Srbija i Balkan

Završen Svesrpski sabor: Usvojen nacrt Deklaracije; Veliki vatromet na levoj obali Save (VIDEO)

Program je počeo u 9.30 molbenom za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku koji je služio patrijarh srpski Porfirije, a završen je neformalnim druženjem u TC "Galerija"

U Beogradu je održan Prvi svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", koji je okupio zvaničnike Srbije i Republike Srpske, sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom.

Sabor je svečano završen večeras velikim vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.  Potpisani su memorandumi između ministarstava Srbije i Srpske.

Dva parlamenta u narednih 90 dana trebalo bi da usvoje Deklaraciju o zajedničkoj budućnosti koja je, po rečima Dodika, suštinski nacionalni dokument koji daje odgovor na brojne izazove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručili su da je ovo istorijski dan, dan kada su se Srbi ujedinili da brane slobodu i svoje nacionalne interese.

Centralno obeležavanje manifestacije bilo je organozovano na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i članova vlada. Tom prilikom su folkloraši iz Srbije i Srpske odigrali srpsko kolo u centru Beograda.

Saboru su prisustvovali zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Delegacije Srbije i Republike Srpske održale su brojne sednice i potpisale više bilateralnih sporazuma.

Program je počeo u 9.30 molbenom za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku koji je služio patrijarh srpski Porfirije.

Nakon defilea kulturno-umetnička društva iz Republike Srpske i Srbije koja su krenula od Kalemegdana i Skupštine grada Beograda preko Terazija do Knez Mihailove i Trga Republike, sastala su se na Trgu Republike gde su odigrala "moravac".

Dvojica lidera potom su obišla Narodni muzej, a dan završila na terasi tržnog centra "Galerija" i velikom bakljadom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

  • 8. jun 2024 • 21:16

    21:16

    Velika bakljada sa Savskog mosta u Beogradu povodom Svesrpskog sabora

    Velika bakljada upriličena je večeras sa Starog savskog mosta u Beogradu, povodom završnice prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor".

    U blizini mosta, na kuli Beograd, ispisano je "Živela Srbija, živela Srpska", kao i "Jedan narod, jedan sabor" uz osvetljenje u bojama srpske trobojke.

  • 21:00

    Obraćanja Dodika i Vučića na terasi Tržnog centra "Galerija": Srbi imaju dve države - Srbiju i Srpsku

    Predsednik Republike Srpske rekao je na neformalnom okupljanju na terasi Tržnog centra "Galerija" da odnosi Srbije i Srpske nikada nisu bili tako puni razumevanja do dolaska Aleksandra Vučića.

    "Osećamo da nismo samo braća, već da smo zajedno spremni da nosimo teret i odgovornost i zajedno kažemo šta hoćemo, a ne da gledamo na daleke kancelarije i nagađamo šta bi oni hteli… Ovaj narod će se ujediniti i sigurno će biti jedno", rekao je Dodik, prenosi RTS.

    Istakao je da srpski narod "ima dve države, Srbiju i Republiku Srpsku".

    "To nije samo teritorija i stanovništvo, nije samo izvršna vlast, već ljubav prema njoj i kad to kažem imam na umu ono što je BiH. Kakva je to država u kojoj nema ljubavi, nego sile i prisile", upitao je Dodik

    Istakao je da današnji dan piše novu istoriju.

    "Dobili smo mnoge pozive da nas pitaju šta je to (deklaracija), mi ne moramo sve da kažemo, ali za početak da ćemo 15. 2. obeležavati Dan državnosti Republike Srpske i Republike Srbije", ponovio je Dodik.

    Posle predsednika Srpske okupljenima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukazao je da su danas postavljeni temelji za mnogo divnih stvari u budućnosti i zahvalio Dodiku što je "zaštitio ognjišta našeg naroda". Ukazao je i ako neko misli da ugrozi opstanak Republike Srpske ne treba da sumnja na čijoj strani će biti Srbija.

    Naveo je da je Miloradu Dodiku danas za nijanse lakše nego njemu jer se osvrnuo na političke protivnike.

    "Zašto je Miletu i danas za nijansu lakše? Kad vam padnu na pamet politički protivnici, to znači da vam je dovoljno lako i da imate vremena da se na njih osvrnete. Ja nemam vremena, što znači da Miletu lakše. Vidim težu situaciju za nas nego što je svi drugi vide. Zbog svega što nam rade u Prištini, što se zbiva u svetu biće sve teže svakoga dana", rekao je Vučić.

  • 18:52

    Vučić na Trgu republike razvio srpsku zastavu: Danas je važan dan

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razvio je srpsku zastavu na Trgu republike gde je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao centralnom obeležavanju manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

    "Danas je važan dan, postignut je dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka i koje niko više, nikada, neće moći da sruši", naveo je Vučić na Instagramu.

  • 18:45

    Vučić: Postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten kneginje Milice

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska Narodnog muzeja Srbije da će država pokušati da otkupi sva naša umetnička dela koja se nalaze na aukcijama kao i da postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten knjeginje Milice.

    "Mi se trudimo da vratimo sve u zemlju što se nalazi na aukcijama. Pokušaćemo da kao država to kupimo i da vratimo u zemlju i predamo Narodnom muzeju. I još nekoliko knjiga, ali ovo je najvažnije", rekao je Vučić.

    On je istakao i da je Narodni muzej kao institucija nacionalno blago, ali da nije posećena u onoj meri u kojoj zaslužuje i pozvao sve ljude iz cele Srbije i Republike Srpske, Crne Gore i drugih krajeva da ga posete.

    "Pozvao bih sve ljude da dođu u Narodni muzej. Pozivam ljude iz Beograda, cele Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i da dođu i vide. Neverovatne stvari imamo", poručio je Vučić prilikom obilaska.

  • 18:09

    Vučić i Dodik počeli posetu Narodnom muzeju

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik započeli su danas obilazak Narodnog muzeja u Beogradu, a u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

    Sa njima su i ministri kulture Srbije i Srpske Nikola Selaković i Željka Stojičić.

  • 18:01

    Migovi nadleću centralnu manifestaciju Svesrpskog sabora na Trgu republike

    Migovi Vojske Srbije nadleteli su danas Trg republike na kraju Centralnog obeležavanja manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno" u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

    Pilot iz Miga je u uživo prenosu pozdravio sve učesnike Sabora.

  • 17:49

    Vučić: Živimo u teško vreme, moramo biti mudriji nego inače

    Živimo u teško vreme, ne našom krivicom, ali znamo koliko je važna sloboda, nezavisnost, da sami odnosimo odluke o putu Srbije i Republike Srpske, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa Trga Republike u Beogradu, gde se održava centralna manifestacija Svesrpskog sabora.

    "Moramo da budemo mudriji nego obično, da pokažemo a smo dovoljno pametni. Ginuli smo u 20 veku više nego drugi, dajte da pametnom politikom sačuvamo glave naše dece, mir, slobodu i nacionalne ciljeve i interese", rekao je predsednik Srbije.

  • 17:38

    Dodik: Ključna reč ovog Sabora je sloboda

    Ključna reč ovog sabora je sloboda, jer su Srbi kroz vekove dali mnogo žrtava za slobodu i mir, poručio je predsednik Republike Srpske sa Trga Republike u Beogradu, gde se održava centralna manifestacija Svesrpskog sabora.

    On je istakao da je potrebno je očuvati mir po svaku cenu, ali se jednako tako borbeno odnositi prema našim ciljevima i našim nacionalnim interesima.

    "Jaka Srbija je naš ponos, ponos svakog Srbina i zato smo danas ovde, na saboru našeg ujedinjenja i našeg postojanja", istakao je Dodik.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 17:14

    Počela centralna manifestacija Svesrpskog sabora na Trgu republike

    Centralno obeležavanje manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno", počelo je danas na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

    Svečanost kojoj prisustvuju i najviši zvaničnici Srbije i RS, počela je himnom Srbije "Bože pravde" i Svečanom pesmom Republike Srpske.

    Predsednici Vučić i Dodik obratiće se okupljenim građanima.

    RT Balkan/Jelena Marković

    Na Trgu, kojim se vijore srpske zastave, nastupiće folkloraši iz 20 Kulturno umetničkih društava Republike Srpske, koji su nešto posle 16 sati krenuli od Skupštine grada Beograda preko Terazija do fontane ispred Kulturnog centra Beograda, gde su se sreli sa članovima 30 KUD-ova iz Srbije, a koji su Knez Mihailovom prodefilovali od platoa na Kalemegdanu. Na mestu ukrštanja razmenili su nacionalne zastave.

    Centralna manifestacija kojoj prisustvuju i najviši zvaničnici Srbije i RS, kao i gradonačelnici Beograda i Banjaluke Aleksandar Šapić i Draško Stanivuković biće završena pesmom "Ovo je Srbija".
    Planirano je da dvojica predsednika i članovi dveju vlada obiđu i Narodni muzej na Trgu republike.

    Svesrpski sabor nosi glavnu poruku da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose sa svima u regionu.

  • 16:54

    Ministarstva poljoprivrede Srbije i RS: Memorandum donosi efikasnije agrarno plaćanje

    Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja između Srbije i Republike Srpske, koje je potpisan danas, u okviru Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, omogućiti efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

    "Naša Ministarstva su kompatibilna i po oblastima koje obuhvataju - poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda. Juče smo održali veoma konstruktivan, prijateljski sastanak tokom kojeg smo razmenili iskustva, pre svega, kada je u pitanju funkcionisanje naših institucija za agrarna plaćanja", navodi se u saopštenju.

    Kako se navodi, Srbija je napravila krupan iskorak uspostavljanjem sistema eAgrar koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije kojima Republika Srbija podržava svoje poljoprivredne proizvođače.

    "Pričali smo o saradnji u oblasti fitosanitarne inspekcije, o saradnji u oblasti veterinarstva, ali i o tome da imamo usklađene i nivelisane cene, generalnu kompatibilnost, i, što je veoma važno, da omogućimo zajednički izlazak na treća tržišta sa određenim poljoprivrednim proizvodima Republike Srbije i Republike Srpske", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

    Dodaje se da su, tokom Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", dva ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Martinović i Savo Minić, svečano otvorili stalnu Muzejsku postavku poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Srbije u prostorijama Poljo kluba, u okviru Sektora za ruralni razvoj.

    Cilj te postavke jeste prikazivanje tradicije, običaja i kulture srpskih domaćina kroz sve krajeve naše zemlje koji predstavljaju poljoprivredu i ruralni turizam Srbije.

image