Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije: Danas je dan spasenja, slave i radosti

Posle besede patrijarha Porfirija služen je akatist prepodobnom Justinu Ćelijskom, čime je završena Spasovdanska litija
Patrijarh Porfirije: Danas je dan spasenja, slave i radosti© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas u besedi na svečanoj Spasovdanskoj litiji u Hramu Svetog Save da je danas dan spasenja, slave i radosti i praznik našeg večnog spasenja.

"Događaj kada je spasitelj naš gospodin Isus Hristos jednom zasvagda premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane Oca nebeskog na mesto koje toj prirodi ljudskoj pripada", rekao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da to znaju "i naši sveti Nemanjići", koji su najveće svetinje i zadužbine posvetili upravo Spasovdanu.

"Dobro nam došao sveti naš Oče Justine, dobro nam došao u naš i tvoj grad, u ovaj veliki praznični dan. Svi se mi neizmerno radujemo", rekao je patrijarh Porfirije.

Današnja vremena, dodao je, nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je on živeo.

"I danas tvoja blagovest, reč jednako ima snagu i značaj i na isti način kao nekada zvuči i danas, i jednako je lek na ranu ljudsku žednu istine, pravde i Boga", rekao je patrijarh Porfirije.

Da bismo se oduprli svim iskušenjima na planu ličnom i narodnom, rekao je patrijarh, boreći se za egzistenciju i sigurnost, bezbednost i napredak, za svako naše dobro moramo voditi borbu pre svega i iznad svega na duhovnom planu.

"Stoga nam je Bog dao na ovaj dan da se saberemo ovde, oko Justina i da svi zajedno zatražimo njegove tople molitve", rekao je patrijarh Porfirije.

Posle besede patrijarha Porfirija služen je akatist za prepodobnog Justina Ćelijskog, čime je završena Spasovdanska liturgija.

Svečana Spasovdanska litija sa kivotom sa svetim moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Znamenje, koju predvodi patrijarh srpski Porfirije u pratnji arhijereja, kretala se od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save.

Litiji su prisustvovali predstavnici državnih i gradskih vlasti, na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapićem, više stotina sveštenika, članova svih beogradskih crkvenih horova i kulturno-umetničkih društava, raznih rodova Vojske Srbije i Policije, kao i brojni građani.

Časni krst na litiji nosio je najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Slaveći Spasovdan, Beograd čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a to je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

image