Srbija i Balkan

Meteo-alarm u celoj zemlji, prvi na udaru Banat: RHMZ najavio nevreme u naredna dva sata

Na teritoriji čitave zemlje upaljeni su žuti i narandžasti meteo-alarm koji upozoravaju na grmljavinu i ekstremno visoke temperature
Meteo-alarm u celoj zemlji, prvi na udaru Banat: RHMZ najavio nevreme u naredna dva sata© TANJUG/ TANJUG VIDEO

U naredna dva sata u Banatu će doći do lokalnog razvoja oblačnosti sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Međutim, na teritoriji čitave zemlje upaljeni su žuti i narandžasti meteo-alarm koji upozoravaju na grmljavinu i ekstremno visoke temperature.

Žuti najavljuje vremenske uslove koji mogu biti potencijalno opasni.

"Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se na sajtu RHMZ-a.

Narandžasti meteo-alarm sa druge strane najavljuje vreme koje je opasno.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", dodaje se na sajtu.

Najava nestabilnog vremena odnosi se na period od ponedeljka do petka, 10. do 14. juna, kada se očekuje promenljivo i nestabilno vreme sa velikom količinom padavina, naročito u utorak, sredu i četvrtak kada pljuskovi sa grmljavinom lokalno mogu biti izraženiji, uz kratkotrajnu pojavu grada i jak i olujni vetar u zoni najjačih pljuskova.

"U utorak i sredu biće promenljivo i nestabilno vreme mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U utorak u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, a u sredu i u ostalim krajevima lokalno i sa većom količinom padavina za kratko vreme, a moguća je i pojava grada", najavljeno je na sajtu RHMZ-a.

image