Srbija i Balkan

Nenad Stevandić za RT Balkan: Počeo je proces ujedinjenja srpskog naroda koji se neće zaustaviti

Ako neko pokuša da ukine RS, ona će biti samostalna, nemamo ništa protiv suživota, ali svoja prava ne možemo da žrtvujemo i ne možemo da postanemo narod koji se ne pita, ne odlučuje, nema svoj Ustav, teritoriju i nadležnosti koje smo dobili u Dejtonu nakon četiri godine herojske borbe, kaže predsednik Skupštine RS

Svesrpski sabor nije samo jedan događaj na kojem ćemo davati izjave i organizovati zajedničke sednice vlade i svečanosti, nego otvaranje jednog procesa, kaže za RT Balkan predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić pred sutrašnju veliku manifestaciju. 

Kako dodaje, nakon mnogo godina dezintegracija našeg prostora, naroda, i kulturnog i duhovnog, počeli su procesi integracije. 

"Mi već odavno slavimo zajedničke praznike, 15. septembar Dan slobode i nacionalne zastave, zajednički obeležavamo i teške datume iz naše istorije, progon našeg naroda, ubijanja i genocida nad našim narodom i u Donjoj Gradini i na mostu u Rači i na mestima gde danas žive proterani Krajišnici. Ali isto tako pravimo velik zalog za budućnost, da se naš narod izbori za svoja prava, da kao i drugi narodi u svetu i Evropi ne može da bude ugrožen. Da ima pravo i na samoopredeljenje i na zajedničku budućnost i kulturu, da ga niko ne proteruje jer su to bili tragični vekovi iza nas", ističe Stevandić.

On ukazuje da smo dočekali mnoga oslobođenja, i od Turaka i od Austrougara i Bugara, i fašista i nacista, ali nismo dočekali ujedinjenje.

"Sada vidimo da je počeo proces ujedinjenja koji se neće moći zaustaviti, a mi ga upravo sa Svesrpskim saborom institucionalizujemo. I to je njegova najveća vrednost", napominje Stevandić. 

Osvrćući se na najavu predsednika RS Milorada Dodika da će biti raspisan referendum o nezavisnosti Srpske od BiH, predsednik parlamenta RS kaže da je to odgovor na one koji stalno ukidaju Republiku Srpsku.

"Stalno govorim da ako neko pokuša da ukine RS, ona će biti samostalna. Inače ćemo moći da živimo u zajedničkoj državi. Nemamo ništa protiv suživota, ali svoja prava ne možemo da žrtvujemo i ne možemo da postanemo narod koji se ne pita, ne odlučuje, nema svoj Ustav, teritoriju i nadležnosti koje smo dobili u Dejtonu nakon četiri godine herojske borbe", napominje sagovornik RT Balkan.

On naglašava da je crvena linija da RS institucionalno u svom kapacitetu ima pravo da postoji na teritoriji gde se primenjuje njen Ustav.

"Ima pravo da samostalno donosi odluke, a da visoki predstavnici, ambasadori i ostali, ne mogu da menjaju naš način života bez obzira koliko su njihove zemlje moćne. I da ne mogu da odlučuju umesto nas", zaključuje Stevandić.    

image