Logistički problemi sprečili Kušnera da dođe na tzv. Kosovo: Otkazana poseta bivšeg zvaničnika UN

Ambasada Francuske izražava žaljenje zbog ove "prepreke" i iskreno zahvaljuje svim ličnostima koji su pristali da se sastanu sa Kušnerom tokom njegove posete, saopštili su iz francuske ambasade

Ambasada Francuske na tzv. Kosovu, povodom očekivane posete bivšeg visokog predstavnika Ujedinjenih nacija, nekadašnjeg šefa Unmika i prvog čoveka francuske diplomatije, Bernara Kušnera, saopštila je da će do te posete "doći kasnije".

Njegova poseta bila je zakazana za danas, kako su objasnili iz francuskog predstavništva, da bi u međuvremenu bila otkazana zbog "logističkih problema".

U odgovoru, ambasada je saopštila da žali zbog ovog otkazivanja dolaska, te zahvaljuje predstavnicima privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani, Aljbinu Kurtiju i gradonačelniku Prištine, Perparimu Rami.

"Obaveštavamo vas da je poseta Kosovu, bivšeg francuskog ministra spoljnih poslova i visokog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu od 1999. do 2001. godine, Bernara Kušnera, nažalost, morala biti otkazana zbog logističkih problema u vezi sa putovanjem Kušnera", saopšteno je iz ambasade u Prištine.

Dodali su da će poseta biti organizovana naknadno.

"Ambasada Francuske izražava žaljenje zbog ove prepreke i iskreno se zahvaljuje predsedniku, premijeru, skupštini Kosova, gradonačelniku Prištine, kupštini opštine i svim ličnostima koji su pristali da se sastanu sa Kušnerom tokom njegove posete", navodi se u saopštenju.

Kušner je jedan od bivših međunarodnih zvaničnika, među kojima su Vesli Klark i Vilijam Voker, koji je trebalo da svedoči u korist bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija. Protiv Tačija se u Specijalnom sudu vodi postupak po optužnici za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Kušner je kao bivši šef civilne misije UN na tzv. Kosovu odlikovan Medaljom majke Tereze, namenjenoj osobama koje su se istakle u "humanitarnim aktivnostima".

A neke od Kušnerovih "humanitarnih aktivnosti" su, inače, dobro poznate Srbima. Podsetimo se one kada je na pitanje novinara kakav je njegov stav o slučaju "Žuta kuća", gde su prema tvrdnjama svedoka na severu Albanije otetim Srbima vađeni organi, Kušner odgovorio kontrapitanjem:"Šta je to Žuta kuća?"