Srbija i Balkan

Od Adema do Baškima Jašarija: Kurti opet o neraskidivim vezama svoje "vlade" i "vojske" sa tzv. OVK

Kurti je juče, u govoru na paradi u Prištini rekao da KBS, odnosno "'vojska Kosova' potiče od Oslobodilačke vojske Kosova, kojoj je vođa i primer bio Adem Jašari"
Od Adema do Baškima Jašarija: Kurti opet o neraskidivim vezama svoje "vlade" i "vojske" sa tzv. OVKGetty © Ferdi Limani

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti potvrdio i juče, na paradi tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, još jednom i po ko zna koji put, neraskidivu vezu "kosovske vojske" koja po međunarodnom pravu ne bi smela da postoji i svoje "vlade" sa terorističkom Oslobodilačkom vojskom Kosova koja je neko vreme devedesetih bila i na listi terorističkih organizacija Stejt departmenta.

Kurti je juče, na paradi u Prištini još jednom ponovio da "vojska Kosova potiče od Oslobodilačke vojske Kosova, kojoj je vođa i primer bio Adem Jašari".

"Dragi vojnici, nasleđe svega što predstavlja Adem Jašari i Oslobodilačka vojska Kosova, danas je ujedinjeno između vas u Kosovskim bezbednosnim snagama i njihovog komandanta, vašeg i našeg, general-potpukovnika Baškima Jašarija, unuka Adema i Hamze", rekao je juče u Prištini Aljbin Kurti.

"Kosovski premijer u nadahnutom govoru dodao je juče i da "duh i tradicija Oslobodilačke vojske Kosova, osim što žive u našim srcima, stavljeni su i na čelo kosovske vojske, kroz ljude koji su iz nje izašli i sada su među vama", poručujući svojim vojnicima da se "svaki put kada obuku vojnu uniformu, prisete da nose uniformu naslednika iste vojske o kojoj se Adem Jašari usudio da sanja i za koju se borio i dao život".

"Ako pogledamo unazad, na tačno ovo mesto gde se nalazimo danas u Prištini, na dan oslobođenja, pored srpskih oružanih snaga koje su počele da se povlače odavde i sa celog Kosova, videli bismo i jedinice Oslobodilačke vojske Kosova, sa visoravni Golač koje su se spustile i ušle u Prištinu. A na njihovom čelu je bio Ejup Maćedonci – Uki, koga danas imamo na čelu Ministarstva odbrane, resora Vlade Kosova koji rukovodi našom vojskom", dodao je Kurti.

Kurtijeve veze sa tzv. OVK su, inače, stare, dobro poznate, dugogodišnje. Još na početku sukoba na Kosovu, sredinom 1998. godine Kurti, koji je do tada predvodio studentske proteste protiv Miloševića i srpskih vlasti, pridružio se Ademu Demaćiju, tada političkom predstavniku OVK.

Uhapšen je tokom NATO bombardovanja, navodno pri pokušaju da izađe sa Kosova, zatvoren, a u junu 1999. godine sa nekoliko stotina zatvorenika sa Kosova i Metohije prebačen je u centralnu Srbiju. Devet meseci kasnije, početkom 2000. u Nišu je osuđen na kaznu od 15 godina zatvora zbog terorizma. Na sudu je rekao da priznaje samo sud svog naroda.

Ubrzo je, međutim, posle pada Miloševića, odlukom novih vlasti pušten na slobodu. Kada se posle dve i po godine zatvora 2001. vratio na Kosovo, u Prištini ga je, sem studentskih lidera dočekao i jedan od bivših komandanata OVK Sulejman Selimi zvani Sultan.

Aprila 2020. godine, tada kao odlazeći premijer, otpustio je svog savetnika Škeljzena Gašija zbog izjave da su "pojedini borci OVK počinili zločine tokom rata 1998-1999. godine" koja je tada na Kosovu i Metohiji izazvala buru negodovanja.

Godinu dana kasnije, Kurti je povodom otvaranja arhiva OVK izjavio i da je "Oslobodilačka vojska Kosova najtransparentnija vojska koja je u regiji ikada ratovala", te da je "arhiv OVK uvek bio otvoren za UNMIK, Haški tribunal Euleks kao i za širu javnost".

Govoreći o optužnici i suđenju komandantima OVK pred Specijalnim sudom u Hagu, Kurti je u međuvremenu više puta ponavljao da "Tužilaštvo smatra sve optužene za zlo, a da ih Kosovo priznaje kao istaknute borce OVK".

Komandanti OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su u Hagu za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Albaniji od marta 1998. do septembra 1999. godine, za mučenja i ubistva, okrutno postupanje, prisilne nestanke, progone na političkog i etničkoj osnovi, nezakonita hapšenja i postupanja. Tužioci su na početku suđenja imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 su Albanci a jedna je Rom.

U potvrđenoj haškoj optužnici, opisani su događaji koji su pratili pritvaranja u logore OVK na Kosovu kao i na severu Albanije, u Kukešu i Hasu. Što se tiče KiM pominju se logori u Đakovici, Gnjilanu, Kačaniku, Srbici, Lipljanu, Mališevu, Novom Brdu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Orahovcu, Suvoj Reci, Vitini...

Dokazni materijal iz optužnice ukazuje na veliki broj otmica, pritvora, ubistava, nestanaka koje su pripadnici OVK, od kojih prema Kurtiju "potiče" današnji KBS, počinili protiv stotina Srba, Roma, nelojalnih Albanaca.

"Ovi akti nasilja i maltretiranja vršeni su organizovano po utvrđenom obrascu, dok su čelnici OVK i optuženi lično, izjavama i publikacijama stalno pozivali na nasilje protiv protivnika, što ukazuje na orkestriranje nasilja sa vrha", navodi se u dokumentima suda u Hagu.

Za ubistva 14 žetelaca u Starom Gracku, za Livadice, ubistva dece u Goraždevcu, za odsečene glave i ubistva monaha, za stotine ubijenih Srba, za mučenja, trgovinu organima, otmice, pljačke iza kojih stoji OVK za sada pravde nema, ali su i ovi događaji na kontu tzv. oslobodilačke vojske kojom se predsednik vlade u Prištini toliko ponosi.

Sam Kurti "kosovski Če Gevara", "revolucionar u elegantnom odelu", kako su ga jednom nazvali britanski mediji, u intervjuu za američke novine, opisujući sebe rekao je, inače, da je "romantična osoba" i da "nije šovinista".

Tzv. OVK je, inače osnovana 1993. godine, a kao njen osnivač u novijoj kosovskoj istoriji označen je Adem Jašari. Raspuštena je septembra 1999. godine, ali je na stotine njenih pripadnika ušlo u tzv. Kosovski zaštitni korpus. Samo od početka 1995. do kraja 1998. godine terorističke grupe OVK izvršile su 1.845 oružanih napada na KiM na policiju, civile, uglavnom Srbe.

Ubijeno je u tom periodu 364 ljudi, među njima 122 policajca i 232 civila, teže ili lakše povređeno je 605 lica od toga 426 pripadnika policije. Od početka 1998. godine do kraja oktobra te godine policija i vojska širom KiM zaplenili su od terorista 8.894 automatske puške i pištolja, 29 bestrzajnih topova, 37 minobacača, 15 raketnih bacača "ambrust", tone eksploziva. Tokom 1998. OVK je Kosovu i Metohiji otela 249 lica, među njima bilo je 13 pripadnika MUP-a koji su mučeni i zverski pobijeni.

image