Srbija i Balkan

Sud BiH odredio pritvor osumnjičenom za ratni zločin nad srpskim civilima

Ramiz Duraković je osumnjičen da je 14. februara 1993. godine, kao komandant 43. Drinske brigade Armije BiH učestvovao u napadu na sela Šapiće, Trpinje i Trojan u kojima je živelo stanovništvo srpske nacionalnosti, kada je ubijeno 11 civila, među kojima su bili stariji muškarci i žene, kao i jedno dete
Sud BiH odredio pritvor osumnjičenom za ratni zločin nad srpskim civilima© Elman Omic/Anadolu Agency

Sud BiH odredio je pritvor osumnjičenom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Čajniča Ramizu Durakoviću, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Mera pritvora predložena je zbog opasnosti od bekstva, jer su za Durakovićem, koji je napustio BiH i bio nastanjen u inostranstvu više godina, dugo tragale pravosudne i policijske agencije BiH, a on poseduje i državljanstvo Nemačke i odlaskom iz BiH postao bi nedostupan pravosudnim institucijama, navedeno je u saopštenju.

Duraković, koji je uhapšen na Graničnom prelazu Uvac, pod istragom je Tužilaštva BiH zbog sumnje da je tokom oružanog sukoba u BiH, kao komandant tzv. Armije BiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata, prenosi Srna.

On je osumnjičen da je 14. februara 1993. godine, kao komandant 43. Drinske brigade Armije BiH, koja je preko teritorije Crne Gore ušla na područje pod kontrolom Vojske Republike Srpske, učestvovao u napadu na sela Šapiće, Trpinje i Trojan u kojima je živelo stanovništvo srpske nacionalnosti, kada je ubijeno 11 civila, među kojima su bili stariji muškarci i žene, kao i jedno dete.

Tokom napada je ranjeno pet civila srpske nacionalnosti, među kojima dvoje maloletnika.

Duraković je, prema saopštenju Tužilaštva BiH, kao nadređena osoba, propustio da preduzme nužne i razumne mere da izvršioci zločina budu procesuirani i kažnjeni i tereti se za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Krivičnog zakona SFRJ.

image