Srbija i Balkan

Knežević: Spajiću prihvatljivi naši zahtevi o srpskom jeziku, trobojci i dvojnom državljanstvu

Predsednik crnogorske Demokratske narodne partije je rekao da Crnu Goru vidi kao kao samostalnu, međunarodno priznatu državu, koja "ne sme da vodi antisrpsku politiku"
Knežević: Spajiću prihvatljivi naši zahtevi o srpskom jeziku, trobojci i dvojnom državljanstvu© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Predsednik crnogorske Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da mu je čast što je bio na Svesrpskom saboru u Beogradu i da su sa tog skupa poslate poruke o jedinstvu srpskog naroda i potrebi da se razgovara sa svim narodima na Balkanu.

"Tamo smo govorili Andrija Mandić i ja, poslali smo veoma korektne poruke koje idu u pravcu ne samo jedinstva srpskog naroda, nego i potrebe da razgovaramo sa svim narodima na Balkanu", rekao je Knežević u intervjuu za "Vijesti".

On je dodao da Crnu Goru vidi kao kao samostalnu, međunarodno priznatu državu, koja "ne sme da vodi antisrpsku politiku".

Lider DNP-a je rekao da njegova partija neće ući u rekonstruisanu Vladu sve dok ne budu prihvaćeni zahtevi koje je nedavno ispostavio premijeru Milojku Spajiću.

Knežević dodaje da postoje modaliteti dopune a ne izmene Ustava kada su u pitanju njihove namere poput onih o uvođenje trobojke, srpskog jezika i ostalih stvari koje je izneo kao zahteve nedavno, među kojima je izmena Zakona o dvojnom državljanstvu.

Spajić mu je, kako kaže, saopštio da su svi ovi zahtevi prihvatljivi.

"Ne vidim zašto srpski jezik koji je većinski ne bi trebalo da bude službeni. Spajić i članovi PES-a su kazali da je to prihvatljivo. Mi nismo razgovarali nakon ispostavljanja zahteva. Ja, Spajić i Mandić bi trebalo da potpišemo dokument kojim bi se obavezali, da ne bude posle dao si mi reč ili nisi, nego da jasno iskažemo volju i spremnosti", naveo je.

On je ponovio da neće ući u rekonstruisanu Vladu dok se zahtevi ne ispune.

Rezolucija o Jasenovcu prva na dnevnom redu

Knežević je rekao i da rezolucija o genocidu u Jasenovcu treba da bude prva na dnevnom redu sednice crnogorske skupštine, a da nakon toga na red treba da dođe i inicijativa premijera Milojka Spajića za razrešenje ministra pravde Andreja Milovića.

"Ako neko misli da će DNP glasati po automatizmu, onda je u grdnoj zabludi. Suspendovali smo podršku Vladi Milojka Spajića, preduslov je izglasavanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali svakako želimo da čujemo obrazloženje i razloge premijera zašto inicira smenu Milovića i da li oni korespondiraju našim zahtevima i obrazloženjima koje smo saopštavali ranije", rekao je Knežević.

On je rekao da očekuje da će pitanje rezolucije o Jasenovcu do kraja juna doći na dnevni red i da je o tome razgovarao sa predsednikom Skupštine Crne Gore i Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

"Voleo bih da to bude 28. juna, za Vidovdan i da simbolički pošaljemo poruku da se u Jasenovcu desio nezapamćeni genocid, koji mnogi pokušavaju da relativizuju i izjednače sa nekim zločinima", dodao je Knežević.

On je rekao da ne vidi zašto bi ta rezolucija pravila štetu Crnoj Gori, ako bude usvojena u parlamentu. Knežević je rekao da je to ideja koju je podržao crnogorski premijer Spajić, kad je rekao da će Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici i da nema ništa loše u tome da se Hrvatska "suoči sa genocidnom prošlošću njenih predaka iz NDH".

Istakao je da želi da on i DNP budu deo crnogorske vlade.

"Ali, ako treba da budemo ministri i da klimamo glavama, da progutamo sve ovo što je protivno interesu srpskog naroda u Crnoj Gori, nećemo biti deo priče", dodao je Knežević.

image