Srbija i Balkan

Tragom Dodikove najave: Koliko je daleko referendum o nezavisnosti RS i šta o tome misli Beograd?

Dan pred Svesrpski sabor Milorad Dodik najavljuje referendum o nezavisnosti RS. Koliko je to realno izvodljivo i ima li Banjaluka podršku Beograda za takav potez?
Tragom Dodikove najave: Koliko je daleko referendum o nezavisnosti RS i šta o tome misli Beograd?Getty © Elman Omic/Anadolu Agency

Dok se u Srbiji vrše poslednje pripreme za skup pod nazivom "Jedan narod, jedan Sabor – Srbija i Srpska", predsednik Republike Srpske Milorad Dodik iz Rusije poručuje da se Banjaluka sprema za referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine.

Dodik je, osim ideje o razdruživanju, otvoreno govorio i o ideji o ujedinjavanju zemalja u kojima većinu stanovništva čini srpski narod, uz ogradu da je to zadatak budućih generacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa druge strane najavljuje za vikend da će se sa priče preći na dela, ne navodeći previše detalja.

Koliko je realno da se Republika Srpska odvoji od Bosne i Hercegovine putem referenduma, da li "prelazak na dela" podrazumeva i podršku Srbije za taj potez i da li bi Svesrpski sabor mogao da bude početak politike ujedinjavanja srpskog naroda i u tom smislu?

Više nema nazad

Profesor geopolitike iz Republike Srpske Srđan Perišić najavu o razdruživanju vidi kao odgovor Republike Srpske na namere Zapada u Bosni i Hercegovini koje su postale jasne nakon inicijative o rezoluciji o Srebrenici.

"Razotkrile su se namere Zapada o unitarizaciji Bosne i Hercegovine, odnosno uništenja Republike Srpske, a koje se oslanja na međunarodnu situaciju koja je haotična", pojašnjava Perišić za RT Balkan.

Napominje da razdruživanje ne može da se izvrši bez iskazivanja jasne volje građana Republike Srpske, zbog čega je referendum nužan.

"Sigurno je Dodik o tome razgovarao i sa predsednikom Putinom i izneo mu svoje viđenje stvari", kaže naš sagovornik.

Isključuje mogućnost vraćanja na pređašnje stanje, odnosno na političku poziciju pre izglasavanja rezolucije o Srebrenici, jer bi to, ocenjuje Perišić, pokazalo slabost Republike Srpske i prihvatanje poraza.

Perišić smatra da budućnost sprovođenja referenduma zavisi od odluke Srbije da li će podržati Republiku Srpsku u toj nameri, podsećajući da su odnosi Beograda i Banjaluke bili su u usponima i padovima u ranijem periodu, što je zavisilo od američkog uticaja na Vladu Srbije i predsednika. 

"Ako to do sada zbog jakog prisustva američkog faktora i faktora Evropske unije na Balkanu nije bilo moguće, vreme tako teče da se više taj osećaj srpskog naroda ne može ignorisati. Od sutrašnjeg Svesrpskog sabora se očekuje da dâ odgovore u kom pravcu će se Srbija i Republika Srpska kretati", kaže Perišić.

Ni Vlada Srbije ni predsednik nisu se do sada izjašnjavali o ideji referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, niti o mogućem udruživanju.

Čekati pravi momenat?

Zbog geopolitičke situacije, najavljena odluka Dodika o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine u ovom momentu nije najbolja, bez obzira na ispravnost želje srpskog naroda, smatra profesor bezbednosti iz Beograda Miroslav Bjegović.

"Posle sramne i lažne rezolucije o Srebrenici izglasane u Generalnoj skupštini UN, takav iskorak bi bio pogrešno protumačen od svih zemalja Kvinte i NATO-a. Svi bi zajednički rekli da je Republika Srpska remetilački faktor na Balkanu i da se možda priprema i za druge akcije koje bi podrazumevale oružani sukob", kaže Bjegović za RT Balkan.

Navodi da momenat za takvu odluku nije dobar, a bilo bi pripisano Srbiji da podržava takvu odluku o izdvajanju i direktnom pripajanju Srbiji.

"Kompletan srpski narod ima takvu želju i volju za ujedinjenjem dve bratske republike, ali momenat nije najbolji, zato bi o tome trebalo razmisliti", dodaje naš sagovornik.

Govoreći o Svesrskom saboru, Bjegović kaže da je cilj da se pokaže jedinstvo i želja srpskog naroda za zajedničkom borbom u ekonomskom, bezbednosnom i svakom smislu.

"Nije slučajno što se na okupljanje pozivaju i Srbi iz Hrvatske, Crne Gore, delova Severne Makedonije, to će biti  jedna sveopšta manifestacija gde treba d se pokaže zajedništvo i jedinstvo u svim budućim vremenima i nastupima, što srpski narod i zaslužuje", zaključuje Bjegović.

image