Grad veličine oraha pogodio Čačak i Lučane: Voće i usevi prepolovljeni

Dok čekaju na procenu štete, meštani tvrde da ne pamte ovako krupan grad

U čačanskim selima Loznici, Atenici, Kulinovcu, Ježevici i Banjici padao je grad veličine oraha koji je izazvao štetu na poljoprivrednim kulturama.

Grad i jako nevreme su bili u podjeličkim selima u dragačevskom kraju. Iz opštine Lučani navode da ima štete na usevima i u voćnjacima.

Dragiša Ikonić iz sela Banjice kaže da je prvo padao grad, a nakon desetak minuta počela i kiša kao i da je celo dvorište bilo prekriveno gradom.

"Ako bi na ovome završilo opet bi bilo dobro ali leto je dugo. Tek će se videti šteta kada bude ugrejalo sunce. Gde je udario grad tu nema pomoći. Dobro je što nije bio onaj sitni, jer uništava sve, a ovaj krupni on uništi samo onu voćku koju udari, ostale ne ošteti", rekao je Ikonić.

Radovan Terzić iz gornjeg kraja sela Banjica kaže da ne pamti ovako krupan grad, neki su bili veličine oraha, a neki guščijeg jajeta.

"Padao je sedam, osam minuta suv grad, a onda udarila i kiša. Šteta ne može još uvek da se proceni. Nije bio čest grad ali onde gde je udario, tu je kidao", rekao je Terzić za Tanjug.

Čačanska sela pogođena gradom važe za voćarska i u njima se gaje šljive, jabuke, maline, nektarine i kasije.

Terzić kaže da je u svom zasadu nalazio plodove na pola prepolovljene udarom grada.