Srbija i Balkan

Stevandić: Deklaracija Svesrpskog sabora početkom jula pred poslanicima

Primedbe iz Sarajeva da Deklaracija nije korak napred, već da Srbiju i Srpsku vraća unazad, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske odbacuje kao potpuno neprimereno tumačenje i ukazuje da ni on nije pozvan da tumači šta je za Bošnjake korak napred, a šta ih vraća unazad
Stevandić: Deklaracija Svesrpskog sabora početkom jula pred poslanicima© Milos Tesic/ATAImages

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, da se ne podržava rezoluciju o Srebrenici.

Ovaj dokument trebalo bi da potvrde parlamenti Srbije i Republike Srpske u narednih 90 dana.

Narodna skupštine Republike Srpske će početkom jula održati sednicu na kojoj će ratifikovati Deklaraciju Svesrpskog sabora, najavio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Smatra da je Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda pravno filigranski izbrušeni dokument koji ima međunarodni karakter i koji reguliše, ne samo srpske odnose, već i volju Srba da na svetskoj političkoj sceni pokažu uticaj jednak onom koji se pokazao u Generalnoj skupštini UN.

"Potpuno sam siguran da će tekst ove deklaracije jednog dana biti u muzeju, zato što je ovo dokument koji je sa pravne strane filigranski izbrušen, da ne može da ima međunarodne prigovore, a sa druge strane, predstavlja krunu naših nastojanja da se zaštitimo u budućnosti, posle toliko vekova destrukcija da krenemo procesima ujedinjenja. Potpuno sam siguran da će taj dokument biti istorijski", ocenjuje Stevandić za RTS.

On je istakao da je Deklaracija usvojena u momentu kada je otvorena nova sfera međunarodnih odnosa i kada su Srbi geopolitički završili sa fazom razgradnje, destrukcije i idu ponovo u proces ujedinjenja.

"Nije ono sada ujedinjenje, ajmo sve srpske zemlje, svi zajedno, velika Srbija. Znači, ne radi se o tome. Radi se o tome da štitimo prava na svim mestima, bez obzira koji je državno-pravni kontekst u kome živimo. Da li je to Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Makedonija ili Hrvatska", navodi Stevandić.

Primedbe iz Sarajeva da Deklaracija nije korak napred, već da Srbiju i Srpsku vraća unazad, Stevandić odbacuje kao potpuno neprimereno tumačenje i ukazuje da ni on nije pozvan da tumači šta je za Bošnjake korak napred, a šta ih vraća unazad.

Ne odričemo se 9. januara, imaćemo dva divna praznika

Povodom predloga da Sretenje 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike Srpske, da taj datum treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, a da se 9. januar sačuva kao dan kada je nastala Republika Srpska, Stevandić je pojasnio da se Republika Srpska ne odriče 9. januara već će samo dodati Sretenje.

"Mi ćemo dodati Sretenje, imaćemo dva divna praznika", ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika.

Prema njegovim rečima, Banjaluka i Republika Srpska će za 9. januar uvek biti u svečanoj formi, a to će uključivati i vojnu paradu.

"Mi ni u kojoj formi ne možemo da se odreknemo 9. januara. To je nešto što nas je definisalo u fazi kada su nam otimali grb, zastavu i himnu i onda kada smo presekli to otimanje referendumom. Banjaluka i Republika Srpska će 9. januara uvek biti u svečanoj formi, uvek će biti puno zastava, ljudi, trgova, organizacija, prijema, dodela odlikovanja", naglasio je Stevandić.

Parlamentarni forum Srbija – Republika Srpska

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske je istakao da će početkom jula biti i prvo zasedanje novog interparlamentarnog tela, Parlamentarnog foruma Srbija - Republika Srpska, zajedničkog organa sastavljenog od poslanika Srbije i Republike Srpske.

On je naveo da će se Forum sastajati dva puta godišnje i razmatrati pitanja iz političke, nacionalne, kulturne, socijalne i drugih sfera, a zatim će ih proslediti vladama i skupštinama Srbije i Srpske, što je, kaže, nadgradnja specijalnih i paralelnih veza, čime se pridonosi srpskom jedinstvu.

image