Petković sa ambasadorima zemalja Latinske Amerike: Priština ugrožava ljudska prava Srbima na KiM

Očekuju da kada proteraju srpski narod i srpske institucije sa KiM, neće ni biti potrebe za formiranjem ZSO, istakao je direktor Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković se zahvalio ambasadorima zemalja Latinske Amerike u Srbiji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, na doslednom poštovanju Rezolucije 1244 SB UN, kao i na punoj podršci borbi koju Srbija vodi u međunarodnim telima za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

On je ambasadore Argentine, Brazila, Kube, Meksika i Venecuele upoznao sa problemima sa kojima se srpski narod svakodnevno suočava na KiM, naglasivši da je Priština nizom jednostranih akata ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva.

"Petković je podsetio da je Kurti nedavno zabranio upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sa centralnom Srbijom, što je imalo za cilj da Srbe ostavi bez plata, penzija i osnovnih sredstava za život, ali i da im onemogući lečenje i školovanje i da srpske institucije i srpski narod konačno protera sa njihovih vekovnih ognjišta i tako ostvari svoj san o Kosovu i Metohiji bez ijednog Srbina", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za KiM je napomenuo da je Beograd imao konstruktivne predloge po tom pitanju ali da ih je Priština odbila.

On je izrazio zabrinutost i zbog činjenice da Priština uporno odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

"Očekuju da kada proteraju srpski narod i srpske institucije sa KiM, neće ni biti potrebe za formiranjem ZSO", rekao je Petković i podsetio da se za godinu i po dana sa teritorije KiM iselilo 15 odsto Srba.

"Petković je ukazao i na jednostrano i suprotno svim sporazumima zabranjivanje srpskim zvaničnicima da uđu u pokrajinu, pa je tako njemu dve godine onemogućeno da uđe na teritoriju KiM, što je dovelo do niza posledica i do zaustavljanja mnogih projekata u srpskim sredinama, koji su od suštinske važnosti za život Srba", dodaje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije na KiM je podsetio i na "farsu oko referenduma za smenu albanskih gradonačelnika na severu Kosova", na koji nije izašlo 99 odsto Srba, a koja je, kako se ističe, jasno pokazala da je Kurti odlučio da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške albanskih glasova.

"Uprkos svemu ovome i više nego jasnoj činjenici da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje mira i suživota na prostoru Kosova i Metohije, Beograd će ostati opredeljen za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i regionu i da se dođe do preko potrebne normalizacije odnosa na terenu. U tim nastojanjima, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na KiM, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije", istakao je Petković.