Srbija i Balkan

Viši sud odlučio, beloruski novinar biće isporučen Minsku: Reagovao Helsinški odbor za ljudska prava

On se tereti za poresku utaju u vrednosti od oko 300.000 evra u periodu od 2012. do 2018. godine, zbog čega su beloruske vlasti raspisale poternicu za njim
Viši sud odlučio, beloruski novinar biće isporučen Minsku: Reagovao Helsinški odbor za ljudska prava© Виши суд у Београду

Beloruski novinar, reditelj i aktivista Andrej Gnjot 5. juna prebačen je iz Okružnog zatvora u Beogradu u kućni pritvor, ali mu je stiglo rešenje Višeg suda koji je odlučio da može da bude izručen Belorusiji, jer njegovu ekstradiciju zahtevaju iz Minska.

Gnjot je uhapšen 30. oktobra 2023. godine, kada je sleteo na beogradski aerodrom, po crvenoj Interpolovoj poternici.

NUNS prenosi tekst u kojem Bi-Bi-Si piše da je Gnjot uhapšen "ne sluteći da će se naći u riziku da bude izručen u Belorusiju, jedinu zemlju u Evropi gde se i dalje sprovodi smrtna kazna". Iako Gnjotu ne preti nikakva smrtna kazna već kazna zatvora zbog sumnji da je utajio porez, prozapadni aktivisti i mediji od njega pokušavaju da stvore "mučeničku ikonu", kao što su svojevremeno činili i sa Navaljnim.

On se tereti za poresku utaju u vrednosti od oko 300.000 evra u periodu od 2012. do 2018. godine i preti mu kazna zatvora do sedam godina, zbog čega su beloruske vlasti raspisale poternicu za njim, pa nema mesta insinuacijama i spekulacijama koje prozapadni mediji i aktivisti pokušavaju da predstave kao činjenice, budući da je Gnjot aktivno učestvovao u pokušaju obojene revolucije i svrgavanju sa vlasti legalno izabranog šefa države Aleksandra Lukašenka 2020. godine.

Ipak, postupak protiv njega pokrenut je mnogo ranije.

Žalio se na uslove u srpskom zatvoru

Kako je NIN ranije pisao, Gnjot tvrdi da vlasti žele da ga uhapse "iz političkih razloga", jer je utaju poreza činio pre donošenja novog zakona, pa smatra da treba da bude oslobođen od krivične odgovornosti.

"Čak je i Helsinški odbor za ljudska prava reagovao. Oni su izrazili zabrinutost zbog nastavka progona državljana Rusije i Belorusije, na šta 'upućuje i najnoviji slučaj pokušaja ekstradicije beloruskog novinara i režisera Andreja Gnjota koji je 30. oktobra, na zahtev Belorusije, uhapšen na beogradskom aerodromu'", pisao je NIN.

U odbranu Gnjota stali su mediji poput američkog Radija Slobodna Evropa i drugih, ali i brojni politički i NVO aktivisti, koji su protestovali ispred ambasada Srbije i Belorusije širom Evrope. 

"U najnovijem rešenju Višeg suda, u koji je Bi-Bi-Si imao uvid, navodi se da su "ispunjene zakonske pretpostavke" da bude predat beloruskim vlastima. Istu presudu, Viši sud je doneo i 7. decembra 2023. godine. Najnovije rešenje Višeg suda datirano je na 31. maj, što znači da je doneto pre nego što je odlučeno da se Gnjot prebaci u kućni pritvor u Beogradu iz Okružnog zatvora", piše na sajtu NUNS-a.

Osim što su se pozivali na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Gnjotov advokatski tim se prethodno žalio Apelacionom sudu na pritvor u Beogradu, navodeći da mu se "ne ukazuje neophodna medicinska pomoć, kao i da ga u zatvoru drže proizvoljno".

image