Srbija i Balkan

Srbi iz Crne Gore na Svesrpskom saboru za RT Balkan: Kada smo jedinstveni, niko nam ništa ne može

Učešćem na saboru Srbi iz Crne Gore šalju poruku da većinska Crna Gora ne podržava odluku o glasanju za rezoluciju o Srebrenici, niti odluku o priznanju tzv. države Kosovo, ali i nijednu antisrpsku odluku koju su crnogorske vlade donosile od 2006. do danas, istakao je Milan Knežević
Srbi iz Crne Gore na Svesrpskom saboru za RT Balkan: Kada smo jedinstveni, niko nam ništa ne može© РТ Балкан

Srbi iz Crne Gore koji prisustvuju Prvom svesrpskom saboru u Beogradu, predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević, lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, te prvi čovek Prave Crne Gore Marko Milačić složni su u oceni da smo najjači kada smo složni, odnosno da se Srbi uvek ujedine kada je najteže, kao i da će se posle ovog okupljanja poboljšati odnosi dveju zemalja koji su dodatno narušeni nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

"Nesmotrena je bila odluka vlade Milojka Spajića da glasa za rezoluciju o Srebrenici kojom je i samu Crnu Goru proglasio genocidnom državom. Mi kao predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori to nikako ne možemo da prihvatimo i želimo da u budućem periodu s premijerom Spajićem, ukoliko mu je stalo do naše podrške, normiramo i realizujemo niz zahteva u cilju zaštite interesa srpskog naroda u CG", kaže za RT Balkan Milan Knežević.

Prema njegovom mišljenju, Srbi iz Crne Gore svojim prisustvom na Saboru šalju poruku da većinska Crna Gora ne podržava odluku o glasanju za rezoluciju o Srebrenici, niti odluku o priznanju tzv. države Kosovo, ali i nijednu antisrpsku odluku koju su crnogorske vlade donosile od 2006. do danas.

"Takođe, šaljemo poruku našem srpskom narodu u Crnoj Gori da su naše veze sa Srbijom i Republikom Srpskom neraskidive i da zajedno možemo da gradimo budućnost. A sve što su Srbi u CG ostvarili – ostvarili su sami u svojoj borbi i uz pomoć države Srbije koja je štitila naše nacionalne interese", dodaje Knežević.

Pominjući rezoluciju o Srebrenici, ponavlja da je zvanična Crna Gora jednom nesmotrenom i pogrešnom, antisrpskom odlukom prvo poremetila odnose sa Srbijom, a zatim je dovela u pitanje opstanak vlade.

"Ukoliko premijer Spajić ne bude spreman na kompromise i dogovor oko naših zahteva, pre svega u vezi s rezolucijom o Jasenovcu, plašim se da tek ulazimo u ozbiljnu političku i društvenu nestabilnost", upozorava narodni poslanik u Skupštini CG, i kaže da očekuje da će se rezolucija o Jasenovcu usvojiti za Vidovdan.

Vladislav Dajković takođe pominje zategnute odnose dveju zemalja, što, kako kaže, traje decenijama unazad zahvaljujući ponašanju zvanične Podgorice koje ne služi na čast nijednom građaninu CG zbog toga što im je Srbija tradicionalno najbliža, bratska zemlja u kojoj živi jedan isti narod.

"Dokle god predsednik i premijer CG govore da su Srbi genocidan narod, naši predsednik i premijer biće Aleksandar Vučić i Miloš Vučević", ističe Dajković za RT Balkan, te dodaje da se okupljanjem iz prestonog grada šalje poruka da kada su Srbi jedinstveni, niko im ništa ne može.

"Nadam se da će odavde biti poslate poruke mira i tolerancije, suživota sa svim drugim narodima uz jasnu poruku i zaključak – poštujemo tuđe, ali ne damo naše", precizira lider Slobodne Crne Gore.

I Marko Milačić kaže da je rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici podstakla potrebu za objedinjavanjem Srba.

"To što živimo u različitim zemljama nije prepreka za naše jedinstvo. Odnosi između Srbije i Crne Gore moraće da se unapređuju i s tim u vezi srpski lideri i predstavnici srpskog naroda u CG moraju da predvode korpus borbe za najbolje bratske odnose sa Srbijom. Od povezivanja Srbije i Crne Gore koristi mogu da imaju svi građani CG jer uvek kada su odnosi između dveju zemalja bili dobri, dobro je bilo Crnoj Gori", zaključuje Milačić za RT Balkan.

image