Srbija i Balkan

Muhamed Jusufspahić u "Relativizaciji": Amerika je danas u vlasništvu cionista

"Kapital ima moć da raseljava, da započinje ratove i time pokreće ljude s njihovih ognjišta. A ko je štampar para? Cionisti koji imaju američko državljanstvo", kaže sagovornik Ljiljane Smajlović
Muhamed Jusufspahić u "Relativizaciji": Amerika je danas u vlasništvu cionista© РТ Балкан

U novoj epizodi emisije "Relativizacija" Ljiljana Smajlović razgovarala je s Muhamedom Jusufspahićem, predsednikom Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije i ambasadorom Srbije u Saudijskoj Arabiji.

Na početku razgovora a na temu aktuelne rezolucije o (navodnom) genocidu u Srebrenici koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, autorka primećuje da brojne islamske zemlje nisu podržale ovaj sporni dokument, što prema njenim rečima ukazuje na bolje odnose Srbije i islamskog sveta, posebno posle ratova 1990-ih, a čemu je doprineo i Jusufspahić kao prvi ambasador u Saudijskoj Arabiji, državi u kojoj ni Jugoslavija nije imala diplomatsko predstavništvo.

"Trebalo je na pravi način predstavljati svoju zemlju, ali i zajednicu muslimana svoje zemlje. Cilj nam je bio da se s muslimanskim svetom uspostave što bolji odnosi i da se pokaže da mi u Srbiji, kao muslimani, slobodno živimo i možemo da predstavljamo Srbiju gde god da je to potrebno, to jest da smo na tu temu ravnopravni s bilo kim", kaže Jusufspahić.

Na početku mandata je osetio plodove medijske kampanje devedesetih protiv Srbije, jer bi na spomen države čiji je ambasador, usledilo zahlađenje, što se pak promenilo kada je nakon titule počeo da dodaje i Muhamed.

U Gazi se dešava genocid

"Dosta je to bilo neodgovorno i s naše, srpske strane. Prvi sam ambasador, i to 2018. Šta smo čekali do tad? Trebalo je da me prvo pošalju u Egipat budući da mi je majka Egipćanka, ali pošto je cilj bio uspostaviti što bolje odnose s islamskim državama, istakao sam da se muslimani Srbije ne okreću ka piramidama već ka Kabi u Meki koja se nalazi u Saudijskoj Arabiji", kaže gost "Relativizacije".

Što se tiče genocida i rezolucije u UN, kaže da mu to neminovno misli usmerava ka Gazi.

"U Gazi se dešava genocid, a iza njega stoji cionizam u svoj svojoj snazi uz sve svoje satelite. Mnogi ne žele da se suprotstave cionizmu, a on je jevrejski nacizam. Jevrejstvo je nacija, jevrejstvo nije vera, dok ima mnogo judaista koji nisu cionisti jer žele da budu ispravni vernici. Ako ste vernik, ne možete biti nacista svoje nacije, jer biste onda obožavali naciju", precizira Jusufspahić.

Upitan za komentar izjave portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Kirbija, da ono što radi Izrael u Gazi, to su Amerikanci radili u Iraku i Avganistanu, čime se zapravo branio od Međunarodnog krivičnog suda koji traži izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Jusufspahić kaže da su Sjedinjene Države u vlasništvu cionista.

"Amerika je uvek bila cionistička. Sve što se decenijama dešava u Palestini, od promene naziva zemlje, smanjenja življa bilo muslimanskog ili hrišćanskog, kazaću i arapskog jer je jezik arapski zajednički, to raseljavanje imalo je cilj da se na toj teritoriji nasele drugi koji sebe više vide u Evropi. Kapital ima moć da raseljava, da započinje ratove i time pokreće ljude s njihovih ognjišta. A ko je štampar para? Cionisti koji imaju američko državljanstvo", oštar je Jusufspahić.

Upitan da li je i predsednik SAD Džozef Bajden, koji kaže da nema Izraela, trebalo bi ga izmisliti, cionista, kratko odgovara – jeste.

NATO bombardovanje kao skretanje pažnje s ubijanja u Palestini

Na ocenu Ljiljane Smajlović da je njegov otac, nekadašnji muftija beogradski Hamdija Jusufspahić, pored toga što se protivio američkoj politici na Bliskom istoku, posebno bio žestok u kritikama upućenim SAD zbog NATO agresije na Srbiju, kaže da je bombardovanje u zamešateljskim krugovima sprovođeno po principu – malo ćemo dodati jednima, malo drugima, a skretati pažnju s onog što sve vreme radimo u Palestini.

"Smatrali su da će imati nekoga koga će stalno kriviti, i čime bi započinjali nova klanja, nova ubijanja na ovim balkanskim prostorima dok se u Palestini dešava(lo) jedno sakriveno takođe klanje, takođe ubijanje, još žešće, ono koje zaista zaslužuje da se po njemu naziva svaki genocid, svako istrebljenje čoveka", pojašnjava Jusufspahić.

O reakcijama u Srbiji na rat u Gazi kaže da je naoko mnogo više onih koji podržavaju Palestinu, ali da u medijskom izlogu, a "zna se ko kontroliše šta se može naći u njemu", deluje da je cionizam podržavan više nego ranije, te da treba imati na umu i da Palestina nije priznala nezavisnost Kosova, a Izrael jeste.

"Problem u srpskom javnom mnjenju poimanja svega što se dešava u Gazi dolazi od činjenice da su Palestinci pretežno muslimani, a Srbi kao hrišćani reći će da sve vreme imaju problema s muslimanima Albancima, Bošnjacima, i tu vuku pogrešnu paralelu. I to je posledica zamešateljstva jer se ne prepoznaje trag do izvorišta i zato donosimo loše sudove", zaključuje gost "Relativizacije" Muhamed Jusufspahić.

image