Žalbe stigle u Viši sud: Šta su prigovori opozicije na izbore u Beogradu?

Nekoliko sati pred istek roka na pisarnicu Višeg suda u Beogradu stigle su žalbe opozicije na izbore, potvrđeno je ta RT Balkan

Sinoć je istekao rok za podnošenje žalbi na rešenja Gradske izborne komisije o prigovorima. U poslednjim satima pred kraj roka Višem sudu u Beogradu predato je pet žalbi, potvrđeno je za RT Balkan u ovoj instituciji.

Prethodno je Gradska izborna komisija delimično usvojila jedan prigovor opozicije i odbila sedam prigovora na izborni proces glasanja za odbornike Skupštine Beograda.

Na ova rešenja stranke su imale pravo žalbe u roku od 72 sati, što su, kako saznajemo, sinoć iskoristile na pisarnici Višeg suda.

Nakon presude Višeg suda, Gradska izborna komisija će u slučaju drugačije odluke, morati da revidira rezultate ili eventualno naloži ponavljanje izbora, od čega zavisi i proglašenje konačnih rezultata.

Napominjemo da se ovi prigovori ne odnose na glasanje za pojedinačne gradske opštine u kojima je podneto 84 prigovora nakon održanih izbora.

Ko se žalio i na šta u Beogradu?

Sedam žalbi na nivou izbora za odbornike gradske skupštine predala je Grupa građana "Kreni-promeni", a jednu koalicija "Biramo Beograd".

"Kreni-promeni" se žalio da je na biračkom mestu broj 2 u Zemunu učestalo glasanje više lica iza istog paravana, fotografisanje glasačkog listića, neovlašćeno snimanje dešavanja na biračkom mestu, da nisu pravilno utvrđeni važeći i nevažeći listići, zbog čega su tražili ispravku zapisnika i da se izbori ponove na tom mestu.

Međutim, GIK je utvrdio da članovi biračkog odbora, suprotno navodima iz prigovora, nisu imali primedbe na postupak glasanja, da se broj listića poklapa sa brojevima iz zapisnika, zbog čega je prigovor odbijen, a usvojen samo u delu koji se odnosi na ispravljanje zapisnika.

Ista grupa žalila se na glasanje na biračkom mestu 9 na Savskom vencu navodeći da su se zadržavala lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora, da su neovlašćeno snimana dešavanja na biračkom mestu, davana telefonska obaveštenja o tome koja lica nisu izašla na izbore, kao i da je postojao paralelni birački spisak.

Na biračkom mestu 50 u opštini Rakovica, navodi se u prigovoru "Kreni-promeni", zapečaćena je glasačka kutija a da prethodno kontrolnim listom i potpisima najmanje jednog člana odbora i prvog birača nije potvrđeno da je kutija ispravna i prazna. GIK je konstatovao da je došlo do izborne nepravilnosti, ali da ona ne može da utiče na pravilnost provođenja glasanja.

Na biračkom mestu 40 na Novom Beogradu "Kreni-promeni" prijavljuje da je lice koje glasa prijavilo kako žena do nje fotografiše glasački listić, a nakon što je zatraženo da izbriše fotografiju, navela da će tu sliku da prosledi sinu koji za to može da dobije novac.

GIK je konstatovao da članom 156. Krivičnog zakonika davanje mita u vezi sa glasanjem ne može da utiče na pravilnost glasanja, već "može ukazati biračkom odboru da u slučaju takvog događaja o tome obavesti organe koji su nadležni za postupanje u skladu sa zakonom".

Birač odneo glasački listić

Na istom biračkom mestu na Novom Beogradu, kako se navodi, birač je oko 9 časova izneo glasački listić, zbog čega je član biračkog odbora zahtevao prekid glasanja, međutim, Gradska izborna komisija je utvrdila da ni Zakon o lokalnim izborima ni Zakon o izboru narodnih poslanika ne propisuju obavezu da birač ubaci svoj listić u glasačku kutiju.

Podseća se da Zakon o lokalnim izborima predviđa poništavanje glasanja samo ako je broj listića u kutiji veći od broja izašlih birača.

U opštini Rakovica na biračkom mestu 23 "Kreni-promeni" podneo je prigovor da je "birač Slavko Stošić glasao bez važećeg dokumenta (lične karte), pa je ubacio samo jedan listić u glasačku kutiju dok drugi nije, pa ga je naknadno ubacio kad se vratio od kuće, gde je preuzeo ličnu kartu u pratnji člana biračkog odbora Dragiše Jokovića, te je, zbog takvog postupanja na biračkom mestu glasanje moralo biti prekinuto", navodi se u žalbi.

Međutim, GIK je utvrdio da je predsednica biračkog odbora sačinila izjavu u kojoj navodi da je sa članom odbora zaduženog za identifikaciju odlučila da on sa biračem ode do njegove kuće po dokumenta, s obzirom na to da birač stanuje blizu.

I sam Joković, član odbora koji je išao do kuće birača, dostavio je izjavu da je u pitanju njegov komšija, koji je na dan izbora kod sebe imao vozačku dozvolu i zdravstvenu knjižicu, što nisu bila odgovarajuća dokumenta.

Na Novom Beogradu na biračkom mestu broj 67 desila se izborna nepravilnost, tvrdi "Kreni-promeni", jer je član odbora pisao redne brojeve birača izašlih na glasanje i na taj način vodio evidenciju o izlaznosti, da je došlo do verbalnog sukoba među članovima odbora, zbog čega je intervenisala policija.

GIK je pak utvrdio da u primedbama na zapisnik članica odbora nije navela da je došlo do pisanja rednih brojeva, niti beleženja izašlih birača, zbog čega je prigovor odbijen.

Koalicija Biramo Beograd podnela je primedbu na glasanje na biračkom mestu 46 na Novom Beogradu navodeći da je na veb prezentaciji RIK-a u rubrici broj glasačkih listića u kutiji precrtano 549 i pored napisano 550 bez ikakvog parafa ili potpisa sa strane, pa je nejasno ko je izvršio tu izmenu, zbog čega traže ponavljanje glasanja.

GIK je odgovorio da je doneto rešenje o ispravljanju zapisnika sa biračkog mesta nakon što je sačinjen izveštaj o tome da je napravljena greška u popunjavanju zapisnika, te da je uvidom u materijal utvrđeno da je realan broj iskorišćenih listića 550.

U prigovoru na glasanje na biračkom mestu 41 u opštini Palilula "Kreni-promeni" navodi da su članovi biračkog odbora blanko potpisali zapisnik tri sata pre zatvaranja biračkog mesta.

GIK odgovara da po članu 105. Zakona o izboru narodnih poslanika zapisnik potpisuju članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici, a da vreme potpisivanja nije propisano pomenutim zakonom, te da okolnost o vremenu u kojem su potpisali zapisnik ne može da bude od uticaja na zakonitost sprovedenog glasanja.