacija u Srbiji uputila je javni zahtev Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti da sprovede inspekcijski nadzor nad radom stranaka za koje, kako tvrde, postoji sumnja da su nezakonito obrađivale lične podatke građana.

NVO, među kojima su i Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, CRTA, Građanske inicijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije i druge, u saopštenju traže i da se ispita rad Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije "zbog sumnje da su podaci birača iz Jedinstvenog biračkog spiska (JBS) učinjeni dostupnim Srpskoj naprednoj stranci i drugim partijama".

U saopštenju se navodi da su 4. juna 2024, u javnost dospeli spiskovi "za koje postoji razumna sumnja" da su ih koristili članovi i aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) tokom izbornog dana na lokalnim izborima održanim 2. juna, a koji sadrže "veliki broj ličnih podataka građana", kao i "komentare aktivista SNS o tome da li su birači sa spiska simpatizeri Srpske napredne stranke ili nisu".

Kako piše RSE, predstavnici opozicionog pokreta u Novom Sadu "Bravo" objavili su su došli u posed materijala koji su, kako tvrde, koristili aktivisti SNS-a u Novom Sadu tokom izbora, a koji su kako tvrde, dokaz o postojanju "paralelnih biračkih spiskova", a ne spiska takozvanih "sigurnih glasova". U tim materijalima mogu se, dodaje RSE, videti komentari koji su uneti pored imena ljudi, među kojima su "ne voli nas", "otišao u inostranstvo".

Organizacije su pozvale Poverenika da objavi i da li je SNS "kao organizator kol centara" izvršila procenu uticaja obrade ličnih podataka o građanima na zaštitu podataka o ličnosti, kao i da li je SNS tražio mišljenje Poverenika pre obrade ličnih podataka.

"Skrećemo pažnju da je Poverenik dužan da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ukoliko po sprovedenom inspekcijskom nadzoru utvrdi da je rukovalac nezakonito obrađivao lične podatke građana", piše u saopštenju.