Nasilje u školama se ne smanjuje: Učenik šestog razreda odgurnuo i opsovao nastavnicu

Iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije povodom napada je saopšteno da je neophodna mera momentalne suspenzije iz nastave kako bi došlo do normalizacije nastavnog procesa

Učenik šestog razreda Osnovne škole "Vasa Pelagić" u Beogradu juče je fizički nasrnuo na nastavnicu muzičkog vaspitanja.

Direktorka škole Biljana Vujić za N1 je danas rekla da su preduzeti su svi koraci u okviru važećih propisa i da je u toku utvrđivanje svih činjenica i okolnosti u vezi sa napadom na nastavnicu.

"Škola je odmah postupila po utvrđenim procedurama, u skladu sa Protokolom o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje i događaj prijavila nadležnim institucijama", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u školi je održan sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja i zanemarivanja.

Nastavnica A.S. ranije je ispričala da je u pitanju učenik koji je već pod nekom vrstom nadzora i da nema primerno vladanje.

"Uputila sam ga kod razrednog starešine jer je na času pušio elektronsku cigaretu i sa njim je otišao kod zamenika direktora, koji je bio u školi u popodnevnoj smeni. Učenik se vratio posle desetak minuta i nastavio da se šeta po učionici, a kada sam ga opomenula da ne sme da se šeta na času, prišao mi je i uz reči 'marš tamo, ko te šta pita' i uz psovke me odgurnuo. Mogao je i neko dete da zakači i ko bi bio kriv? Ja, jer se sve desilo na mom času", ispričala je ona za "Danas" i postavila pitanje da li treba da napusti prosvetu.

Iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije povodom napada je saopšteno da ovakvi incidenti pokazuju da se nasilje u školama ne smanjuje.

"Poboljšanja u pogledu bezbednosti nastavnika nema, i da je mera trenutne suspenzije iz nastave neophodna za normalizaciju nastavnog procesa koji je već dugo talac nasilnih pojedinaca", navodi sindikat u saopštenju.