Srbija i Balkan

Mir je osnovni interes Srba: Poruke predsednika Vučića sa Svesrpskog sabora (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas veteranima Srbije i Republike Srpske, jer su branili svoja ognjišta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Prvom svesrpskom saboru, pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut pre 10 godina i da bez obzira na različita mišljenja – nikad ne smeju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

"Dodik je rekao jednu važnu stvar oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina, analizirajući sve naše greške iz istorije. Pre 10 godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima – da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi", istakao je Vučić, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS.

"Neretko smo se stideli našeg naroda iz Krajine, do toga da uvek imamo nešto da kažemo o onima sa druge strane Drine. Ponosan sam što sam rođen u Beogradu, ali me nikada niste čuli da sam zato bolji ili veći od nečeg drugog, uvek sa se osećao kao prekodrinski Srbin", rekao je predsednik.

Srbi na KiM nikad neće dozvoliti da ostanu bez imena i prezimena

Vučić je poručio da naš narod na KiM nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena i prezimena, i bez srpske države koliko god to teško bilo.

Kako je rekao, nije bilo teško pogoditi šta će se dešavati u svetu kada "udari sila na silu" i dešavanja u Ukrajini nas uvode u katastrofu.

"Mi smo verovatno šampioni u broju ratova koje smo vodili u 20. veku", rekao je Vučić.

Ocenjuje da bi nas danas bilo više nego Holanđana da nismo učestvovali u tim ratovima i zato, smatra, mir je naš osnovni interes.

"Govorili smo danas o dijalogu kao suštinskom rešenju između nas i Albanaca. U samoj Deklaraciji videćete da su pažljivo birane reči i govoreno o svemu", rekao je predsednik.

"Mi smo uvažili određene zahteve RS jer smatramo da je to naša obaveza. Prihvatili smo jer ne možemo mi uvek da budemo ti koji kažu ljudima u RS da bolje razumemo njihove probleme nego oni sami", dodao je.

Naglašava da je od vitalnog je interesa za sve nas i to nam daje snagu.

"Bez ekonomije nema očuvanja ćiriličnog pisma ni jezika, jer ne možemo ulažemo u udžbenike, muzeje, pozorišta i sve drugo. Ta ekonomija znači privlačenje novih investitora", kaže Vučić.

Da li je rezolucija o Srebrenici donela mir u regionu

Podseća da smo bili izloženi teškim pritiscima po pitanju tzv. Kosova u SE, i naglašava da ništa nije ispunjeno iz sporazuma.

"Što se rezolucije o Srebrenici, koja je bila mesto užasnih i jezivih stvari i to osuđujemo, ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo dogovor – ako je 2015. doneta generalna rezolucija o genocidima počinjenim u svim delovima sveta zašto je morala da se donosi specifična devet godina kasnije?", upitao je predsednik.

"Još jedno pitanje je da li je ova rezolucija donela pomirenje u BiH ili regionu? Nije, e pa zašto ste je donosili? Pa upravo zbog toga da se mi sukobljavamo pa da nam dođu 'mirotovorci' iz sveta koji će donositi pravila kako njima odgovara", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da u Deklaraciji ima tačka o očuvanju zajedničkog prijateljstva koji imaju Srbija i RS, i koje traje već vekovima.

Srbija će uvek biti spremna za dijalog

Predsednik je napomenuo da će Srbija uvek biti spremna za dijaloge koji će da vode u bolje odnose od onih koji postoje, da Srbi u Srbiji imaju dobar odnos sa Bošnjacima.

"Ova Deklaracija se poziva na Dejton, i što se mene tiče ne moramo ni ovu konferenciju da držimo, jer ćemo sada najveći deo toga reći. Dakle, pozivamo se na Dejton, jasno znamo da smo ga potpisali, ne kao slučajni prolaznik već garant, a oni će nam reći a niste vi garant. U Hrvatskoj imate 20.000 Hrvata pravoslavne vere, a to je tekovina NDH i lažnog patrijarha kako bi Srbi koji su se borili protiv ustaškog režima okrenuli nekom drugom. A o tome se ćuti. Zabranjuju nam da posetimo Jasenovac i – ćute svi", istakao je Vučić.

"Zbog toga ćemo da gradimo i izgradimo i formiramo tim, ja sam kriv što smo bili nesposobni prethodnih godina, ja ću sada da nagledam to i da što pre izgradimo i Donju Gradinu i Beograd. Naći ćemo pogodno mesto da ceo svet može i u Beogradu i Donjoj Gradini da vidi kakvo je bilo stradanje srpskog naroda", dodao je on.

Ističe da je srećan što su se svi ministri konačno upoznali, što su mogli da razgovaraju, što su im se pojavile nove ideje, što znaju ljudi iz RS koje lekove i generičke baze imamo i što znaju za druge stvari koje ćemo zajedno moći da radimo, naglasio predsednik.

Napomenuo je da se za koji dan uplaćuje 10 milina evra za put Sremska Rača – Bijeljina.

"Obaveza i za one koji dođu posle mene, kao što je rečeno uvek je bilo saborovanja. Za jednu stvar nemojte da brinete nikada. Srbija će uvek biti uz narod", poručio je i dodao da je "ovo u UN je bilo toliko komplikovano".

On je zamolio sve da se zajedno bore za napredak ekonomije i dodao da su se danas izborili za jedinstvo.

Zahvalnost veteranima za odbranu ognjišta

Predsednik Vučić zahvalio je veteranima Srbije i Republike Srpske, jer su branili svoja ognjišta i dodao da su se svih prethodnih godina mnogi plašili da se zahvale veteranima.

On je prilikom obraćanja u Dom Garde na Topčideru, zahvalio veteranima iz Republike Srpske ističući da su oni ustali da odbrane zemlju svojih predaka i potomaka i zato sto su doveli Republiku Srpsku do toga da bude uspešan entitet i mesto gde se srpski narod oseća sigurno.

"Hvala i vama iz Srbije koji ste svuda štitili naše interese i na Košarama i na Paštriku i svuda gde vas je država pozvala rizikujući svoje živote", rekao je Vučić.

Istovremeno, on je zahvalio svima na ljubavi prema Srbiji i narodu i zamolio veterane iz Srbije da zajedno sa "braćom iz Republike Srpske" se druže i razmenjuju iskustva koja će značajna da se sećamo svega i da se ne zaborave zločini.

image