Srbija i Balkan

Vučević i Brnabić dočekali Viškovića, Cvijanović i Stevandića na Sremskoj Rači

Zvaničnicima iz Republike Srpske priređen je doček uz so i pogaču koje su nosili mladi u srpskoj narodnoj nošnji, a vijorila se i srpska zastava

Premijer Miloš Vučević i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić dočekali su predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsednika skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića na graničnom prelazu Sremska Rača.

Nakon dočeka, oni su obišli radove na izgradnji mosta preko Save.

Zvaničnicima iz RS, koji dolaze povodom Svesrpskog sabora koji će biti održan sutra u Beogradu, priređen je doček uz so i pogaču koje su nosili mladi u srpskoj narodnoj nošnji, a vijorila se i srpska zastava.

Premijer Miloš Vučević izjavio je da se nada da će do kraja godine biti završen kompletan auto-put od Kuzmina do Sremske rače.

To znači da imamo direktnu vezu auto-puta Beograd - Zagreb sa prelazom na Sremskoj Rači, rekao je Vučević i dodao da je važan i integrisani granični prelaz sa strane Srbije.

"Ovo je veliki projekat koji će olakšati život građanima i nadam se da će naši turski partneri koji su angažovani na izvođenju radova zajedno sa kompanijama iz Srbije i RS poštovati rokove. Kao što ste čuli predstavnik kompanije je potvrdio da će do kraja godine biti završen auto-put od Kuzmina do Sremske Rače", rekao je Vučević novinarima u obilasku mosta na Savi.

Vučević je naveo da će se nastaviti sa infrastrukturnim radovima koji će sutra na Svesrpskom saboru dominirati kao tema.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je most preko reke Save na Rači impozantan građevinski objekat.

"Ovo je ono o čemu smo se dogovarali sve ove godine. Više sam nego ponosan na ovaj projekat. Ovo je na neki način ona naša životna, istorijska želja da Banjaluku i Beograd povežemo auto-putem", rekao je Višković nakon susreta zvaničnika Srbije i Republike Srpske na Rači.

Dodao je da je Srbija pokazala veliko razumevanje da sama finansira ovaj most, i da se uradi integrisani granični prelaz na prostoru Srbije, koji će takođe finansirati Srbija.

"Mi ćemo da spojimo Bijeljinu i brzom cestom na brzu cestu od Šapca prema Loznici", rekao je Višković, a prenela je RTRS.

Članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je prilikom obilaska radova na deonici auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače i mosta na Savi da je ponosna na kapacitet Srbije koja je u stanju da ima ambiciozne projekte, a koji su od značaja i za Republiku Srpsku.

"Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija beleži velike uspehe, a znamo da je to uvek i uspeh Republike Srpske", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da početak saborovanja obeležavaju "zajedno obilazeći gradilišta i most, kao i auto-put koji treba da nas spaja, kao što nas i sve drugo spaja".

Kako je navela, delegaciji iz RS predočeno je šta je sve planirano, gde se izvode radovi i šta se dešava u građevinsko-infrastrukturnom saobraćajnom smislu kad je u pitanju Srbija.

"Raduje me što neki od projekata podrazumevaju vezu sa RS. Mnogo je aktivnosti koje nas povezuju i mnogo aktivnosti koje planiramo da sprovedemo u narednom periodu", rekla je Cvijanović.

Sutrašnji sabor okupiće veliki broj ljudi iz Srbije i RS, a kako je planirano, pored celodnevnog raznovrsnog programa biće održana i zajednička sednica dve vlade, kao i sastanci zvaničnika Srbije i RS.

image