Srbija i Balkan

Kurtijeva policija maltretirala Srbina: Pitali ga da li je Leposavić Srbija ili "Kosovo"

Policajci mu na engleskom jeziku poručili da mora da promeni vozačku dozvolu jer nije validna
Kurtijeva policija maltretirala Srbina: Pitali ga da li je Leposavić Srbija ili "Kosovo"www.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

Na magistralnom putu Severna Mitrovica-Raška rano jutros patrola policije tzv. Kosova koju su činili pripadnici albanske nacionalnosti zaustavila je vozilo kojim je upravljao V. R i od njega zahtevali da se izjasni da li je "Leposavić Srbija ili Kosovo", piše Kosovo onlajn.

V.R. je za pomenuti portal izjavio da je zaustavljen na skretanju za Banjsku, a patrola se sastojala od tri pripadnika - dva muškarca i jedne devojke koji su pričali na albanskom jeziku.

"Zaustavili su me i najpre mi rekli da vozim auto sa nelegalnim tablicama jer je automobil registrovan na KM. Zatim su me pitali odakle sam i kada sam rekao da sam iz Leposavića pitali su da li je to u Srbiji ili na Kosovu. Kada sam rekao da je Srbija, oni su me popreko pogledali, pa sam dodao da se Leposavić nalazi na Kosovu", rekao je V. R.

Dodao je da su mu policajci na engleskom jeziku poručili da mora da promeni vozačku dozvolu, jer, kako tvrde, nije validna.

Otkako su pripadnici srpske zajednice napustili privremene prištinske institucije, policija takozvanog Kosova nije bila u većoj meri primetna na severu, osim specijalnih jedinica koji su vršili pretrese vozila u blizini administrativnih prelaza.

Incidenata već bilo - narod u strahu

Naš narod na Kosovu i Metohiji živi u strahu zbog poteza privremenih institucija u Prištini i policije. Vlada tzv. Kosova, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, i rečima i delima pokazuje da im je jedini cilj maltretiranje Srba.

Sličan incident dogodio se u oktobru, kada su pripadnici tzv. kosovskih specijalnih policijskih snaga u opštini Zubin Potok zaustavili 20-godišnjeg mladića N.T koga su tokom pretresa više puta udarili po glavi i nogama.

Kosovo onlajn tada je javilo da su tri pripadnika specijalne jedinice tokom pretresa tražili od mladića da se okrene prema automobilu i da raširi ruke i noge, što je on učinio, a nakon toga su ga više puta udarili po nogama, a jedan od njih i nekoliko puta u glavu.

Podsetimo, Kurti je ranije ove nedelje i sam priznao da "dijalog sa Srbijom nije među njegova tri prioriteta".

Izjavom da "od 33 sporazuma doneta u Briselu nikada nije prihvatio osnivanje Zajednice srpskih opština" premijer lažne države pokazao je da, i gotovo deset godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, nema nameru da ispuni jednu od njegovih ključnih odredbi.

image