Srbija i Balkan

Kurti provocira: "Vojska Kosova" nikad veća, Klinton doprineo "oslobođenju i miru"

On je čestitao tzv. Kosovu na 25. godina mira, navodeći da je NATO vojna intervencija "pomogla u sticanju nezavisnosti Kosova"
Kurti provocira: "Vojska Kosova" nikad veća, Klinton doprineo "oslobođenju i miru"© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da vojska tzv. Kosova nikada nije bila veća i naoružanija nego danas.

Kurti je u govoru vojnicima pohvalio nedavna ulaganja u naoružanje i unapređenje vojnika kroz školovanje u "najprosvećenijim školama" u svetu iako je Rezolucijom 1244 predviđena demilitarizacija.

"Vojska Kosova nikada nije bila veća nego danas i bolje naoružana i opremljena. Nikada nije bila obučenija i obrazovanija, zahvaljujući najprestižnijim vojnim akademijama prijateljskih zapadnih armija. Nikada nije bila moćnija i spremnija da zaštiti našu teritoriju i suverenitet i naše živote, jer je to njena misija, da štiti Kosovo i da se razvija i napreduje zajedno sa našim saveznicima", rekao je Kurti, prenela je "Koha".

Kurti-Klinton: Hvala vam što ste doprineli našem oslobođenju

Aljbin Kurti je zahvalio i bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu na čestitkama koje je uručio tzv. Kosovu povodom "Dana oslobođenja".

Kurti je Klintonu, takođe, zahvalio na "neizmernom doprinosu oslobođenju i miru".

"Hvala vam, gospodine predsedniče, na vašem ogromnom doprinosu našem oslobođenju i miru", poručio je on na društvenoj mreži Iks.

Klinton je bio predsednik SAD u vreme NATO agresije.

On je čestitao tzv. Kosovu 25. godina mira, hvaleći se time da je NATO vojna intervencija, koju su nazvali humanitarnom, "pomogla u sticanju nezavisnosti Kosova".

"Vojna intervencija je pomogla da se obnovi samouprava u pokrajini i dovela do nezavisnosti Kosova 2008. godine", napisao je on.

image