Srbija i Balkan

Varnice na relaciji Berlin- Vašington: Nemački izaslanik ispravio Hila

Nemački ambasador je pozvao obe strane na punu primenu briselskog i ohridskog sporazuma, što pre je moguće
Varnice na relaciji Berlin- Vašington: Nemački izaslanik ispravio Hila© EU Council / Pool/Anadolu Agency via Getty Images

Izaslanik Nemačke u Prištini Jorn Rode odgovorio je na jučerašnju izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila, koji smatra da Srbija ne mora da prizna "Kosovo" da bi ušla u Evropsku uniju. 

U objavi na društvenoj mreži Iks, Rode je rekao da normalizacija odnosa "Kosova" i Srbije ipak uključuje i međusobno priznanje. 

"Samo da podsetimo: Pročitajte jasnu izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca tokom njegove posete 'Kosovu' i Srbiji u junu 2022. o normalizaciji, uključujući međusobno priznavanje. Ovo i dalje stoji. Puna primena briselskog i ohridskog sporazuma sa obe strane što je pre moguće", napisao je Rode kasno sinoć na mreži Iks, a prenela je "Koha".

Rode je uz ovaj post podelio i vest sa izjavom nemačkog kancelara tokom njegove posete Prištini u junu 2022. 

"Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za investicije i radna mesta, a time i za perspektivu mladih ljudi na 'Kosovu'. Jasno je da sporazum mora konačno da reši pitanje priznanja 'Kosova', jer je nezamislivo da dve zemlje koje ne priznaju jedna drugu postanu članice EU", rekao je tada Šolc.

image