Srbija i Balkan

Mošti Svetog Justina Ćelijskog na čelu Spasovdanske litije u Beogradu

Na veliki praznik prošle godine u litiji su nošene mošti Svetog Nikolaja Velimirovića, a ove godine će biti njegov savremenik
Mošti Svetog Justina Ćelijskog na čelu Spasovdanske litije u Beogradu© Српска православна црква

Na čelu Spasovdanske litije u Beogradu koja će se kretati gradskim ulicama od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, u četvrtak 13. juna biće kivot sa moštima Svetog Justina Ćelijskog.

Doček Svetih moštiju koje stižu iz njegovog zavetnog hrama u Valjevu zakazan je za sredu 12. juna u 17 časova u crkvi Vaznesenja Hristovog.

Mošti će sledećeg dana, na sam praznik u 19 sati biti iznete iz crkve i u litiji odnete do Hrama Svetog Save.

Jubilej rođenja i upokojenja ave Justina

Svetitelj Ava Justin (Blagoje Popović), poznati duhovnik SPC i profesor Bogoslovskog fakulteta, upravo je rođen na Blagovesti, 7. aprila 1894. godine u Vranju, a upokojio se u Manastiru Ćelije, takođe na Blagovesti 1979. godine.

U Manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata, kao jedan od opasnih građana po novu vlast.

Tu je bio preko trideset godina i napisao knjige, koje su prevođena na nekoliko desetina jezika.

Bio je veliki protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga imenom svejeres. Svoje stavove o tome izneo je u knjizi "Pravoslavna crkva i ekumenizam".

Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja. Justin Popović je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

Istorija gradske slave 

Gradska slava Beograda Spasovdan obeležava se od kada je despot Stefan Lazarević, 1403. godine, ustoličio Beograd kao svoju prestonicu.

O pređašnjem značaju Spasovdana dovoljno govori to što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Praznovanje gradske slave povremeno je tokom istorije prekidano, ali i nastavljano.

Današnju formu proslavljanja Spasovdana u Beogradu ustanovio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tadašnji poglavar Crkve Kneževine Srbije.ita, upućenog knezu Mihailu Obrenoviću, godine 1863. sagrađena je i Vaznesenjska crkva, i to najpre kao vojna crkva, od 1863. do 1866, koja je kasnije postala parohijski hram. Ova crkva uspela je da sačuva i originalni barjak uprave grada.

Posebno velika proslava Spasovdana odigrala se u Beogradu 1938. godine, kada se okupilo veliko mnoštvo naroda: đaka, građana, vojnika, sveštenika, crkvenih horova. Posle litije u zgradi opštine, patrijarh Gavrilo Dožić i gradonačelnik Vlada Ilić presekli su slavski kolač. Jedan od organizatora svečanosti bio je i pesnik Sima Pandurović, koji je bio načelnik Odeljenja za kulturu opštine Beograd.

Poslednja litija na Spasovdan u poratnom Beogradu dogodila se 1947. godine. U letopisu Vaznesenjske crkve zapisano je da su litiju te godine kamenovali skojevci, a iste godine je i zabranjena.

Poslednji put obnovljeno je skromnom litijom oko crkve, 1992. godine. Godinu dana kasnije, ulicama Beograda prošla je Spasovdanska litija, prvi put posle 46 godina.

Na veliki praznik prošle godine u litiji su nošene mošti Svetog Nikolaja Velimirovića.

Spasovdan se proslavlja u znak sećanja na dan kada se Isus poslednji put javio učenicima, zapovedio im da idu po svetu i propovedaju jevanđelje. Zatim se, na Maslinskoj gori, naočigled svih uzneo na nebo.

image