Srbija i Balkan

Dodik: Održaćemo referendum o nezavisnosti Republike Srpske, moguće ujedinjenje sa Srbijom

Konkretan datum održavanja referenduma naknadno će biti određen
Dodik: Održaćemo referendum o nezavisnosti Republike Srpske, moguće ujedinjenje sa Srbijom© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Održaće se referendum o nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a njegov datum biće tek određen, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF), ne isključujući mogućnost budućeg ujedinjenja Srpske sa Srbijom.

"Bilo bi apsolutno prirodno i istorijski opravdano da se zemlje u kojima većinu stanovništva čini srpski narod ujedine u jedinstvenu strukturu i zajednicu, ali to je zadatak budućih generacija i političkih odluka obe države", rekao je Dodik za TASS.

Postoji odluka o razdvajanju, ali, prema njegovim rečima još uvek nije određen konkretan datum i do održavanja referenduma potrebno je da prođe neko vreme.

Dodik najavljuje početak pregovora o razdruživanju, ali dodaje da je uveren da već postoji "istorijska, generalno civilizacijska zrelost i razumevanje da to treba i da će se desiti".

Ako bi Republika Srpska ostala u sastavu Bosne i Hercegovine bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti, te je zbog toga neophodno prestati sa trošenjem resursa "uzalud se nadajući da će Bosna i Hercegovina nešto učiniti".

"Apsolutno ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, pre svega, dali smo predlog da se odvojimo od Bosne i Hercegovine. Krećemo se u tom pravcu", zaključio je on.

Dodik je ranije rekao da će vlasti Republike Srpske u roku od 30 dana izraditi predlog mirnog razdruživanja Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti očuvanje postojećeg modela ekonomskog funkcionisanja i njegovo prilagođavanje modelu mirnog razgraničenja.

Dodik je najavio i da će na Svesrpskom saboru u Beogradu predložiti da Dan Republike Srpske bude Sretenje.

"Deveti januar će ostati Dan nastanka Republike Srpske", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Znamo za plan Zapada da se Rusija podeli na pet delova

Prema Dodikovim rečima, pre 20 godina Zapad je vežbao na podeli Jugoslavije, da bi potom to isto ponovio u Rusiji i okupacijom Ukrajine se što više približio njenim granicama.

"Znamo za postojanje takvog plana: da se Rusija podeli na pet delova. Naučili su to da rade u mnogim delovima sveta, i konačno su došli ovde. Mislili smo da će uspeti", rekao je on u intervjuu za TASS, napominjući, međutim, da je ruski predsednik Vladimir Putin odmah saznao za ove planove i poveo borbu za ruske nacionalne interese.

image