Srbija i Balkan

Gaši: Moja domovina je Severna Makedonija, "Kosovo" je domovina mojih roditelja

Šef parlamenta Severna Makedonije pozvan je da objasni svoju izjavu da je njegova domovina "Kosovo"
Gaši: Moja domovina je Severna Makedonija, "Kosovo" je domovina mojih roditeljawww.globallookpress.com © © Tomislav Georgiev

Nakon što je mandatar za sastav nove vlade i lider VRMO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao predsednika Sobranja Afrima Gašija da se izvini ako je stvarno rekao da je njegova "domovina Kosovo", oglasio se šef parlamenta porukom da je njegova domovina Severna Makedonija.

Gaši je u izjavi medijima pojasnio da je rođen u Skoplju, gde živi sa porodicom i radi, da mu je domovina Severna Makedonija, a da je, kako je naveo, "Kosovo domovina njegovih roditelja".

"Moja izjava je bila da je Kosovo rodno mesto ili domovina mojih roditelja i zbog njih ga poštujem kao takvo. Međutim, verujem da se razumemo dovoljno dobro da ne zahtevamo detaljna objašnjenja pojmova kao što su rodno mesto, domovina ili matica. Jer, u albanskom jeziku se koristi složena imenica koja se odnosi na majku i zemlju", naveo je Gaši.

Za njega je, kaže, najvažnije da svojim delovanjem pokaže kako vidi svoju zemlju, kakva je njegova posvećenost njoj i koji su doprinosi u razlikovanju onih koji je grade i čine bogatom i onih koji je ruše i potkradaju.

Dodao je da građani nemaju koristi od tvrdnji i poruka o patriotizmu.

"Nismo ovde da se takmičimo ko je veći patriota. Ne uživam u takvim debatama i ovo je moja poslednja izjava na ovu temu", naveo je Gaši, preneli su skopski mediji.

image