Marko Bastać za RT Balkan: Ko će preuzeti vlast na Starom gradu?

Iako su predstavnici opozicionih lista "Biramo Beograd" i "Kreni-promeni" još u izbornoj noći proglasili da će preuzeti vlast na Novom Beogradu, Vračaru, Savskom vencu i Starom gradu, to je postalo neizvesno zbog postizbornih pregovora

Vlast u centralnoj beogradskoj opštini – Starom gradu, zavisi od odluke jednog čoveka – Marka Bastaća, lidera liste "Čuvari Starog grada".

Nakon glasanja, listi "Biramo Beograd" pripala su 23 mandata, Srpskoj naprednoj stranci 21, a odluka o novoj vlasti zavisi od Bastaća čiji "Čuvari Starog grada" imaju 10 mandata.

Zbog takvog rasporeda političkih snaga, Bastać je prethodnih dana bio najtraženija ličnost u ovom delu grada, ali je uspešno izbegavao pojavljivanje u medijima.

Kako je potvrdio za RT Balkan, ćutanje je prekinuo danas jer su konačno proglašeni izborni rezultati.

"Danas u 17 i 30 časova biće održan sastanak sa predstavnicima 'Biram borbu'", kaže Bastać.

Na pitanje da li je doneo odluku sa kim će formirati vlast, Bastać odgovara da to zavisi od tri principa koja važe za sve, i SNS i opoziciju.

"Prva tačka je da ćemo razgovarati u narednom periodu isključivo i samo o našem programu za Stari grad u naredne četiri plus četiri godine. Druga tačka je da nema nametanja viših stranačkih interesa, sve odluke koje se budu ticale Starog grada donosiće se isključivo građani Starog grada. A treća tačka je da će se svi razgovori i realizacija plana voditi isključivo kroz institucije, a ne na ulici", ističe Bastać.

"Mi ćemo razgovarati sa svima, a pregovaraćemo samo sa onima koji prihvate sve tačke našeg programa", podvlači Bastać.

Kako dodaje, za sada ga niko iz Srpske napredne stranke zvanično nije pozvao na pregovore o formiranju vlasti.

Za to vreme iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa stiže saopštenje u kojem navode da je Bastać "kandidat Kurira i Igora Žeželja".

"Čovek, koji je da bi preživeo, prethodnih godina radio kao dostavljač hrane, odjednom je imao novca za kampanju na mrežama vrednu desetine hiljada evra, prostorije za svoju listu, bilborde… Glasove je na ovim izborima dobio od onih koji su bili protiv Vučića, ali nisu želeli da glasaju za Dobricu Veselinovića i 'Biram borbu'", navode iz SSP-a koji nije učestvovao na izborima u Starom gradu.

Zbog toga kritikuju doskorašnje kolege sa liste "Biram borbu" zašto idu na pregovore sa Bastaćem.

"Idu na noge Bastaću dozvoljavajući da im on prodaje priču o navodnom programu za Stari grad", navodi SSP.