Srbija i Balkan

Kurti o 25 godina Kumanovskog sporazuma: Srbiju optužuje za zločine, a OVK bezgrešna

Premijer privremenih prištinskih institucija osvrnuo se na prvih pet meseci 2024, za koju kaže da će biti godina integracije
Kurti o 25 godina Kumanovskog sporazuma: Srbiju optužuje za zločine, a OVK bezgrešna© Alexis Sciard/Keystone Press Agency

Narod i "Kosovo" zahvalni su na međunarodnoj pomoći i podršci, a zločine Srbije ne zaboravljaju i ne praštaju, poručio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na 25. godina Kumanovskog sporazuma.

Podsetivši kasno sinoć na godišnjicu potpisivanja Kumanovskog sporazuma, tzv. kosovski premijer naglasio je da je tada okončan rat na KiM, kako na vojno-tehničkom, tako i na, kako tvrdi – pravnom i međunarodnom planu.

"Put pregovorima je utaban nakon što je Savezna Republika Jugoslavija 3. juna prihvatila mirovni plan koji su ponudili izaslanik Evropske unije, finski predsednik Marti Ahtisari i izaslanik Rusije, bivši premijer Viktor Černomirdin. Plan je predviđao povlačenje svih srpskih oružanih snaga sa Kosova i ulazak mirovnih snaga pod mandatom UN", navodi Kurti, listajući ko je sve potpisao ovaj sporazum sa zapadne i jugoslovenske strane.

Pregovori u Kumanovu su 7. juna prekinuti, podseća, pošto strane nisu mogle da se dogovore o uslovima sporazuma.

Podseća na odredbe sporazuma o potpunom povlačenju srpskih i jugoslovenskih oružanih snaga do 20. juna, kao i onom o vazdušnoj zoni bezbednosti od 25 kilometara i kopnenoj od pet, za šta iznosi da je u njima zabranjen ulazak srpskim i jugoslovenskim snagama.

NATO bombardovanje Jugoslavije prestalo je 10. juna 1999, što Kurti karakteriše kao "oslobođenje" za tzv. Kosovo.

Sa druge strane, nijednom rečju nije spominjao zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na KiM.

Šta je urađeno za pet meseci na KiM

Prema njemu, ova 2024. biće godina integracije. 

"Za samo prvih pet meseci izdato je preko 7.000 pasoša RKS, 6.800 ličnih karata i 1.100 hiljada vozačkih dozvola u opštinama u kojima srpska zajednica čini većinu", saopštio je juče Kurti.

Objasnio je da konverzija srpskih "nelegalnih" vozačkih dozvola, ide veoma dobro.

Takođe kaže da je u četiri opštine na severu Kosova registrovano 159 novih preduzeća u novootvorenim kancelarijama Agencije za registraciju preduzeća.

Na to se nadovezao i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, koji je podelio Kurtijevu objavu i dodao:

"I tzv. kosovskoj policiji se ove godine, do sada, pridružilo blizu 40 članova srpske zajednice (oni sada čine 5 odsto naših ukupnih policijskih snaga). Još mnogo njih će se pridružiti borbi protiv nelegalnih radnji i obezbediti sigurnost za sve građane RKS", podelio je Svečlja i dodao da je to rezultat konstruktivnog rada vlade i građana, te zajedničkog uverenja da je ujedinjena zemlja jaka zemlja.

Kurtijeva objava o zajedničkom uverenju i konstruktivnom radu je u suprotnosti sa stavovima i iskustvom većine građana Severa.

image