Srbija i Balkan

Đurić: Srbija nikada neće prihvatiti otimanje "Kosova"

Čvrsto verujem da ćemo u budućnosti morati da tražimo kompromis za odnose na Kosovu i Metohiji, rekao je šef srpske diplomatije
Đurić: Srbija nikada neće prihvatiti otimanje "Kosova"© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić poručio je da Srbija nikada neće prihvatiti otimanje "Kosova" – ključnog dela svoje teritorije, izrazivši uverenje da će u budućnosti morati da se nađe kompromis za odnose na "Kosovu", i uopšte Srba i Albanaca, dodajući da je dijalog "na ledu" zbog Aljbina Kurtija.

Na 25. godišnjicu od potpisivanja Kumanovskog sporazuma i usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, a povodom izjave Vjose Osmani da je to veliki trenutak u istoriji albanskog naroda, Đurić je rekao da mu je drago što je ona sama demaskirala njenu pravu velikoalbansku agendu, čime je jasno pokazala da se ni pre četvrt veka nije radilo o stvaranju liberalne, moderne, demokratske, građanske države.

"Radi se o najvažnijim trenutku u istoriji albanskog naroda, čitajte – stvaranja preduslova za formiranje 'velike Albanije'. Dobro je što su maske pale", naveo je Đurić za "Juronjuz Srbija".

Istakao je da Srbija nikada neće prihvatiti otimačinu ključnog dela svoje teritorije, ne samo 13 odsto zemlje već prostora na kojem su sahranjeni srpski carevi i kraljevi, postavljeni temelji srpske države…

Naglasio je da je Beograd uvek spreman za konstruktivan dijalog o uspešnom suživotu, o normalnim odnosima, ali i ukazao da je takvom retorikom Vjose Osmani i delima Kurtijevog etnonacionalističkog režima tri godine unazad – jasno da su oni protiv dijaloga, normalizacije i rešenja.

"Čvrsto verujem da ćemo u budućnosti morati da tražimo kompromis za odnose na Kosovu i Metohiji, za odnose Srba i Albanaca, koji neće značiti da jedna strana dobije sve, a druga ništa, već 'modus vivendi' da se dogovorimo i da idemo zajedno u budućnost. Ne po albanskim platformama, ne na platformama koje znače oduzimanja prava bilo kome, ni Albancima, ni Srbima, koji su već potpuno obespravljeni, već koje su orijentisane ka budućnosti", rekao je ministar Đurić.

Na pitanje šta za dijalog znače novi posrednik EU, novi šef evropske diplomatije, a šta nose očekivani izbori na "Kosovu", Đurić je napomenuo da je dijalog "na ledu" zbog Kurtija, ali delom i zato što deo međunarodne zajednice, velikih sila koje su učestvovale i u stvaranju "Kosova", nije upotrebio sav politički kapacitet kako bi stvorio preduslove za dalju normalizaciju odnosa.

"Nadam se da će za početak biti sankcija za Kurtija, koji dosledno krši sve sporazume i dosledno i nasiljem sprovodi sve što je zacrtao još dok je bio aktivista i studentski lider, a odnosi se na velikoalbansku agendu. Dok god ne bude zaustavljen, teško da mogu da zamislim napredak u dijalogu", priznaje Đurić.

Konstatuje da nije nevažno što zemlje Kvinte istupaju protiv Kurtija, ali i da će se tek videti u kojoj meri će one biti u stanju da vuku dalje poteze.

"Nadam se da hoće i energičnije i aktivnije, jer je za nas važno da naši ljudi opstanu na 'Kosovu', a njihov opstanak je ugrožen", upozorio je Đurić.

image