Šta se dešavalo na konferenciji u Sarajevu: Srpska delegacija između hrvatskih i prištinskih napada

Članovi srpske delegacije za naš portal kažu da su izrazili protest i oštro i argumentovano branili srpske interese

Prvi od dva dana godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata država Jugoistočne Evrope u Sarajevu, prekinut je ranije zbog provokacija i skandala upriličenih od strane prištinskih i zagrebačkih predstavnika, zbog kojih je srpska delegacija napustila konferenciju.

Predvodnik srpske delegacije, zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Srbije, Darko Jovanović, za RT Balkan kaže da je delegacija izrazila protest i oštro i argumentovano branila srpske interese od izjava članice Sabora Hrvatske Zdravke Bušić da će "Kosovo" uskoro biti primljeno u Savet Evrope, i nelegalnog govora predstavnika prištinskih privremenih institucija.

"Ukazali smo im da je učešće predstavnika privremenih institucija u Prištini besmisleno, zbog činjenice da je KiM sastavni deo Republike Srbije, po Rezoluciji 1244 SB UN, kao i da je Rezolucijom i Kumanovskim sporazumom, jasno definisano da tzv. bezbednosne snage moraju biti razoružane. Zato nemaju pravo ni da govore na tu temu, što je određeno i samim aktima Regionalnog centra za bezbednosnu saradnju 'Rakvijak'. Upozorili smo i na kršenje međunarodnog prava, statusa Srba pod Kurtijevom upravom, pucanje na srpske dečake koji su nosili Badnjak na Božić u januaru 2022", objašnjava Jovanović.

Povodom medijskih i prištinskih tvrdnji da su naši članovi lupali o sto i isključivali mikrofon prištinskoj delegaciji, Jovanović kaže da je to apsolutna laž i da je zapravo bilo obrnuto - oni su ti koji su pokušavali da nas ućutkaju.

"Mi smo zatražili zvaničan stav direktora 'Rakvijaka' Konstantina Mihaila Georgijeva, jednog od organizatora sastanka, čije je sedište u Zagrebu, a dobili smo i izvinjenje hrvatske saborske zastupnice. Direktor je dao sve od sebe da nam izađe u susret, pre svega kako Kosovo ubuduće ne bi kršilo postojeće akte i kako bi se učesnici i gosti pridržavali definisanih okvira", objasnio je Jovanović.

Njima je društvo u bojkotu godišnjeg sastanka pravio i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH, Radovan Kovačević (SNSD).

On je za RT Balkan rekao da se pridružio stavu Srbije i gostima iz Prištine jasno naglasio da je za BiH Kosovo i Metohija isključivo sastavni deo Republike Srbije.

"Oni su namerno došli da provociraju, da govore da je Kosovo priznata država. Zamolio sam (šefa prištinske delegacije) Arbera Redžaja za minimum pristojnosti, i rekao im da od njih tražim, s obzirom na to da se nalaze u našoj zemlji, da tu činjenicu i poštuju", istakao je Kovačević i naglasio da se prištinska delegacija danas nije pojavila na sastanku, što govori o njihovim stvarnim namerama.

"To su potvrdili ljudi iz Direktorijata ‘Ravijaka’, navodeći da predstavnici Kosova (sa zvezdicom), ne bi smeli da govore o pitanjima odbrane, ali da je ovde reč o parlamentarnom nadzoru i da im je iz tog razloga dopušteno da iznesu svoj stav", kazao je Kovačević.

Danas, drugog dana konferencije, članovi delegacije Srbije i Kovačević, vratili su se radu i pokazali jedinstvo u nastupu.

Hrvatica Tuđmanova savetnica, a brat i muž teroristi

Poslanica Sabora Hrvatske Zdravka Bušić, koja je direktno provocirala naše predstavnike, tokom građanskog rata bila je savetnik Franja Tuđmana.

U javnosti je poznata po tome što su joj brat Zvonko i muž Vinko u Americi osuđeni za terorizam. Zvonko Bušić osuđen je zbog otmice aviona i ubistva njujorškog policajca, a njen suprug zajedno sa još petoricom hrvatskih nacionalista za ubistva, paljevine i iznude, preneo je RTRS.

Kao devojka u Americi, Bušićeva je bila pripadnica Hrvatskog narodnog otpora, organizacije koju je nakon Drugog svetskog rata osnovao ustaški komandant i upravnik logora Jasenovac Vjekoslav Maks Luburić.

Po povratku u Hrvatsku, Zdravka Bušić bila je poslanik u Evropskom parlamentu, kao i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Sastanak organizuju Zajednička komisija za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za bezbednosnu saradnju "Rakvijak" i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.