Pritvor za majku koja je tukla nastavnicu: Tereti se za mučenje, zlostavljanje i ugrožavanje sigurnosti

Ona je privedena zbog krivičnog dela Zlostavljanje i mučenje iz člana 137. stav 1. Krivičnog zakonika i krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika.

Povodom jučerašnjeg napada majke učenika petog razreda na nastavnicu biologije zbog ocene, u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu, policijski službenici policijske stanice na toj opštini doneli su rešenje o zadržavanju okrivljene A.R. (32) po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

MUP je saopštio da joj je određen pritvor do 48 sati.

Ona je privedena zbog krivičnog dela Zlostavljanje i mučenje iz člana 137. stav 1. Krivičnog zakonika i krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika.

Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je dana 13.06.2024. godine, u osnovnoj školi na Novom Beogradu, nezadovoljna zaključenom ocenom njenog sina, uputila oštećenoj – nastavnici pretnje po život i telo, vređala je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predelu tela nanevši joj lakše telesne povrede.

Usled radnji okrivljene oštećenoj je, po sopstvenoj izjavi, povređeno ljudsko dostojanstvo i oseća strah za svoju bezbednost, a ujedno je predmetni događaj izazvao i uznemirenost građana, naročito zbog činjenice da se dogodio u osnovnoj školi.

"Svesni učestalosti napada na prosvetne radnike Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija", navedeno je iz tužilaštva.

Okrivljena će dana 15.06.2024. godine biti saslušana od strane javnog tužioca na sve okolnosti događaja. Svesni učestalosti napada na prosvetne radnike Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija.

U toku jučerašnjeg dana dogodio se još jedan incident u koji su bili uključeni roditelji učenika. Učiteljicu S.Đ. u OŠ "Sveti Sava" na Vračaru, napali su majka i otac učenice trećeg razreda kojoj ona i nije predavala.

"Otac devojčice je pljunuo i gurnuo učiteljicu, a zatim je majka učenice čupala za kosu i oborila na pod. Incidentu je prisustvovalo više roditelja i dece, kao i učiteljica iz suprotne smene", prenosi "Blic".

Forum beogradskih gimnazija: Škola prerasla u poligon za nasilje

Iz Foruma beogradskih gimnazija ovim povodom su poručili da je "vreme da đačke knjižice ostanu prazne, odeljenjska veća neodržana, a ocene nezaključene".

"Događajima od jučerašnjeg dana škola je definitivno ukinuta! Ukinuli su je bahati, nasilni i primitivni kojima su glavni argumenti bile i ostale pesnice, ukinuli su je oni koji su se posle svakog ovakvog događaja krili 'iza procedura koja je ustanova preduzela', ali smo je najviše ukinuli mi nastavnici jer ćutimo", rekao je predsednik Foruma Aleksandar Marko.

On je dodao da su njegove reči poziv, ne samo da se ne podele knjižice, već da se ne održe veća kojima bi bio zaključen uspeh svim učenicima osim maturantima, ali ujedno i poziv da se ukine ovakva škola, "jer ovakva ničemu ni ne služi".

"Umesto da predstavlja srećnu zajednicu, škola je prerasla u poligon za nasilje i kao takva doživela je svoj potpuni fijasko", naglasio je Markov.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete danas su uputili saopštenje za javnost, pitajući se kada će dočekati da se napad na nastavnika tretira Krivičnim zakonikom, odnosno kada će država preduzeti "nešto konkretno".