Srbija i Balkan

Banjaluka proslavlja Spasovdan: Prilika da se setimo važnosti zajedništva i tradicije

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja služena je Sveta arhijerejska liturgija, posle čega je krenula litija, kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković
Banjaluka proslavlja Spasovdan: Prilika da se setimo važnosti zajedništva i tradicije© Twitter/Snejkicaa

U Banjaluci je danas centralnim gradskim ulicama prošla Spasovdanska litija povodom proslave krsne slave Spasovdan.

Prvo je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služena Sveta arhijerejska liturgija, posle čega je krenula litija, kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kako prenosi RTRS, građani su podsetili da su jedinstvo, tradicija i sloga garant opstanka srpskog naroda, gde god on bio.

Proslavi prisustvuje i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Grad Banjaluka kao i svake godine u duhu tradicije obeležava slavu, kada se organizuje bogat kulturno-umetnički program.

Ove godine će u porti Hrama Hrista Spasitelja uveče biti održana revija "Umetnost plavih niti" u organizaciji Udruženja žena "Duga".

Obeležavanje Spasovdana biće nastavljeno i sutra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gde se uveče očekuje i koncert Škole gusala "Sandić", dok će u slučaju kiše, koncert biti održan u Banskom dvoru.

Ovim povodom se oglasio i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je uputio čestitku.

"Povodom praznovanja Spasovdana – krsne slave Sabornog hrama i Grada Banjaluka, sveštenstvu, građanima i rukovodstvu Grada, upućujem iskrene i srdačne čestitke, uz želju da ovi praznični dani budu ispunjeni mirom i veseljem", dodaje se u saopštenju Stevandića.

On ističe da ovaj praznik treba da bude prilika da se setimo važnosti zajedništva i tradicije, koji nas sve povezuju i jačaju naš duh.

"Želim vam da Spasovdan provedete u dobrom zdravlju, okruženi najdražima, te da vam donese blagostanje i uspeh u svim aspektima života", naveo je Stevandić u čestitki.

Slavu je čestitao i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

"Proslava Spasovdana treba da bude podsticaj za dalji razvoj Banjaluke i ostvarenje njenih potencijala", istakao je on.

image