Đurić: Srbija žrtva ideološkog lova na veštice

Ministar spoljnih poslova Srbije odgovorio je na kritike iz BiH na održavanje Svesrpskog sabora

Srbija je "ponovo žrtva ideološkog lova na veštice", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić povodom kritika iz Bosne i Hercegovine na održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu.

Đurić je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" na RTV podsetio kritičare da Srbija okupljanjem svog naroda zbog negovanja nacionalnog identiteta čini ono što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Ustavna je obaveza i strateško opredeljenje Srbije da pomaže Srbima u regionu da čuvaju svoj regionalni identitet, svoj srpski identitet, da neguju ostvarena prava i nivo autonomije, istakao je.

"Smatramo da to nije na štetu bilo koga drugog, već da doprinosi harmoničnim odnosima u regionu. Jedino što ne doprinosi harmoničnim odnosima je zlonamerna interpretacija Sabora. Srbija je u Deklaraciji jasno rekla da je zemlja budućnosti koja je fokusirana na ekonomski razvoj, jedan od prioriteta je članstvo u EU, što ne pominju ni pojedini međunarodni zvaničnici. To je, nažalost, očekivano i deo onoga što se dešava Srbiji, koja je žrtva ideološkog lova na veštice zbog svog geopolitičkog pozicioniranja", objasnio je Đurić.

Dodao je da je ruka saradnje pružena i Federaciji BiH, ali da neki političari iz tog entiteta napadima žele da sakriju svoj etnonacionalizam i "želju da preseku veze Srbije i RS, što Beograd nikada neće prihvatiti".

"Žalosno je što se Bećirović, Konaković, Lagumdžija bave gaženjem Dejtonskog sporazuma, koji je za nas u političkom smislu sveta knjiga. Mi ga čuvamo od svih onih koji bi hteli da razgrade teritorijalni integritet Srbije, ali i svim srcem i strasno od onih koji bi da ugaze nadležnosti RS", objasnio je Đurić.

Ukazao je na odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića ambasadi SAD u Sarajevu, u kojem je ponovio posvećenost poštovanju svih sporazuma, ali i postavio pitanje gde stoji da nadležnosti u oblasti imovine mogu da se oduzimaju entitetima i prenose na federalne vlasti, a to je jedan od ključnih uzroka krize koje potresaju BiH.

"Što se tiče našeg Sabora nama je baš merak da se nalazimo i nastavićemo da se srećemo, da se povezujemo, ali ne na štetu bilo koga drugog, već u cilju jačanja našeg identiteta, negovanja jezika, tradicije i kulture, a želimo da pomognemo i drugima da neguju jezik, tradiciju, kulturu, jer su oni naše komšije i prijatelji, a za mene i braća. Neću da dozvolim da nas svađaju Bećirovići, Konakovići i razne druge političke struje. Moramo da sarađujemo", poručio je Đurić.