Završen Svesrpski sabor: Usvojen nacrt Deklaracije; Veliki vatromet na levoj obali Save (VIDEO)

Program je počeo u 9.30 molbenom za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku koji je služio patrijarh srpski Porfirije, a završen je neformalnim druženjem u TC "Galerija"

U Beogradu je održan Prvi svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", koji je okupio zvaničnike Srbije i Republike Srpske, sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom.

Sabor je svečano završen večeras velikim vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.  Potpisani su memorandumi između ministarstava Srbije i Srpske.

Dva parlamenta u narednih 90 dana trebalo bi da usvoje Deklaraciju o zajedničkoj budućnosti koja je, po rečima Dodika, suštinski nacionalni dokument koji daje odgovor na brojne izazove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručili su da je ovo istorijski dan, dan kada su se Srbi ujedinili da brane slobodu i svoje nacionalne interese.

Centralno obeležavanje manifestacije bilo je organozovano na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i članova vlada. Tom prilikom su folkloraši iz Srbije i Srpske odigrali srpsko kolo u centru Beograda.

Saboru su prisustvovali zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Delegacije Srbije i Republike Srpske održale su brojne sednice i potpisale više bilateralnih sporazuma.

Program je počeo u 9.30 molbenom za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku koji je služio patrijarh srpski Porfirije.

Nakon defilea kulturno-umetnička društva iz Republike Srpske i Srbije koja su krenula od Kalemegdana i Skupštine grada Beograda preko Terazija do Knez Mihailove i Trga Republike, sastala su se na Trgu Republike gde su odigrala "moravac".

Dvojica lidera potom su obišla Narodni muzej, a dan završila na terasi tržnog centra "Galerija" i velikom bakljadom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

8. jun 2024 • 21:16

Velika bakljada sa Savskog mosta u Beogradu povodom Svesrpskog sabora

Velika bakljada upriličena je večeras sa Starog savskog mosta u Beogradu, povodom završnice prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor".

U blizini mosta, na kuli Beograd, ispisano je "Živela Srbija, živela Srpska", kao i "Jedan narod, jedan sabor" uz osvetljenje u bojama srpske trobojke.

Obraćanja Dodika i Vučića na terasi Tržnog centra "Galerija": Srbi imaju dve države - Srbiju i Srpsku

Predsednik Republike Srpske rekao je na neformalnom okupljanju na terasi Tržnog centra "Galerija" da odnosi Srbije i Srpske nikada nisu bili tako puni razumevanja do dolaska Aleksandra Vučića.

"Osećamo da nismo samo braća, već da smo zajedno spremni da nosimo teret i odgovornost i zajedno kažemo šta hoćemo, a ne da gledamo na daleke kancelarije i nagađamo šta bi oni hteli… Ovaj narod će se ujediniti i sigurno će biti jedno", rekao je Dodik, prenosi RTS.

Istakao je da srpski narod "ima dve države, Srbiju i Republiku Srpsku".

"To nije samo teritorija i stanovništvo, nije samo izvršna vlast, već ljubav prema njoj i kad to kažem imam na umu ono što je BiH. Kakva je to država u kojoj nema ljubavi, nego sile i prisile", upitao je Dodik

Istakao je da današnji dan piše novu istoriju.

"Dobili smo mnoge pozive da nas pitaju šta je to (deklaracija), mi ne moramo sve da kažemo, ali za početak da ćemo 15. 2. obeležavati Dan državnosti Republike Srpske i Republike Srbije", ponovio je Dodik.

Posle predsednika Srpske okupljenima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukazao je da su danas postavljeni temelji za mnogo divnih stvari u budućnosti i zahvalio Dodiku što je "zaštitio ognjišta našeg naroda". Ukazao je i ako neko misli da ugrozi opstanak Republike Srpske ne treba da sumnja na čijoj strani će biti Srbija.

Naveo je da je Miloradu Dodiku danas za nijanse lakše nego njemu jer se osvrnuo na političke protivnike.

"Zašto je Miletu i danas za nijansu lakše? Kad vam padnu na pamet politički protivnici, to znači da vam je dovoljno lako i da imate vremena da se na njih osvrnete. Ja nemam vremena, što znači da Miletu lakše. Vidim težu situaciju za nas nego što je svi drugi vide. Zbog svega što nam rade u Prištini, što se zbiva u svetu biće sve teže svakoga dana", rekao je Vučić.

Vučić na Trgu republike razvio srpsku zastavu: Danas je važan dan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razvio je srpsku zastavu na Trgu republike gde je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao centralnom obeležavanju manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

"Danas je važan dan, postignut je dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka i koje niko više, nikada, neće moći da sruši", naveo je Vučić na Instagramu.

Vučić: Postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten kneginje Milice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska Narodnog muzeja Srbije da će država pokušati da otkupi sva naša umetnička dela koja se nalaze na aukcijama kao i da postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten knjeginje Milice.

"Mi se trudimo da vratimo sve u zemlju što se nalazi na aukcijama. Pokušaćemo da kao država to kupimo i da vratimo u zemlju i predamo Narodnom muzeju. I još nekoliko knjiga, ali ovo je najvažnije", rekao je Vučić.

On je istakao i da je Narodni muzej kao institucija nacionalno blago, ali da nije posećena u onoj meri u kojoj zaslužuje i pozvao sve ljude iz cele Srbije i Republike Srpske, Crne Gore i drugih krajeva da ga posete.

"Pozvao bih sve ljude da dođu u Narodni muzej. Pozivam ljude iz Beograda, cele Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i da dođu i vide. Neverovatne stvari imamo", poručio je Vučić prilikom obilaska.

Vučić i Dodik počeli posetu Narodnom muzeju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik započeli su danas obilazak Narodnog muzeja u Beogradu, a u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Sa njima su i ministri kulture Srbije i Srpske Nikola Selaković i Željka Stojičić.

Migovi nadleću centralnu manifestaciju Svesrpskog sabora na Trgu republike

Migovi Vojske Srbije nadleteli su danas Trg republike na kraju Centralnog obeležavanja manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno" u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Pilot iz Miga je u uživo prenosu pozdravio sve učesnike Sabora.

Vučić: Živimo u teško vreme, moramo biti mudriji nego inače

Živimo u teško vreme, ne našom krivicom, ali znamo koliko je važna sloboda, nezavisnost, da sami odnosimo odluke o putu Srbije i Republike Srpske, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa Trga Republike u Beogradu, gde se održava centralna manifestacija Svesrpskog sabora.

"Moramo da budemo mudriji nego obično, da pokažemo a smo dovoljno pametni. Ginuli smo u 20 veku više nego drugi, dajte da pametnom politikom sačuvamo glave naše dece, mir, slobodu i nacionalne ciljeve i interese", rekao je predsednik Srbije.

Dodik: Ključna reč ovog Sabora je sloboda

Ključna reč ovog sabora je sloboda, jer su Srbi kroz vekove dali mnogo žrtava za slobodu i mir, poručio je predsednik Republike Srpske sa Trga Republike u Beogradu, gde se održava centralna manifestacija Svesrpskog sabora.

On je istakao da je potrebno je očuvati mir po svaku cenu, ali se jednako tako borbeno odnositi prema našim ciljevima i našim nacionalnim interesima.

"Jaka Srbija je naš ponos, ponos svakog Srbina i zato smo danas ovde, na saboru našeg ujedinjenja i našeg postojanja", istakao je Dodik.

Opširnije pročitajte ovde.

Počela centralna manifestacija Svesrpskog sabora na Trgu republike

Centralno obeležavanje manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno", počelo je danas na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Svečanost kojoj prisustvuju i najviši zvaničnici Srbije i RS, počela je himnom Srbije "Bože pravde" i Svečanom pesmom Republike Srpske.

Predsednici Vučić i Dodik obratiće se okupljenim građanima.

Na Trgu, kojim se vijore srpske zastave, nastupiće folkloraši iz 20 Kulturno umetničkih društava Republike Srpske, koji su nešto posle 16 sati krenuli od Skupštine grada Beograda preko Terazija do fontane ispred Kulturnog centra Beograda, gde su se sreli sa članovima 30 KUD-ova iz Srbije, a koji su Knez Mihailovom prodefilovali od platoa na Kalemegdanu. Na mestu ukrštanja razmenili su nacionalne zastave.

Centralna manifestacija kojoj prisustvuju i najviši zvaničnici Srbije i RS, kao i gradonačelnici Beograda i Banjaluke Aleksandar Šapić i Draško Stanivuković biće završena pesmom "Ovo je Srbija".
Planirano je da dvojica predsednika i članovi dveju vlada obiđu i Narodni muzej na Trgu republike.

Svesrpski sabor nosi glavnu poruku da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose sa svima u regionu.

Ministarstva poljoprivrede Srbije i RS: Memorandum donosi efikasnije agrarno plaćanje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja između Srbije i Republike Srpske, koje je potpisan danas, u okviru Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, omogućiti efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

"Naša Ministarstva su kompatibilna i po oblastima koje obuhvataju - poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda. Juče smo održali veoma konstruktivan, prijateljski sastanak tokom kojeg smo razmenili iskustva, pre svega, kada je u pitanju funkcionisanje naših institucija za agrarna plaćanja", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Srbija je napravila krupan iskorak uspostavljanjem sistema eAgrar koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije kojima Republika Srbija podržava svoje poljoprivredne proizvođače.

"Pričali smo o saradnji u oblasti fitosanitarne inspekcije, o saradnji u oblasti veterinarstva, ali i o tome da imamo usklađene i nivelisane cene, generalnu kompatibilnost, i, što je veoma važno, da omogućimo zajednički izlazak na treća tržišta sa određenim poljoprivrednim proizvodima Republike Srbije i Republike Srpske", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Dodaje se da su, tokom Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", dva ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Martinović i Savo Minić, svečano otvorili stalnu Muzejsku postavku poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Srbije u prostorijama Poljo kluba, u okviru Sektora za ruralni razvoj.

Cilj te postavke jeste prikazivanje tradicije, običaja i kulture srpskih domaćina kroz sve krajeve naše zemlje koji predstavljaju poljoprivredu i ruralni turizam Srbije.

Ministarstva poljoprivrede Srbije i Republike Srpske: Memorandum donosi efikasnije agrarno plaćanje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja između Srbije i Republike Srpske, koje je potpisan danas, u okviru Svesrpskog sabora, omogućiti efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

"Naša Ministarstva su kompatibilna i po oblastima koje obuhvataju - poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda. Juče smo održali veoma konstruktivan, prijateljski sastanak tokom kojeg smo razmenili iskustva, pre svega, kada je u pitanju funkcionisanje naših institucija za agrarna plaćanja", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Srbija je napravila krupan iskorak uspostavljanjem sistema eAgrar koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije kojima Republika Srbija podržava svoje poljoprivredne proizvođače.

"Pričali smo o saradnji u oblasti fitosanitarne inspekcije, o saradnji u oblasti veterinarstva, ali i o tome da imamo usklađene i nivelisane cene, generalnu kompatibilnost, i, što je veoma važno, da omogućimo zajednički izlazak na treća tržišta sa određenim poljoprivrednim proizvodima Republike Srbije i Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, tokom Svesrpskog sabora ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Martinović i Savo Minić, svečano otvorili stalnu Muzejsku postavku poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Srbije u prostorijama "Poljo kluba", u okviru Sektora za ruralni razvoj.

Cilj te postavke jeste prikazivanje tradicije, običaja i kulture srpskih domaćina kroz sve krajeve naše zemlje koji predstavljaju poljoprivredu i ruralni turizam Srbije.

Brnabićeva: Naš nacionalni interes je ekonomija

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je rekla da smatra dok smo mi jači i jedinstveniji biće i nama bolje.

Dodaje da naš nacionalni interes jeste ekonomija, bez koje ne bi mogli da pomognemo Srbima gde god da žive.

"Za ekonomiju je potreban mir i stabilnost, ova poruka zajedništva i sabornosti jeste ono što nas spaja", rekla je Brnabićeva za TV Pink.

Kako kaže, ponosna je i velika joj je čast što je učestvovala na zajedničkoj sednici dve Vlade i zato što je usvojena Deklaracija koja će ostati kao dokument za istoriju i potomke.

"Ovaj sabor znači mnogo i pokazuje da ćemo još više raditi na tome da čuvamo našu tradiciju i istoriju i obeležavamo bitne datume, ali i ulagati u budućnost", rekla je Brnabić.

Marković Palma: Za Srbe u drugim državama ista prava kao što drugi narodi imaju u Srbiji

Srbija je država u kojoj svi građani bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost imaju ista prava i u Srbiji se najmanje smanjio broj drugih nacionalnosti u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, posebno u Hrvatskoj i BiH Federaciji, gde su Srbi proterani posle ratova 1990-tih godina, poručio je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Ono što mi tražimo je da Srbi u drugim državama u okruženju imaju ista prava kao što imaju svi građani u Srbiji bez obzira odakle su i kada došli u Srbiju. Proterani Srbi iz Hrvatske, BiH i iz naše južne pokrajine Kosova i Metohije nemaju drugu državu, Srbija je njihova država", dodao je Marković koji danas prisustvuje Svesrpskom saboru u Beogradu.

Kako je istakao, njemu zaista nije jasno kako Srbi u Republici Sloveniji nemaju status nacionalne manjine.

"Ako Srbi u Mađarskoj imaju zvaničan status nacionalne manjine i sva prava kao i svi drugi građani Mađarske, onda je prosto neverovatno da taj isti status nemaju Srbi u Sloveniji i ja molim Vladu u Sloveniji da to ispravi i da Srbima u Sloveniji ozvaniči status nacionalne manjine" istakao je Marković.

Ministar Mali sa kolegama iz Srpske o razmeni iskustava

Ministar finansija Siniša Mali prošetao je danas sa kolegama iz Republike Srpske Beogradom na vodi, i tom prilikom razmenio iskustva kako bi zajedno radili na dobrobiti srpskog naroda.

"Sa dragim kolegama iz Republike Srpske, Zorom i Srđanom, prošetao sam novim 'selfie' mostom na Beogradu na vodi, a popeli smo se i na 40. sprat kule Beograd odakle se pruža pogled na ceo grad. Drago mi je što su i sami mogli da se uvere u to koliko se Beograd promenio i koliko svakog dana napredujemo", napisao je Mali na svom nalogu na Instagramu.

"Razmenjujemo iskustva i radimo zajedno za dobrobot celog našeg naroda. Živela Srbija! Živela Srpska", dodao je ministar finansija.

Vučić: Dali smo sve od sebe da Srbe iz Republike Srpske i celog regiona ugostimo na najbolji način

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su dali sve od sebe da na najbolji način ugoste Srbe iz RS i celog regiona.

"Po ovoj vrućini najbolje je prase iz furune. Dali smo sve od sebe da Srbe iz Republike Srpske i celog regiona ugostimo na najbolji način", naveo je predsednik na Instagramu.

Gavrić: Srbija u svakom trenutku pomagala Republici Srpskoj

General Vojske Republike Srpske Budimir Gavrić izjavio je danas da je Srbija u svakom trenutku pomagala Republici Srpskoj, obezbeđujući joj ono što joj je najpotrebnije.

Govoreći u Domu Garde na Topčideru, Gavrić se zahvalio svim veteranima Srbije i Republike Srpske, istakavši da su oni dali nemerljiv doprinos stvaranju entiteta.

"U toj borbi imali smo veliku pomoć iz matice Srbije, koja nas nije ni u jednom trenutku zaboravila i pomagala u svemu što je mogla i što je trebalo. Bilo je više dobrovoljaca iz Srbije i mnogo njih je u toj borbi dalo život. Srbija je u najtežim trenucima dala ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske", rekao je Gavrić.

On je istakao da je saradnja svakim danom sve veća, pomoć Srbije Srpskoj sve veća, u skladu da mogućnostima Srbije.

Nenad Popović za RT Balkan: Sve odluke ćemo donositi zajedno

Izvanredna je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića zajedno s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da se okupe svi Srbi, da pokažemo sabornost jer kada smo zajedno, onda smo najjači, rekao je ministar bez portfelja Nenad Popović.

Dodao je da je divno što je sve počelo molebnom u Hramu Svetog Save koji je služio patrijarh Porfirije ne bi li se oprostilo sve ukoliko je bilo nesuglasica, te da nismo mogli da pošaljemo lepšu poruku za naš narod gde god da se nalazi.

"Za sve Srbe u regionu, one koji su Severnoj Makedoniji, u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Federaciji BiH veoma je važno da znaju da je Srbija uvek s njima i da ćemo uvek čuvati sve što je naše, srpsko. Veoma je važno da znaju da u Beograd dolaze kod svoje braće i da ćemo sve odluke donositi zajedno. Najvažnije je da pomažemo jedni drugima onako kako je to kroz vekove bilo kod našeg naroda", istakao je Popović za RT Balkan.

Gujon: Svesrpski sabor pravi odgovor na izazove pred Srbijom

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je da su na današnjoj zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske prvi put u takvom formatu politički i verski predstavnici srpskog naroda s obe strane Drine bili okupljeni na jednom mestu i da mu je čast što je bio deo tog istorijskog događaja.

"Velika je čast biti deo ovog po svim obrisima istorijskog događaja na kojem su donesene važne odluke. Usvojeni su strateški dokumenti koji će dugoročno odrediti pravac saradnje Srbije i Srpske i još tešnje povezati srpski narod u regionu", napisao je Gujon na društvenoj mreži Iks.

"Naši zajednički zadaci u budućnosti pored ekonomskog prosperiteta i političke stabilnosti treba da budu usmereni na očuvanje srpskog jezika, ćirilice, tradicije, običaja i kulturnog nasleđa kao ključnih elemenata srpskog identiteta", poručio je Gujon.

On je ocenio da je Svesrpski sabor odlična platforma i pravi odgovor na sve izazove koji očekuju Srbiju u narednom periodu.

Fokloraši iz 30 KUD iz Srbije nastupili na Kalemegdanu

Spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" predstavilo se 30 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srbije na platou na Kalemegdanu.

Nastupili su KUD "Gradimir" iz Beograda, FA "Sevdah" iz Vranja, FA Lazarica iz Kruševca, KUD Batajnica i drugi.

Ovim nastupom Srbija i Srpska pokazuju duhovnu vrednost i kulturno nasleđe jednog naroda.

Sunčan dan na Kalemegdanu obasjao je nasmejana lica mladih folkloraša.

Nad scenom su vijorile zastave Srbije i Republike Srpske.

"Na sceni na Kalemegdanu možemo videti 30 ansambala iz cele zemlje. Trenutno nastupa ansambl Laza Načić iz Vršca sa igrom iz Banata i polako provodimo kraju nastup koji je počeo u podne" rekao je Janko Dimitrijević in ansambla "Kolo".

Defile kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske od Skupštine grada Beograda preko Terazija do Knez Mihailove ulice planirano je za 16 sati.

U isto vreme članovi kulturno-umetničkih društava iz Srbije sa Kalemegdana se krenuće ka Knez Mihailovoj ulici.

Kolone će se prema programu Sabora susresti ispred fontane u Knez Mihailovoj ulici u 16.30 sati.

Za 17 sati na Trgu republike predviđena je Centralna manifestacija sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno" gde će više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske igrati srpsko kolo.

Popović, Žigmanov i Bukejlović o unapređenju saradnje ministarstava Srbije i Srpske

Ministarka pravde Srbije Maja Popović i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov sastali su se danas sa ministrom pravde Republike Srpske Milošem Bukejlovićem.

Na sastanku je ukazano na veoma dobru saradnju Srbije i Republike Srpske, koja je na visokom nivou i razgovaralo se o unapređenju dosadašnje saradnje tri ministarstva.

Razmatrana je i mogućnost održavanja naučne konferencije na kojoj bi se razmatrala argumentacija protiv navodnog genocida u Srebrenici, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Osim toga, razmatrano je i unapređenje sprovođenja zajedničkih aktivnosti iz delokruga rada ministarstava kojima se doprinosi jačanju međusobnih veza i odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

Takođe, ukazano je i na potrebu razmene iskustava u vezi sa primenom i sprovođenjem propisa iz delokruga rada ministarstava kroz zajedničko organizovanje naučnih konferencija, radionica i stručnih skupova.

Sastanku su prisustvovali i državna sekretarka u Ministarstvu pravde Bojana Šćepanović i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak, navodi se u saopštenju.

Selaković za RT Balkan: Srpski narod ne mogu i ne smeju da dele političke granice

Ponosan sam na činjenicu što pripadam generaciji političara s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom na čelu koja je mogla da organizuje ovako značajnu manifestaciju koja u sebi ima i politički i privredni i sportski i kulturno-umetnički i obrazovni, ali i široki društveni značaj, rekao je ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković o Svesrpskom saboru.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku u Beogradu se nalazi nekoliko hiljada ljudi iz Republike Srpske, predstavnika svih sfera društva, što pokazuje suštinsku želju da se dođe do dubinskog, kapilarnog povezivanja predstavnika našeg naroda s obe strane Drine.

"Ako tome dodamo da su ovde prisutni legitimni predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore i iz Severne Makedonije, onda to dobija jednu širu dimenziju – da srpski narod ne mogu i ne smeju da dele političke granice i politički sistemi", istakao je Selaković za RT Balkan.

Dodao je da je naša istorija – istorija kretanja kroz različite države, a da srpski identitet odlikuju svetosavska crkva, srpski jezik i ćirilično pismo.

"Ovde smo da pošaljemo poruku da pripadamo istom identitetu. Bez obzira što su ovde danas najviše prisutne dve republike, prisutna je jedna kultura a to je srpska kultura", zaključio je Selaković.

Ristić i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija s kolegama iz Republike Srpske

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija su, u okviru Svesrpskog sabora koji se danas održava u Beogradu, održali niz sastanaka sa srodnim ministarstvima i institucijama iz Republike Srpske.

Svesrpski sabor je organizovan sa ciljem da se pošalje poruka da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, da imaju zajedničku istoriju, kao i da promovišu mir i dobre odnose u regionu, saopšteno je iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije.

Šulić i Momirović za RT Balkan: Nikada nećemo izdati interese Srbije, demonstriramo srpsko jedinstvo

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić rekao je za RT Balkan da je Republika Srpska u svim pogledima, što se tiče spoljne politike, zagledana maksimalno u Srbiju.

"Mi iz RS nećemo uraditi ni jedan potez niti ćemo dozvoliti bilo kome u BiH da urade bilo koji potez koji će biti usmeren ka i protiv interesa Srbije", istakao je Šulić.

"Srbija je naša matica, zagledani smo u nju i važno nam je da jačamo bilateralne veze sa maticom Srbijom koji će značiti prosperitet za sve", dodao je.

Ističe da koliko god ovaj sporazum danas koji smo potpisali znači za RS znači i za drugi deo BiH.

"Mi smo danas poslali iz Beograda poslali poruke jedinstva, stabilnosti, sigurnosti, zajedničkog rada i prosperiteta. Te politike su politike koje su prihvaćene i treba da budu prihvaćene za sve narode, jer nisu uperene protiv bilo koga", naglasio je Šulić.

Poručuje i da će politika RS ostati uvek dosledna.

"Čuvaćemo leđa Republici Srbiji po pitanju KiM, po pitanju bilo kog drugog međunarodnog i bilo kog drugog sporazuma koji se tiče Srbije. U RS će imati sigurnog, jasnog i velikog mlađeg brata i nikada nećemo izdati interese Republike Srbije", dodao je.

Momirović: Ovo je veliki dan za Srbiju i RS

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije naglasio je da je ovo veliki dan za Srbiju i RS i za celokupan srpski narod.

"Pokazujemo i demonstriramo srpsko jedinstvo", rekao je on za RT Balkan.

Kako je naglasio, ministarstvo trgovine Republike Srbije i ministarstvo trgovine i turizma RS potpisale su memorandum o zajedničkim trgovinskim interesima naše dve Republike i naglasio je da je ovo samo još jedan veliki korak u pravcu povezivanja našeg naroda.

"Skoro smo izvojevali veliku pobedu u UN, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je kako se bori za srpski narod, kako se ne odustaje od fundamentalnih principa na kojima počiva naša država i naš narod. I sada je vreme da ozbiljno razmislimo, da spustimo loptu, da demonstriramo jedinstvo ali i pokažemo kad god je srpski narod bio jedinstven od toga su benefite imali svi", rekao je Momirović za RT Balkan.

J. Marković

Vučić zahvalio veteranima za odbranu ognjišta, Dodik: Živimo za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas veteranima Srbije i Republike Srpske, jer su branili svoja ognjišta i dodao da su se svih prethodnih godina mnogi plašili da se zahvale veteranima.

On je prilikom obraćanja u Dom Garde na Topčideru, zahvalio veteranima iz Republike Srpske ističući da su oni ustali da odbrane zemlju svojih predaka i potomaka i zato sto su doveli Republiku Srpsku do toga da bude uspešan entitet i mesto gde se srpski narod oseća sigurno.

"Hvala i vama iz Srbije koji ste svuda štitili naše interese i na Košarama i na Paštriku i svuda gde vas je država pozvala rizikujući svoje živote", rekao je Vučić.

Istovremeno, on je zahvalio svima na ljubavi prema Srbiji i narodu i zamolio veterane iz Srbije da zajedno sa "braćom iz Republike Srpske" se druže i razmenjuju iskustva koja će značajna da se sećamo svega i da se ne zaborave zločini.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da, ako nekome nešto nije jasno, onda treba da gleda u to što kaže Aleksandar Vučić, čija politika je odgovorna prema narodu, državi i istoriji.

"Snažna Srbija je ona za koju se svi borimo, a za koju ste vi davali delove svojih tela, koja je interes svih nas. To najbolje radi Vučić, ako vam nešto nije jasno, onda gledajte šta kaže Vučić. Dakle, to je politika odgovorna prema narodu, državi i istoriji, koja afirmiše Srbiju kao zemlju srpskog naroda i drugih koji u njoj žive", naveo je Dodik na skupu ratnih veterana.

Ponovio je da je danas usvojena Deklaracija, koja podrazumeva da se ima razumevanja za Srbe i da će oni biti branjeni gde god su ugroženi.

"Zato smo mi zagledani u Srbiju, volimo je, živimo za nju i spremni smo da damo svoj doprinos za sve ono što je nacionalna tradicija, sećanje i podržavanje svih onih koji su se borili za srpske nacionalne interese", poručio je Dodik i istakao: Živela Srbija i Republika Srpska.

Predstavnici elektroprivreda Srbije i Republike Srpske razmatrali nove projekte

Predstavnici elektroprivreda Srbije i Republike Srpske održali su danas sastanak u Beogradu u okviru Svesrpskog sabora na kome su analizirali dosadašnju saradnju, razmatrali nove projekte i mogućnosti za unapređenje odnosa u oblasti snabdevanja i trgovine električnom energijom.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković sa saradnicima primio je uoči Svesrpskog sabora delegaciju Elektroprivrede Republike Srpske predvođenu v.d. generalnog direktora Lukom Petrovićem, saopštio je EPS.

Na sastanku je analizirana dosadašnja saradnja na postojećim energetskim objektima i zajedničko upravljanje slivom Drine, od "Drinsko-Limskih" HE preko HE "Višegrad", HE i RHE "Bajina Bašta" i HE "Zvornika" do potencijalnih projekata - Gornja i Srednja Drina.

Kako je navedeno, na sastanku je razmatrana i saradnja u oblasti razmene električne energije i mogućnosti za unapređenje odnosa u oblastima snabdevanja i trgovine.

Posle sastanka, predstavnici EPS i EPRS posetili su Nacionalni dispečerski centar Elektromreže Srbije.

Vučević se sastao sa Srbima iz regiona

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se u Palati Srbija sa predstavnicima srpskog naroda iz regiona.

Prethodno, Vučević je imao sastanak sa predsednikom Crne Gore Andrijom Mandićem, a učestvovao je i na zajedničkoj sednici dve Vlade, Srbije i Srpske.

Vučić i Dodik stigli u Dom garde na Topčideru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", stigli su u Dom Garde na Topčideru, gde se obraćaju veteranima Republike Srbije i Republike Srpske.

Pored dvojice predsednika, u programu učestvuju i veterani kojima će se obratiti resorni ministri Republike Srbije i Republike Srpske, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, a zatim i general Vojske Republike Srpske Budimir Gavrić i general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević.

U Domu Garde prisutni su predstavnici svih boračkih organizacija i organizacija veterana iz Republike Srbije i Republike Srpske.

Goganović: Na negovanje specijalnih odnosa obavezuje nas naša istorija, tradicija i volja naroda

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović, izjavio je da Svesrpskim saborom želi da se pokaže jedinstvo srpskog naroda sa obje strane Drine, prenosi Srna.

Goganović je naglasio da organizovanje kulturnog, privrednog, ali i političkog Svesrpskog sabora ima uporište u Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama, koji je zaključen između Srbije i Republike Srpske, a koji nije u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

"Srpski narod ima pravo na to jer je reč o istom narodu sa dve strane Drine. Na negovanje specijalnih odnosa obavezuje nas naša istorija, tradicija i pre svega volja naroda", istakao je Goganović, napomenuvši da Svesrpski sabor nije useren protiv bilo kog naroda u BiH, ali ni u regiji.

Razmena dokumenata u prisustvu Vučića i Dodika

Razmena potpisanih dokumenata između resornih ministara u vladama Srbije i Republike Srpske obavljena je u okviru Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska," u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Memorandum o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske razmenili su ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Jelena Žarić-Kovačević i ministarka Uprave i lokalne samouprave Senka Jujić.

Memorandum između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja razmenili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i ministar poljoprivrede Savo Minić.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva prosvete i kulture RS o saradnji u oblasti filmske umetnosti i drugog audiovizuelnog stvaralaštva razmenili su ministar kulture Nikola Selaković i ministarka prosvete i kulture RS Željka Stojičić.

Sporazum o saradnji između Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske razmenili su ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski i ministarka za porodicu, omladinu i sport RS Selma Čabrić.

Memorandum o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske radi jačanja veza pripadnika srpske dijaspore sa Republikom Srbijom i Republikom Srpskom razmenili su ministar bez portfelja Đorđe Milićević i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić.

Memorandum o zaštiti zajedničkih trgovinskih interesa između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske razmenili su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić. Ugovor o donaciji knjiga dr Slobodana Ristanovića razmenili su savetnica predsednika Republike Srbije Branka Đukić i ministarka prosvete i kulture Vlade Republike Srpske Željka Stojičić.

Razmena dokumenata usledila je nakon zajedničke sednice vlada Srbije i RS, na kojoj su govorili i dvojica predsednika i patrijarh Porfirije.

Doneta odluka o raspisivanju konkursa za izgradnju memorijalnih centara

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalanih centara za obeležavanje mesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da će upravljački odbor za realizaciju te odluke u narednom periodu u hitnom roku pripremiti detaljan plan aktivnosti, kao i da će se lokacija u Beogradu naknadno utvrditi, ali da će ona biti na obali Save.

"Sava je ta spojnica između Jasenovca, Donje Gradine i Beograda", poručio je ministar.

Ministar je precizirao da konkurs treba da bude mešovit i da ima cilj da se dođe do idejnog rešenja za obeležavanje mesta stradanja i izgradnju memorijalnih centara.

Porfirije: Kao svaki narod imamo pravo da saborujemo

Patrijarh Porfirije je istakao da je sve glavno već rekao u jutrašnjem molebanu.

Poručio je da svaki narod ima svoj pečat, svoju posebnost, identitet a to je duhovna kategorija u zavisnoti od toga koji je duhovni identite, zavisiće sve ostalo, svaka druga vrsta identiteta.

"Naš duhovni identitet od Svetog Save do danas je zapečećen hristom", istakao je Porfirije.

"Ono što je rekao predsednik Vučić podvlačenjem faktora ekonomije, dodao bih i važan faktor a to je duhovni identitet. Važno je da budemo ono što jesmo. Može biti da obezbedimo sve spoljašnje, ali ako nas nema onda je to prazna orahova ljuska. Kao svaki narod imamo pravo da saborujemo, imamo i obavezu da to činimo ako hoćemo da nas ima, da nas bude", dodao je.

Ocenio je da iz tog razloga, kako je već rekao, sabiramo se, ne protiv i nikada se nismo sabirali protiv, sabiramo se za.

"Za to da budemo ono što jesmo, da darove koje smo dobili od boga umnožili u slavu njegovu, da bi bez straha i kompleksa stupali u kreativan plodotvoran dijalog sa svima koji su oko nas i sa nama", poručio je.

Usvojena odluka o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalnih centara

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalanih centara za obelžavanje mesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih interesa

Na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske jednoglasno je usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Parlamenti Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju, prenosi RTS.

Vučić: Srpski nacionalni interes je ekonomija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut pre 10 godina, da bez obzira na različita mišljenja - nikad ne smeju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

"Dodik je rekao jednu važnu stvar oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina, analizirajući sve naše greške iz istorije. Pre 10 godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima - da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi", istakao je Vučić, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS.

"Neretko smo se stideli našeg naroda iz Krajine, do toga da uvek imamo nešto da kažemo o onima sa druge strane Drine. Ponosan sam što sam rođen u Beogradu, ali me nikada niste čuli da sam zato bolji ili veći od nečeg drugog, uvek sa se osećao kao prekodrinski Srbin", rekao je predsednik.

Poručio je da naš narod na KiM nikada neće ostati bez svog imena i prezimena.

Kako je rekao nije bilo teško pogoditi šta će se dešavati u svetu kada "udari sila na silu" i dešavanja u Ukrajini nas uvode u katastrofu.

"Mi smo verovatno šampioni u broju ratova koje smo vodili u 20. veku", rekao je Vučić.

Ocenjuje da bi nas danas bilo više nego Holanđana da nismo učestvovali u tim ratovima i zato, smatra, mir je naš osnovni interes.

"Govorili smo danas o dijalogu kao suštinskom rešenju između nas i Albanaca. U samoj Deklaraciji videćete da su pažljivo birane reči i govoreno o svemu", rekao je predsednik.

"Mi smo uvažili određene zahteve RS jer smatramo da je to naša obaveza. Prihvatili smo jer ne možemo mi uvek da budemo ti koji kažu ljudima u RS da bolje razumemo njihove probleme nego oni sami", dodao je.

Predsednik je rekao da je srpski nacionalni interes ekonomija bez koje, kako je dodao, nema ni očuvanja ćiriličkog pisma, ni očuvanja jezika.

"Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo ovde danas, čini mi se, možda ne sasvim dovoljno govorili, a to je ekonomija. Mi smo to nazvali Ekspo 27. Ekonomija je suština i prva tačka nacionalne bezbednosti. Ekonomski napredak je od vitalnog interesa i daje nam snagu", rekao je Vučić i dodao da to znači i privlačenje novih investitora.

On je dodao da je to oblast u kojoj mora više da se radi sa svima u regionu - BiH, Severnoj Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Pištinom u okviru Cefte, ali i sa svim evropskim partnerima.

Vučić je podsetio da je Srbija bila suočena sa teškim pritiscima po pitanju članstva tzv. Kosova u Savet Evrope, navodeći da Priština nije ispunila ništa od predviđenog ni Briselskim, niti Ohridskim sporazumom.

"Što se rezolucije o Srebrenici, koja je bila mesto užasnih i jezivih stvari i to osuđujemo, ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo dogovor - ako je 2015. doneta generalna rezolucija o genocidima počinjenim u svim delovima sveta zašto je morala da se donosi specifična devet godina kasnije?", zapitao je predsednik.

"Još jedno pitanje je da li je ova rezolucija donela pomirenje u BiH ili regionu? Nije, e pa zašto ste je donosili? Pa upravo zbog toga da se mi sukobljavamo pa da nam dođu "mirotovorci" iz sveta koji će donositi pravila kako njima odgovara", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da u Deklaraciji ima tačka o očuvanju zajedničkog prijateljstva koji imaju Srbija i RS, i koje traje već vekovima.

Predsednik je napomenuo da će Srbija uvek biti spremna za dijaloge koji će da vode u bolje odnose od onih koji postoje, da Srbi u Srbiji imaju dobar odnos sa Bošnjacima.

"Ova Deklaracija se poziva na Dejton, i što se mene tiče ne moramo ni ovu konferenciju da držimo, jer ćemo sada najveći deo toga reći. Dakle, pozivamo se na Dejton, jasno znamo da smo ga potpisali, ne kao slučajni prolaznik već garant, a oni će nam reći a niste vi garant. U Hrvatskoj imate 20.000 Hrvata pravoslavne vere, a to je tekovina NDH i lažnog patrijarha kako bi Srbi koji su se borili protiv ustaškog režima okrenuli nekom drugom. A o tome se ćuti. Zabranjuju nam da posetimo Jasenovac, i ćute svi", rekao je..

"Zbog toga ćemo da gradimo i izgradimo i formiramo tim, ja sam kriv što smo bili nesposobni prethodnih godina, ja ću sada da nagledam to i da što pre izgradimo i Donju Gradinu i Beograd. Naćićemo pogodno mesto da ceo svet može i u Beogradu i Donjoj Gradini da vidi kakvo je bilo stradanje srpskog naroda", dodao je on.

Ističe da je srećan što su se svi ministri konačno upoznali, što su mogli da razgovaraju, što su im se pojavile nove ideje, što znaju ljudi iz RS koje lekove i generičke baze imamo i što znaju za druge stvari koje ćemo zajedno moći da radimo.

Napomenuo je da se za koji dan uplaćuje 10 milina evra za put Sremska Rača - Bijeljina.

"Nadamo se uskoro investicionom rejtingu, to bi bio prvi put u istoriji Srbije, ali to bi bio i uspeh Srpske i svakog Srbina'', rekao je Vučić.

On je naveo da je potrebno da se Srbija izbori za mir i napredak sopstvene ekonomije.

"A za jedinstvo naroda smo se danas izborili i molim vas, ne dajmo da nam ga iko ikada sruši", poručio je Vučić.

On je istakao da je u regionu potreban mir.

"Nema u Deklaraciji razdruživanja. Samo vas molim da milion puta razmislite koliko nam je svima potreban mir. Ja sam rekao Miletu, znam ja za bukače i one koji se zaklinju u kafani. Kao i one koji su mi držali pridike o srpstvu, a kad sam doneo zastavu u UN tražili su da je iznesem, jer je zabranjeno nositi", rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija Republiku Srpsku "nikad neće ostaviti na cedilu".

Dodik: KiM neotuđivo deo Srbije i RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se Deklaracijom obuhvataju svi važni odnosi Srbije i RS, a prema njegovoj želji glavni aspekt je da se 15. februar obeležava kao Dan RS, ali da će se prigodno obeležavati i 9. januar kao dan nastanka.

"Deklaracija je suštinski nacionalni dokument i dala je odgovore na ono što ne samo da je trenutak već ono što treba da činimo u budućnosti. Deklaracija koju danas usvajamo biće potvrđena i u NSRS i postaće naše vlasništvo. Odnosi se na odgovore na najaktuelnija pitanja. I ovaj sabor se ponovo rehabilituje nakon nekoliko vekova i povezuje nas sa onim što je radio Car Dušan", rekao je Dodik, koji je dodao da bez predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne bi se ni desilo ovakvo okupljanje.

"Ovo je sabor svih nas, mada verujem da ima nekih među nama koji su ovo shvatili kao eto još jedan dan, ali moram reći da sam ponosan što sam saradnik predsednika Vučića na Deklaraciji. Bićete ponosni što ste ovde sa nama donoseći istorijski dokument", istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je ponosan što je deo ovog plenuma, kao što je bio ponosan i 1992. kada je digao ruku za formiranje RS.

Kaže da legitimna i legalna je politička definicija da je srpski narod jednak bez obzira gde živi i odakle je.

"Ne želimo nikoga da ugrozimo, ali je problem da se zbir svih napora oko nas ugrožavao nas i izlazimo iz ovoga sa važnom Deklaracijom. U vremenu smo kada se u UN dešava sramni čin, okupljanja onih koji su hteli da nam nametnu etiketu 'genocidnog naroda'. Mi nismo genocidan narod i tačka", kaže on.

"Ova rezolucija se nas ne tiče u smislu da treba da je provedemo. Najveće poniženje je što su korišteni mehanizmi iz rada Skupštine koji to tretira kao nevažno pitanje", rekao je Dodik, te napomenuo da srpski narod treba da stane iza Vučića, i da je njegov način borbe u ovim današnjim uslovima za svaku pohvalu.

"Obeležiće nas samo onda kada mi pristanemo da to tako bude", rekao je Dodik.

Ističe da je KiM neotuđivi deo Srbije i RS, koja svoje vrednosti i sve važno za naš narod baštini u korenima sa Kosova i "zato je ono naše".

Dodik je istakao da je Dejton doveden u pitanje, i da to danas nije moguće jer postoje ljudi koji ne žele da se vrate na Dejton i odbacuju Srbiju koja je bila potpisnik istog.

"Moramo da kažemo da RS ne može više da afirmiše svoje zadovoljstvo dobijeno Dejtonom i da su njena ovlaštenja oteta. Važno je da damo dogovor na to i da budu jedinstveni", rekao je Dodik i dodao da Vučić bolje razume dešavanja na međunarodnom planu bolje nego iko drugi.

"Mislimo da je bolje da živimo kao dobre komšije sa svojim pravima, političko teritorijalnim subjektima nego da budemo trajno posvađani ukućani i da to postane način života. Srpski narod želi mir", poručio je predsednik RS.

Kaže da je potpuno uvren ako dođe trenutak da moramo da odlučimo i okolnosti nametnu da nam je ugrožen mir samo treba slediti odluku Vučića, jer on je čovek koji može da da najbolji odgovor na to.

Dodik je istakao da je važno zanti ko je bio "za prokeltu rezoluciju o Srebrenici" te da naš narod ne može olako preko toga da pređe.

"Želimo da Srbija bude jaka, Srbija je u poslednju deceniju neprepoznatiljva... Vidim promenu, vidim snagu, a snaga nije u zgradi, putu već u opredeljenjeu. Kada sretnem Vučića on svaki dan živi u opredeljenju za borbu za srpski narod", poručio je on.

Kaže da je ponosan na predsednika Srbije što je u izradi deklaracije odbio sve napade od onih koji za uspeh smatraju to da Srbi ne postignu svoje ciljeve.

Stoilković: Srbija je polako, ali sigurno počela da bude lider Balkana

Predsednik Demokratske partije Srba u parlamentu Severne Makedonije Ivan Stoilković rekao je da je srpsko jedinstvo odgovor na sve pretnje i izazove sa kojima se suočavaju Srbi u regionu.

On je rekao da je karta srpskog jedinstva karta na koju su Srbi dobijali skoro sve bitke.

"Odgovor na sve izazove i sve pretnje i sve što se dešava našem narodu, pogotovo Srbiji i Republici Srpskoj, jeste srpsko jedinstvo", istakao je.

Stoilković je rekao da prvi i prioritetan zadatak je da Srbi u regionu probaju da, svako na svoj način, prilagodi vektor političkog delovanja vektoru političkog delovanja Srbije, navodeći da Srbija polako postaje lider Balkana, kako je naveo, ne samo u ekonomskom nego na neki način i u političkom smislu.

Knežević: Ponosim se time što sam Srbin iz CG

Narodni poslanik u Skupštini CG Milan Knežević na početku se zahvalio sponzorima i kosponzorima rezolucije, te amandmanima jer su upravo oni podstakli ovo veliko ujedinjenje i današnji skup.

"Ponižavali su nas i vređali sa priznanjem tzv. Kosova, potapali svetinje i ubeđivali da je sramota da se posle 2006. izjasniš kao Srbin", istakao je Knežević.

"Želim da na ovom saboru saopštim da se ponosim time što sam Srbin iz CG i Zete i što sam sa svojom porodicom glasao za zajedničku državu sa CG. Poslao bih i poruku svom narodu da digne glavu gore, bude ponosan i da zna da naše bitke tek počinju i da je ovo poruka srpskog jedinstva koja govori da smo kao nekada svi zajedno se suprotstavljali raznim imperijama i sada smo svi zajedno pred izazovima", dodao je

Lončar: Srbija i RS nastavljaju saradnju u oblasti zdravstva

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar poručio je da se nastavlja saradnja Srbije i Republike Srpske u oblasti zdravstva i istakao da će Ministarstvo zdravlja Srbije, kao i naši zdravstveni radnici nastaviti da pružaju podršku kolegama iz Republike Srpske.

Lončar je napomenuo da su juče imali prilike da pokažu ono što je u međuvremenu urađeno u Srbiji u poslednjih par godina, kao i da u to imaju uvid i ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić i njegovi direktori.

"Druga stvar je to što mi imamo jedan sporazum od pre par godina da sva zdravstvena stanja koja ne mogu da se reše u Republici Srpskoj, da se rešavaju u Srbiji", rekao je Lončar za RTS.

Dodao je da će biti pojačano usavršavanje svih lekara i sestara iz Republike Srpske, posebno u mestima gde se otvaraju nove bolnice - Zvornik, Doboj i Trebinje i gde će biti potreban kadar.

Mandić: Naša dužnost je da pronađemo zajednički jezik sa svima

Predsednik Skupštine CG Andrija Mandić svima se zahvalio na pozivu te poručio da je srećan što je deo ovog sastanka.

Kako je istakao sa njim u delegaciji su Srbi za koje je glasao srpski narod u CG, koji žele da štite interese našeg naroda.

"Zamolio bih vas da imate osećaj za vaše sunarodnike kojima pripadamo, koji su sve ove patnje proživljavali sa vama, ali mi nismo svi isti u Crnoj Gori... Naša dužnost je da pronađemo zajednički jezik sa svima, da tu malu državu učinimo boljom, i vidim da to ljudi na izborima nagrađuju i verujem da u budućnosti nećemo biti samo gosti na ovom skupu već da budemo zajedno, kao što smo bili godinama unazad", poručio je Mandić.

Višković: Današnji dan je istorijski

Potom se obratio premijer RS Radovan Višković, koji je istakao da je velika čast što sednici prisustvuje patrijarh Porfirije.

"Ovo je danas istorijski dan", rekao je Višković, te dodao da ono što je do sada rađeno treba da bude i dokumentovano, te da će biti formiran poseban Savet koji će pratiti dešavanja vezano za Deklaraciju.

Vučević: Deklaraciju ćemo dati na usvajanje u narednih 90 dana

Sednicu je otvorio premijer Srbije Miloš Vučević, a dnevni red je usvojen jednoglasno.

Usvojen je i zapisnik sa poslednje zajedničke sednice.

"Spremni smo da zajednički radimo sa Vladom Republike Srpske na sprovođenju svih usvojenih memoranduma, na očuvanju identiteta, ne ugrožavajući nikoga, deklaraciju ćemo dati na usvajanje u narednih 90 dana", poručio je on.

Vučević je istakao da je pred njima velik posao iz svih sfera, pre svega očuvanje kulturnog identiteta našeg naroda, te da su spremni na zajednički rad sa predstavnicima srpskog naroda gde god on živi.

Kako je rekao Deklaracija je ključni dokument koji je danas pred prisutnima, te da punu podršku daju predsedniku Vučiću.

Počela zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Palati Srbija

Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika počela je u podne u Palati Srbija, u okviru Svesrpskog sabora koji se danas održava u Beogradu.

Posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS biće razmenjeni potpisani dokumenti, a uslediće i obraćanje Vučića i Dodika medijima.

Kalinić: Budućim generacijama ostaće i Republika Srpska i snažna Srbija

Nekadašnji predsednik NSRS Dragan Kalinić poručio je, povodom današnjeg Sverspskog sabora u Beogradu, da će budućim generacijama ostati i Republika Srpska i snažna Srbija i upitao: "Šta ćete više od toga".

"Srećan sam što prisustvujem ovakvom značajnom događaju. Nadam se da će sve proteći u dostojanstvenoj atmosferi, dugo se čekalo da se održi ovakav jedan sabor. Daj Bože da je bio ranije, ali što su vremena teža, potrebno je da se Srbi okupljaju", naveo je Kalinić.

Poručio je da veruje da će sve proteći u znaku duhovnog, političkog i kulturnog jedinstva srpskog naroda i s jedne i s druge strane Drine.

"Značiće mnogo i za region, jer će pokazati pravo lice našeg naroda, koje su pokušali da okaljaju raznim konstrukcijama. Ovaj sabor je prekrentnica. Dogovorene su konkretne stvari na nivoima ministarstava, dva predsednika. Sve se ovo radi da bi naš narod bolje živeo, političke elite budu i prođu", kaže Kalinić, prenela je Srna.

Vučić: Posvetićemo pažnju ekonomskom napretku i projektima od zajedničkog interesa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, povodom prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednicima narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, predsednicima vlada Republike Srbije i Republike Srpske, kao i sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

"Posebnu pažnju posvetićemo ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova saradnje. Nastavićemo da se zalažemo za očuvanje mira, stabilnosti, nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta", objavio je predsednik na Instagramu.

Ministri Martinović i Minić: Saradnja Srbije i Srpske u nizu oblasti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić kaže da bi nedavno potpisani sporazum i memorandumi, koji čekaju ratifikaciju u skupštinama Srbije i Srpske, u praksi trebalo da omoguće efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

"Srbija je tu otišla par koraka ispred nas kada je u pitanju sam sistem obračuna, površina kontrole, način plaćanja. Mi želimo da preuzmemo sve te dobre prakse, ali je veoma bitno da imamo usklađene cene. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Srpske i trebalo bi da ugovorimo kompatibilnost", ističe Minić.

Njegov kolega iz Srbije, Aleksandar Martinović, ukazuje da se saradnja nastavlja i u nizu drugih oblasti, poput dogovora u polju fitosanitarne inspekcije, koja će doprineti boljem protoku robe.

"Razmenili smo iskustva, a baveći se agrarom, mislim da smo napravili jedan krupan iskorak sa e-agarom, koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije. Imamo niz drugih informatičkih dostignuća koje ćemo rado da podelimo sa našim kolegama i prijateljima iz RS", zaključio je Martinović za RTS.

Ministri su kao važan dogovor istakli i specijalni sporazum koji se odnosi na odnose Srbije i Srpske u oblasti uređenja donjeg toka reke Drine.

Branimir Kojić: Ne postoje bosanski Srbi i Srbijanci, postoje samo Srbi

Današnji sabor je prilika da mi Srbi i s jedne i s druge strane (Drine) pokažemo jedinstvo, te da svi oni koji misle da su Srbi podeljeni u dve države shvate da smo jedan narod, poručio je predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić koji prisustvuje Svesrpskom saboru u Beogradu.

"Drina je kičma, a ne granica. Takođe, moramo da znamo da Srbi i sa ove i s druge strane Drine poštuju sve žrtve. Posebno poštujemo žrtve koje su stradale nevino, koje su ubijene od strane Muslimana, od tzv. Armije BiH", rekao je Kojić za RT Balkan.

Dodao je da je dobra strana Svesrpskog sabora što će se uspostaviti još jače međusobne veze.

"Ne postoje bosanski Srbi i Srbijanci, postoje samo Srbi. Mi smo jedan narod i tako će biti dokle god živimo i dok god želimo da živimo slobodno. A Srbi samo žele da žive slobodno, ne žele  ratove, niti bilo kakav sukob. Mi želimo suživot s onima koji žele da žive s nama. Ko ne želi – srećan mu put. Mi smo uvek zagledanu u Srbiju, Srbija je naša majka, to će biti tako dok god dišemo", zaključio je Kojić.

Knežević: Naše prisustvo ovde šalje poruku da nismo manjina u Crnoj Gori

Jedan od lidera Srba iz Crne Gore Milan Knežević rekao je da današnji sabor demonstrira neraskidive veze Srbije sa Crnom Gorom.

"Naše prisustvo ovde šalje poruku da nismo manjina u Crnoj Gori i da većinskaa Crna Gora ne podržava odluku Spajića", poručio je Knežević za RTS.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenci, Knežević napominje da Crna Gora nije bila kosponozor rezolucije ali je imala amandmane.

"Verujem da će naše današnje prisustvo otvoriti nove vidike saradnje Srbije i Crne Gore", rekao je Knežević.

"Sada je na potezu Spajić da uvaži prosrpske stanke koje ne mogu da pređu preko glasanja o rezouciji o Srebrenici. Želimo specijalne i dughovne veze sa Srbijom i da stvorimo osnov da se ne desi rezolucija o Srebrenci", zaključio je Knežević.

RFZO: Radojević Škodrić sa kolegom iz RS o unapređenju sporazuma o osiguranicima

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić razgovarala je danas, uoči Svesrpskog sabora Srbije i Srpske, sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejanom Kusturićem o dosadašnjoj primeni sporazuma o socijalnom osiguranju u oblasti zdravstvene zaštite i mogućnostima njegovog unapređenja.

Kako je saopštio RFZO, istaknuto je da, na osnovu tog sporazuma, osiguranici sa jedne teritorije imaju mogućnost korišćenja zdravstvene zaštite za vreme trajnog ili privremenog boravka na drugoj teritoriji.

Predstavnici dva fonda usaglasili su se da će kada je reč o lečenju u inostranstvu prioritet biti upućivanje između Srbije i Republike Srpske.

U okviru nastavka saradnje dve institucije dogovoreno je uvođenje elektronske razmene podataka radi efikasnijeg poslovanja, a razgovarano je da se deci sa smetnjama u razvoju iz Republike Srpske omogući prioritetno upućivanje na lečenje u Srbiju.

Na sastanku održanom uoči današnjeg Svesrpskog sabora Srbije i Srpske, naglašeno je da je sporazum od izuzetnog značaj ne samo u delu zdravstvene zaštite, već i u drugim segmentima s obzirom na čvrstu povezanost građana sa obe strane.

Ocenjeno je i da će Sabor još jednom iskazati jedinstvo Srbije i Srpske, produbiti dosadašnje veze i otvoriti nove pravce saradnje.

Konstatovano je da dve ustanove imaju višegodišnju kontinuiranu saradnju koja je naročito intenzivirana od 2018. godine.

Radojević Škodrić je svog kolegu iz Republike Srpske upoznala sa napretkom u pravima osiguranika i dostupnosti lekova što je dovelo do podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Siniša Mali: Srbija i Srpska će se uvek međusobno pomagati

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Srbije Siniša Mali poručio je danas tokom posete centrale Poreske uprave u Beogradu zajedno sa delegacijom Republike Srpske koju je predvodila ministarka finansija Zora Vidović, da su finansije Srbije stabilne i da će se Srbija i Republika Srpska uvek međusobno pomagati.

"Građani Srbije i Srpske da znaju, finansije su nam stabilne. Mi ćemo stalno pomagati jedni drugima, to je osnova boljeg života svih nas", rekao je Mali.

Počeo sastanak Vučića, Dodika, Porfirija, zvaničnika Srbije i RS

U Palati Srbija počeo je sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, koje predvode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a sastanku prisustvuje i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Sastanku prisustvuju i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsednici parlamenata Srbije i RS, Ana Brnabić i Nenad Stevandić.

Takođe, sastanku prisustvuju i premijer Srbije Miloš Vučević i predsednik vlade RS Radovan Višković.

Posle ovog sastanka predviđena je zajednička sednica Vlade Srbije i Republike Srpske.

Predsednik Vučić je ranije najavio da će na sabor doći između šest i sedam hiljada građana Republike Srpske, a pozvani su predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore i drugih krajeva.

Poziv da prisustvuju saboru upućen je i predstavnicima opozicionih partija.
Svesrpski sabor se održava u Beogradu kao potvrda srpskog jedinstva i sloge, a prisustvuju mu predstavnici Srba iz regiona.

Vučić, Vučević i Brnabić priredili doček za najviše zvaničnike Republike Srpske

Ispred Palate Srbija priređen je doček za najviše zvaničnike iz Republike Srpske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sačekali su patrijarha srpskog Porfirija.

Prethodno predsednik Vučić, premijer Srbije Miloš Vučević i predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić dočekali su srpskog člana predsedništva BiH Željku Cvijanović, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i predsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića.

Nakon dočeka sledi sastanak predsednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, i patrijarha srpskog.

Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, trebalo bi da počne u 12 časova, a u 13 sati uslediće razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske.

Gujon: Radiću na jačanju kulturnih veza Srbije i Srpske

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon kaže da je tokom dosadašnjih obilazaka Republike Srpske i regiona primetio kako je u svakom mestu postojala neka donacija Republika Srbije.

"Bilo da je to pomoć opštini ili izgradnja neke škole, vrtića, bolnice", kaže Gujon.

Ističe i da je tokom prethodnih godina Srbija je uložila oko 107 miliona evra u Srpsku.

"To je ogroman novac, ali se ne radi samo o njemu, već i o kulturnim vezama i razvoju, solidarnosti. Predsednik Vučić je pokrenuo taj lanac solidarnosti, a pogotovo nakon poplava 2014. godine", ukazao je Gujon.

Kao predsednik Kancelarije, naglašava da će raditi na jačanju kulturnih veza Srbije i Srpske i naroda i sa jedne i sa druge strane Drine.

"Mi ćemo u Kancelariji za javnu i kulturnu diplomatiju da podržimo napore vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije. Videli smo kroz diplomatsku ofanzivu koju je vodio predsednik Vučić u Ujedinjenim nacijama, gde smo uspeli da 109 država ne glasa za rezoluciju o Srebrenici, da Srbija ima i te kako podršku na svetskom nivou. Mi želimo kroz kulturnu i javnu diplomatiju da promovišemo naše uspehe, naše vrednosti", zaključuje Gujon.

Dačić: Održan istorijski sastanak između dva ministarstva

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je održan istorijski sastanak između dva ministarstva.

"Bilo je stotinak ljudi u uniformama i načelnici područnih policijskih uprava. Svaki sektor će napraviti program saradnje, to je operativna saradnja od kriminalističke policije do vanrendih situacija, da se vidi šta treba od sporazuma potprisati, zatim obuka za snalaženje u određenim situacijama", rekao je Dačić za RTS.

Daćemo oprativne sisteme za bezbedni prenos podataka, biće mešovitih patrola i dva heklikoptera biće smeštena u RS za gašenje poažara, dodaje Dačić.

Izneo je podatak da je oko 590.000 građana BiH od 1997. do danas dobilo državljanstvo Srbije.

"Dobar posao samo odradili", zaključio je Dačić.

Poruka Lavrova Svesrpskom saboru

"Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševekovne veze, zajedničke tradicionalne vrednosti, prijateljstvo provereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi rame uz rame pružali su otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život", poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom Svesrpskog sabora, koji se prvi put održava u Beogradu.

Lavrov je tim povodom podsetio da se i danas, kao i pre, ruski i srpski narod suočavaju sa novim izazovima, i da ponovo zajedničkim snagama pružaju otpor "snagama koje pokušavaju da nametnu svoja pravila celom svetu".

"Oni iskrivljuju istoriju, u svest naše dece ubacuju tuđe i antihumane postulate, ali junački srpski narod jasno je pokazao da se neće pomiriti s neokolonijalnim porobljavanjem", navodi se u pismu Lavrova. 

"Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi, ali jedinstvo je sada važnije nego ikada i ono je upisano u genetski kod Srba, što je i jasno odraženo u čuvenoj krilatici 'Samo sloga Srbina spasava'", istakao je Sergej Lavrov.

Opširnije pročitajte OVDE.

Vučević se sastao sa Mandićem, kasnije razgovori sa Srbima iz regiona

Vučević se sastao sa Mandićem, kasnije razgovori sa Srbima iz regiona
Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se u Palati Srbija sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Vučević će kasnije imati sastanak i sa Srbima iz regiona.

Linta: Svesrpski sabor potvrda jedinstva srpskog naroda

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu predstavlja potvrdu jedinstva srpskog naroda gde god da živi.

Svesrpski sabor treba da pošalje poruku da su Srbi, bez obzira na postojeće državne granice, jedan narod koji ima zajedničku istoriju, koji je saglasan oko ključnih državnih i nacionalnih pitanja, koji se zalaže za mir i dobre odnose u regionu, poručio je Linta, preneo je Tanjug.

Takođe, Svesrpski sabor, kako je istakao, treba da doprinese opstanku našeg naroda u državama regiona, očuvanju srpskog jezika, ćiriličnog pisma i kulture, da produbi sveobuhvatnu saradnju između Republike Srbije i Republike Srpske i da afirmiše poštovanje ljudskih prava prognanih Srba i drugih oštećenih građana, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Vučić: Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, povodom prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" molebanu za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, zvaničnicima najviših institucija Republike Srbije i Republike Srpske i predstavnicima Srba iz regiona.

"Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost", poručio je predsednik na Instagramu.

Kako je naglasio, vremena su teška, izazova je mnogo.

"Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali nas narod i državu od neumitnih tokova istorije. Zato je ovaj sabor posvećen budućnosti, dok se sa ponosom sećamo slavnih predaka, naše duhovnosti, kulture i tradicije", istakao je.

"Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra", zaključio je Vučić.

Patrijarh Porfirije: Kada se udaljimo od Boga i crkve time se udaljavamo i jedni od drugih

Po završetku molebana, svim prisutnima se obratio patrijarh Porfirije.

"Za jedinstvo, za sabornost, za mir, nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od doma Božjeg. Drugo ime za crkvu jeste sabor, duhovni zakon je takav da što se više približavamo Bogu, bliži smo i jedni drugima. Kada se udaljimo od boga i crkve time se udaljavamo i jedni od drugih", rekao je patrijarh.

"Gde ima crkve ima i naroda, našeg naroda, tamo gde nema crkve, gde se narod udalji od crkve on odumire, prestaje da postoji. Kako je naglasio od davnih vremena naš narod se sabira u hramovima i slavi ime Isusa Hrista. Crkva sve poziva i vapi raširenih ruku da dođu u zagrljaj. Sabiramo se u jedno braćo i sestre, da bi darove koje smo dobili od boga upotrebili za dobro. Ne sabiramo se protiv, protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas", poručio je on.

Kako je naglasio, svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven.

"Samo onda kada znamo ko smo, vrednujemo pravoslavni način života, mi dobro znamo ko smo, zato i jesmo sposobni da razumemo jedni druge, da razumemo drugog i drugačijeg čoveka druge vere i drugog naroda", rekao je.

Kako je naglasio od davnih vremena naš narod se sabira u hramovima i slavi ime Isusa Hrista.

Rekao je da u današnje doba kada orkanske bure prete svetu, poziva sve na duhovno jedinstvo, na razumevanje i poštovanje.

Opširnije pročitajte OVDE.

Ministar informisanja Ristić: Moramo istaći naše nacionalno jedinstvo

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da je Svesrpski sabor, koji se danas održava u Beogradu, u duhu nacionalne tradicije i da je potrebno istaći naše nacionalno jedinstvo, kao i to da su Srbija i Republika Srpska saglasne oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja.

"Poziv predsednika Vučića da se okupimo ne samo u Beogradu već u čitavoj Srbiji i RS, na svim prostorima gde žive naši sunarodnici, jeste poziv da se vratimo iskonskim nacionalnim vrednostima i idealima koje krase naš narod", rekao je Ristić za RTS.

Govoreći o protokolu, Ristić je najavio da je sve zamišljeno tako da podseća na prošlost naroda, kada su sabori počinjali u crkvama, uz molitve za boljitak naroda.

Potpisan Memorandum o saradnji MDULS i Ministarstva Republike Srpske

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su, u okviru današnjeg Svesrpskog sabora, Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Sporazum je potpisan u cilju jačanja partnerstva i uspostavljanja dinamičkog okvira za uspostavljanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti reforme javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenja, planiranja i sprovođenja projekata u lokalnim samoupravama, uz koordinaciju i pribavljanje donatorske podrške za projekte od lokalnog značaja.

Podsećajući na čvrste i neraskidive veze Republike Srbije i Republike Srpske, ministarka Žarić Kovačević istakla je da potpisivanje Sporazuma u danima Svesrpskog sabora znači još jedan simbol zajedništva Republike Srbije i Republike Srpske, dok je ministarka Jujić rekla za Tanjug da ministarstva nastavljaju dugogodišnju saradnju razmene dobrih praksi i iskustava u reformi javne uprave.

Radovan Kovačević: I mi smo jedan narod

Ne treba zaboraviti da je slogan za ujedinjenje Istočne i Zapadne Nemačke glasio "mi smo jedan narod", odnosno "Vir zind ajn folk", poručio je danas delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević povodom Svesrpskog sabora.

Tim povodom on je dalje na mreži Iks dodao: "I mi smo jedan narod". 

Sabor počeo molebanom u Hramu Svetog Save

Moleban za srpski narod počeo je u Hramu Svetog Save, u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, čime je počeo Svesrpski sabor "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Moleban služi patrijarh srpski Porfirije, a prisustvuju najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske, članovi vlada i građani.

Posle molebna očekuje se kratko obraćanje patrijarha Porfirija.

Cvijanovićeva: Jedan smo i nedeljiv narod

Jedan smo i nedeljiv narod gde god živeli, poručila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva  je to napisala na svom Instagram nalogu povodom početka Svesrpskog sabora koji se održava pod sloganom "Jedan narod, jedan Sabor" Srbije i Republike Srpske.

Program Svesrpskog sabor

Hram Svetog Save

9.30 – Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku

Palata Srbija

11 – Sastanak predsednika Srbije i RS, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština, predsednika vlada Srbije i RS i srpskog patrijarha Porfirija

12 – Zajednička sednica vlada Srbije i RS u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika

13 – Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije i RS

13 – Obraćanje predsednika Srbije i RS Aleksandra Vučića i Milorada Dodika

Dom garde Topčider

14 – Obilazak veterana iz Srbije i Republike Srpske

Trg republike

17 – Centralna manifestacija "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska"

17.45 – Obilazak Narodnog muzeja

21 – Vatromet iz Parka RS na levoj obali save (Novi Beograd)