Srbija i Balkan

Stevandić: Napokon je počeo period srpskih integracija

Republika Srpska je najveće srpsko dostignuće u poslednjih 200 godina, poručio je predsednik Narodne skupštine Srpske
Stevandić: Napokon je počeo period srpskih integracija© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je poručio da je počeo period srpskih integracija i istakao da je došao trenutak kad možemo napokon da dočekamo ujedinjenje i jedinstvo srpskog naroda, što je ključno za budućnost Srbije i Republike Srpske.

On je ukazao na značaj ovog istorijskog trenutka, naglašavajući da su Srbi konačno dočekali trenutak kada su postali svesni svoje snage i mogućnosti integracije.

"Ako i po čemu bude upamćena ova generacija i predsednik Srbije, biće da je završeno vreme srpskih dezintegracija i da su počeli vek i vreme srpskih integracija. Ušli smo u fazu kada smo postali svesni da smo mi kao narod dočekali oslobođenja od Turaka, Austro-Ugara, Bugara, fašista, nacista, ali da sada napokon dočekujemo i to svoje ujedinjenje", rekao je Stevandić.

On je naglasio važnost očuvanja teritorije, vlasti i organizacije Republike Srpske, što omogućava sigurnost svim Srbima.

"Republika Srpska, kao državotvorni entitet, je najveće srpsko dostignuće u poslednjih 200 godina jer to je jedina teritorija koju smo sačuvali. Imamo narod, vlast i organizaciju i ustav, znači možemo da budemo ponosni, jer počinje vek integracija", naveo je Stevandić.

Dodao je i da će ovo biti "vek lidera, a ne vek činovnika", ukazujući da su lideri poput Vučića, Orbana i Dodika primeri političara sa stvarnim rezultatima i podrškom naroda.

Prema njegovim rečima jedan od ključnih trenutaka za srpski narod bio je uspostavljanje 15. septembra kao Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Istakao je da Srbija i Srpska teže miru i stabilnosti, uprkos pritiscima i izazovima.

"Jedine prave mirovne inicijative sa Balkana polazile su iz Srbije. Sve drugo su bile ratnohuškačke inicijative iz Sarajeva i od drugih. Mi smo postali ekonomski lider zahvaljujući snazi Srbije", naveo je Stevandić istakavši da Srbija postaje vojna sila sa najmodernijim sistemima naoružanja.

On je podsetio da je suverenitet Republike Srpske zasnovan na pravima dobijenim Dejtonskim sporazumom i da su jedine međunarodno priznate granice u Evropi one koje su utvrđene tim sporazumom.

image