Srbija i Balkan

Dodik: Ključna reč Svesrpskog sabora je sloboda

Predsednik Republike Srpske je istakao da Srbija danas može slobodno da kaže šta misli, i da jasno kaže da podržava Srbe gde god oni bili
Dodik: Ključna reč Svesrpskog sabora je sloboda© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ključna reč ovog sabora je sloboda, jer su Srbi kroz vekove dali mnogo žrtava za slobodu i mir, poručio je predsednik Republike Srpske sa Trga Republike u Beogradu, gde se održava centralna manifestacija Svesrpskog sabora.

"Srbi nikada nisu oklevali i nisu bili sebični, davali su je (slobodu) i drugim narodima, i to onima koji su pokušali od Srba da naprave remetilački narod", istakao je on.

Kako je rekao, Srbi do sada, svih ovih godina, nisu bili u prilici da jasno iskažu svoj nacionalni interes, dodavši da smo pripadnici jednog, jedinstvenog naroda.

"Jača Srbija je naš ponos, ponos svakog Srbina i zato smo danas ovde na Saboru našeg ujedinjenja. Doneli smo istorijsku deklaraciju koja jasno analizira današnje stanje našeg naroda i ukazuje na ono što jeste i treba da bude naša akcija u budućnosti", poručio je Dodik.

On je napomenuo da svega toga došlo zbog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ključna reč današnjice je mir; treba očuvati mir po svaku cenu, ali se jednako tako borbeno odnositi prema našim ciljevima, ne dozvoliti da nam ih drugi nameću", rekao je predsednik Srpske.

On je istakao da Srbija danas može slobodno da kaže šta misli, i da jasno kaže da podržava Srbe gde god oni bili.

"Čekaju nas godine koje nisu lake, one će zahtevati ozbiljne odluke ali Srbija ima vođstvo, stabilno i sigurno, a to malo koji narod na Balkanu ima", rekao je Dodik.

"Danas smo se okupili ovde da pokažemo da zajedno možemo da očuvamo bezbedan život za sve... Privrženi smo Dejtonu, miru ali je moguće da ćemo veoma brzo morati da tražimo podršku za naš status, jer je nemoguće da živimo sa onima koji su pokušali mučki da nam nametnu genocidnost kao trajno obeležje ovog naroda koji to nije", izjavio je predsednik Srpske.

image