Stano: Srbija lobiranjem protiv tzv. Kosova krši sporazum o putu ka normalizaciji

Ako ne bude napretka u normalizaciji, neće biti napretka u pregovorima o članstvu, istakao je zvaničnik EU

Portparol Evropske unije Piter Stano ocenio je da lobiranje Srbije protiv članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama predstavlja "čisto" kršenje Sporazum o normalizaciji odnosa koji je postignut između Prištine i Beograda 2023. godine.

"Sporazum o putu ka normalizaciji važi i potpuno je obavezujuće i za Kosovo i za Srbiju. Ovo uključuje član četiri ovog sporazuma. Lobiranje Srbije protiv Kosova je jasno kršenje Sporazuma", rekao je Stano za Radio Slobodna Evropa.

Takođe, on je naglasio da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez normalizacije odnosa sa tzv. Kosovom.

"Ako ne bude napretka u normalizaciji, neće biti napretka u pregovorima o članstvu", dodao je zvaničnik EU, odgovarajući ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferu Hilu, koji je danas istakao da EU neće tražiti od zvaničnog Beograda da priznaju nezavisnost Kosova de jure ako se pridruži Uniji.

RSE navodi da je Srbija u maju lobirala protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, koji je na kraju odlučio da zahtev Prištine za članstvo uopšte ne stavlja na dnevni red, iako je prošao dve od tri neophodne faze.

Obaveze Srbije koje proizlaze iz dogovora u Ohridu postale su formalno integralni deo pregovaračkog okvira u pristupnom procesu između Beograda i Brisela.

EU insistira na principu da u članstvo ne može da primi nove članice dokle god imaju nerešene bilateralne odnose.