Srbija i Balkan

Albanac optužen za špijunažu: Nemam veze sa BIA, Priština me progoni jer sam svedok u Hagu

Bedri Šabani je od devedesetih bio zaposlen kao carinik
Albanac optužen za špijunažu: Nemam veze sa BIA, Priština me progoni jer sam svedok u Hagu© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Bedri Šabani, Albanac koji je juče uhapšen u Uroševcu, zbog optužbi za navodnu "špijunažu i saradnju sa BIA", tvrdi da nikada nije špijunirao ni za jednu, a kamoli srpsku službu.

Prištinske vlasti ga, kako poručuje preko svog advokata Besnika Beriše, progone jer je svedok u Hagu.

Beriša navodi i da je poznato da je Šabani od devedesetih do 2004. godine bio carinik.

"Pošto je bio u sastavu carine, tokom bombardovanja je to potvrdio, čak mi je rekao da je po naređenju Generalštaba u to vreme boravio na carini, jer je doprineo kao jedinom graničnom prelazu da propušta robu, hranu i druge stvari da idu na ratna žarišta. Ovo je njegovo priznanje. Čak je rekao da je i brat Redžepa Ćosje bio carinik u Prištini, uz dogovor nekoga iz štaba u to vreme", ispričao je Beriša.

On dodaje da je do 2004. bio carinik, a da je od tada nezaposlen do danas, već živi "od kirije".

"A, još jedna stvar koja je po njemu nesporna je da je 2015. svedočio u Tužilaštvu i kaže da je odbio da se pojavi kao zaštićeni svedok", rekao je Beriša, a preneo "Kljan Kosova".

Navodi i da je Šabani obećao da se pojavi pred Specijalnim sudom i da nije preduzeo ništa protiv Prištine.

Bezbednosno-informativna Agencija (BIA) saopštila je juče da "odlučno demantuje sve pokušaje plasiranja lažnih vesti od strane privremenih albanskih institucija na Kosovu i Metohiji".

"Odlučno demantujemo sve pokušaje plasiranja lažnih vesti, od strane privremenih albanskih institucija na Kosovu i Metohiji, da su dva lica sa inicijalima B. Š. i M. Ć. u bilo kakvom odnosu saradnje sa agencijom", saopšteno je iz Bezbednosno-informativne agencije.

image