Stejt department: Cilj je da se dijalog završi međusobnim priznanjem

Stav SAD nije se promenio, i oni podržavaju dijalog Beograda i Prištine

Zvanični stav Vašingtona u vezi sa procesom normalizacije odnosa "Kosova" i Srbije nije se promenio, a dugoročni cilj američke politike je da u tom procesu dođe do međusobnog priznanja, poručio je Stejt department, a prenosi "Gazeta ekspres".

"Stav Sjedinjenih Američkih Država o dijalogu između Kosova i Srbije se nije promenio. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog koji EU omogućava između Kosova i Srbije, kao način da se postigne normalizovan, miran i produktivan odnos između dve zemlje", ističu iz Stejt departmenta.

Dodaje se i da je budućnost "Kosova" i Srbije u evropskim institucijama.

Stejt department očekuje da Beograd i Priština poštuju i sprovode postignute sporazume bez odlaganja i preduslova.

"Očekujemo da će Kosovo i Srbija u potpunosti i bez odlaganja i preduslova poštovati i sprovoditi sve svoje obaveze iz dijaloga. Dugoročni cilj politike Sjedinjenih Država je zaključak sa obostranim priznavanjem Kosova i Srbije", istakli su iz Stejt departmenta.

Ambasador SAD Kristofer Hil rekao je juče da misli da se od Srbije neće tražiti de jure priznanje takozvanog Kosova za ulazak u Evropsku uniju, već da su neophodni normalni odnosi Beograda i Prištine, kao što Brisel i kaže da traži.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer naveo je, međutim, da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi međusobnim priznanjem.