Srbija i Balkan

Danski robijaši u Gnjilanu: "Kosovo" mora da renovira zatvor

Prema sporazumu, zatvorenici moraju da služe kaznu pod istim uslovima kao što bi služili u danskom zatvoru i zato je neophodno da se "kosovski" zatvori "srede"
Danski robijaši u Gnjilanu: "Kosovo" mora da renovira zatvorGetty © Charles O′Rear

Zatvorenici koje će Danska, u skladu sa sporazumom koji je potpisan s "Kosovom" prošlog meseca, poslati u zatvor u Gnjilanu su osobe koje su osuđene na deportaciju, navelo je dansko Ministarstvo pravosuđa.

"Prema potpisanom sporazumu, Danska će iznajmiti zatvor u Gnjilanu. Zatvor ima 300 mesta. Ovaj zatvor je predviđen za osobe osuđene na deportaciju", navodi se u saopštenju danskog ministarstva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema sporazumu, Danska neće slati zatvorenike osuđene za terorizam i ratne zločine, niti zatvorenike sa dijagnozom ozbiljnih mentalnih poremećaja.

Civilno društvo na Kosovu i u Danskoj je izrazilo zabrinutost zbog mogućih kršenja prava zatvorenika kako sa Kosova, tako i iz Danske.

"Prema sporazumu, zatvorenici moraju da služe kaznu pod istim uslovima kao što bi služili u danskom zatvoru", navodi dansko ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da iz tog razloga zatvor u Gnjilanu mora da se renovira pre nego što zatvorenici stignu, a to je 2026. godine.

"Kosovske vlasti moraju da osiguraju da se kazne izvršavaju u skladu s međunarodnim obavezama Danske. Danska je dužna da to obezbedi", navodi se u saopštenju.

"Kosovo" će od ovog sporazuma dobiti oko 200 miliona evra, koje će potrošiti na Kazneno-popravnu službu u i obnovljivu energiju.

image