Srbija i Balkan

Šta za Srbiju (ne) znače rezultati izbora za Evropski parlament?

Francuska vlada pala je zbog rezultata izbora za Evropski parlament, a ne cveta cveće ni u drugim evropskim državama. Da li će nova politička klima u Evropskoj uniji uticati i na Srbiju?
Šta za Srbiju (ne) znače rezultati izbora za Evropski parlament?Getty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Porast krajnje desnice, manji rast desnog centra, kao i veliki pad liberala i zelenih obeležili su izbore za Evropski parlament. Potresi su se desili na unutrašnjem planu pre svega u Francuskoj, a izvesni su i u Nemačkoj i Belgiji.

Predstavnici liberala i Zelenih koje je javnost u Srbiji upoznala zbog izjava o unutrašnjoj politici, pre svega pritiska na Beograd da uvede sankcije Rusiji, kao i po pitanju Kosova i Metohije, a posebno zbog njihove uloge u donošenju rezolucija protiv Srbije, izgubili su veliki broj poslaničkih mesta.

Prištinski mediji objavili su da postoji bojazan da bi evropska perspektiva tzv. Kosova mogla da bude ugrožena zbog novog rasporeda snaga u Evropskom parlamentu.

Zbog svega navedenog, postavlja se pitanje kako će se nova politička klima u Evropskoj uniji odraziti i na Srbiju?

Više razumevanja za stav Srbije o sankcijama Rusiji?

Za Srbiju su važni dobri rezultati Nacionalnog okupljanja u Francuskoj, Slobodarske partije u Austriji, Alternative za Nemačku i Sare Vagenkneht, Fidesa u Mađarskoj, Smera u Slovačkoj, jer to znači da će u Evropskom parlamentu biti još više stranaka koje sa razumevanjem gledaju na stav Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, što Beogradu otvara manevarski prostor, ocenjuje naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu dr Aleksandar Mitić.

"To su stranke koje se protive agresivnoj politici prema Ruskoj Federaciji, već se zalažu za mirovne pregovore i rešavanje situacije u Ukrajini na diplomatski način. To će doprineti dodatnom manevarskom prostoru Srbije, jer daje mogućnosti da stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji ima više razumevanja u Evropskom parlamentu", ukazuje naš sagovornik.  

Srbija ništa niti dobija niti gubi nakon ovih izbora, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Čupić.

"Jedino što bi moglo da utiče na Srbiju je to što su stranke liberala i zelenih izgubile dosta glasova u odnosu na prethodne izbore. Sa te strane bi moglo da se očekuje da Srbija bude manje meta za odstrel kod ovih stranaka kojima smo uvek bili rezervna meta", kaže Čupić za RT Balkan.

Rezultati će se pre svega negativno odraziti na proces proširenja EU, jer su ojačale snage koje u svojim programima možda i ne ističu eksplicitno da se protive tom procesu, ali njihovi izborni rezultati mogu da posluže kao opravdanje za dalje usporavanje proširenja, kaže Mitić.

"Francuska je slučaj za sebe, ukoliko na nacionalnim izborima Nacionalno okupljanje ponovi rezultat i dođe do kohabitacije Makrona i Le Penove, za Makrona bi bilo još teže da gura agendu za proširenje", napominje naš sagovornik dodajući da će Brisel i dalje javno govoriti da se zalaže za proširenje iako to nije realno.

I Čupić smatra da će izbori u Francuskoj biti važni za Srbiju, te da bi trebalo sačekati njihove rezultate, jer su izbori za Evropski parlament često način da se pošalje poruka vladajućim strukturama u državama.

Šta će biti sa dijalogom sa Prištinom?

Na pitanje da li će se odnos Brisela po pitanju Kosova i Metohije promeniti u slučaju novog specijalnog izaslanika, Mitić odgovara da se dokazalo da to što je Miroslav Lajčak iz Slovačke nije posebno pomoglo Srbiji.

"U toku njegovog mandata interesi srpske zajednice na KiM su se dramatično pogoršali usled tolerancije etničkog čišćenja uz pomoć Kvinte, jasno je da taj dijalog ne vodi specijalni izaslanik već vodeće zemlje Kvinte koje imaju izuzetno negativan stav po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije", napominje Mitić. 

Dodaje da se Evropska unija pokazala kao izuzetno pristrasan posrednik, a pitanje koliko je bila posrednik, jer je u velikoj meri zastupala interese Prištine suprotno međunarodnom pravu, bez obzira ko je na čelu pregovaračkog tima, to će biti irelevantno, smatra Mitić.

Čupić ocenjuje da se po pitanju odnosa Brisela prema Srbiji ništa neće bitno promeniti, ni po pitanju Kosova i Metohije niti o uvođenju sankcija Rusiji.

"Rezultati za Evropski parlament su pokazali da su problemi u dvorištu Evropske unije, pre svega u većim zemljama poput Francuske i Nemačke, zato ne bi trebalo obraćati previše pažnje na njih", zaključuje Čupić.

image