Srbija i Balkan

Američki general Vesli Klark za RSE: Skrivena ruka Moskve ometa stabilnost tzv. Kosova i Srbije

Prema penzionisanom američkom generalu koji stoji iza agresije NATO na Srbiju 1999. godine, rešenje situacije u kojoj "Srbija ne želi mir, a Kosovo ne želi potčinjenu nezavisnost", leži u porazu Rusije u Ukrajini
Američki general Vesli Klark za RSE: Skrivena ruka Moskve ometa stabilnost tzv. Kosova i Srbije© Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygma via Getty Images

Penzionisani američki general Vesli Klark, koji je komandovao NATO bombardovanjem Srbije 1999. godine. u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da ne može biti stabilnosti između tzv. Kosova i Srbije sve dok "Moskva ne povuče svoje imperijalističke ambicije iz regiona".

Četvrt veka od završetka napada na Srbiju, Klark kaže da je "ona kao magnet koji privlači ruske imperijalističke ambicije u Evropi".

"Srbija mora da shvati da je njena budućnost na Zapadu. Kada Srbi to shvate, neće biti problema sa Kosovom", rekao je američki general i rekao da rešenje situacije u kojoj "Srbija ne želi mir, a Kosovo ne želi potčinjenu nezavisnost", leži u porazu Rusije u Ukrajini. 

Klark se oglasio i na pitanje da li postoji opasnost od novog sukoba na Kosovu i Metohiji.

"Mislim da postoji opasnost od nasilja. Pre nekoliko godina videli smo pokušaje državnog udara u Crnoj Gori. Nedavno smo videli sukob na granici Srbije i Kosova, u kojoj je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić negirao učešće. Ali neko je u Srbiji učestvovao, jer je pokret vojnih snaga bio organizovan i naređen. Dakle, kada vidite kako stvari funkcionišu u ovom delu sveta, shvatite da iza većine toga stoji skrivena ruka. A ta ruka dolazi iz Moskve", rekao je Klark.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, odgovorio je da se nikada ne meša u unutrašnju politiku država, ali da je za sve u regionu bolje ako se ZSO ne "gura napred", već da se radi na normalizaciji diplomatskih odnosa Beograda i Prištine.

"Uvek postoji mešavina etničkih grupa. Ali najbolji put do mira je poštovanje nacionalnih granica", rekao je on u intervju za RSE.

image