Zašto Nemačkoj i SAD smeta Deklaracija sa Sabora: Srpski narod ne pristaje da bude zapadna kolonija

Problem je što su se Srbi prvi put odlučili na otpor pokušajima ukidanja srpskog nacionalnog i državnog interesa na ovim prostorima i što su poslali poruku da su odlučni u tome da brane svoje, poručuje za RT Ballkan diplomata Zoran Milivojević

Svesrpski sabor Srbije i Srpske koji je održan u Beogradu 8. juna izazvao je burne reakcije zvaničnika i ambasada SAD i Nemačke, a posebno im je zasmetala Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Sagovornici RT balkan ocenjuju da su negativne reakcije očekivane, jer im smeta što Srbija ne želi da bude zapadna kolonija. 

Tako je, nakon reakcija ambasada u Sarajevu i ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla da je Svesrpski sabor održan 8. juna u Beogradu zabrinjavajući, te da takva aktivnost nema podršku Nemačke i Zapada, dok su iz Stejt departmenta poručili da su neke od odredaba Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru "nastavak pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region". 

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Jovan Janjić ukazuje za RT Balkan da je na delu pokušaj izvrtanja činjenica:

"U priču o Deklaraciji pokušavaju da stave nešto čega tamo nema – lažno se predstavlja da je deklaracija nekakva opasna politička platforma za ugrožavanje regionalne bezbednosti. To je apsolutna neistina. Suština Deklaracije je duhovno sjedinjavanje srpskog naroda koji živi u više država, očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa na kojem je izgrađen identitet srpskog naroda, zatim integralna saradnja u svim oblastima društvenog života (ekonomija, saobraćaj, privreda, obrazovanje, nauka)".

Janjić ocenjuje da inostranim je centrima moći cilj da ovaj deo Balkana odnosno Evrope drže pod kontrolom i zato reaguju ovako na svaki pokušaj objedinjavanja naroda, pre svega naroda sa slobodarskom tradicijom, kakav je srpski.

"Njima je interes da narodi budu iscepkani na što više državica, po mogućnosti do četiri miliona stanovnika, da bi ovaj deo sveta držali pod kontrolom", navodi Janjić.

Mišljenje sa Janjićem deli diplomata Zoran Milivojević, koji ocenjuje da ovakvim reakcijama kažnjavaju srpski narod koji ne pristaje da bude kolonija Zapada.

"Analena Berbok kaže 'Srbi su organizovali Sabor bez naše saglasnosti'. Da li treba dalje? To nema nigde, to je 18. vek. Gde su tu evropske vrednosti? Sve je jasno kao dan. Problem je što su Srbi prvi put odlučni u otporu pokušajima ukidanja srpskog nacionalnog i državnog interesa na ovim prostorima i što su poslali poruku da su odlučni da brane svoje interese - svoju državu sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu, Srpsku koja ima jasan status po izvornom Dejtonu, kojim je srpskom narodu obezbeđena sloboda u građanskom ratu", navodi Milivojević, dodajući:

"Neko sa Zapada je očito zamislio da ovo bude zapadna kolonija, da se uđe u NATO i da se time priča završi i da to bude uključeno u tzv. Transatlanstku zajednicu i da sprski narod ne sme ništa da se pita, a srpski narod ne pristaje da bude kolonija."

U svim primedbama Zapada dominantne su tvrdnje i da ovom Deklaracijom Srbija i Srpska krše Dejtonski sporazum. Kako tačno - to nisu objasnili. 

Dejton se krši, ali ne u Srbiji i Srpskoj

Na drugoj strani, Opšti okvirni sporazum za mir u BiH svakodnevno se krši u Sarajevu, ali Zapad na to žmuri, ukazuje Milivojević.

"Kršenje Dejtona je suština i upravo i razlog što se srpski narod buni. Pogledajte izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji hoće da ukine Republiku Srpsku i da protera srpski narod. Naravno, nema reakcije. Krši se Dejton zato što se u Sarajevu donose odluke mimo Republike Srpske, mimo srpskog naroda, pokreće se rezolucija o Srebrenici mimo Ustava BiH, koji proističe iz aneksa 4. Dejtonskog sporazuma, koji se ovde na najdirektniji način krši. Postoje činjenice koje govore o tome ko i kako krši Dejton, ali oni kažu i vide drugačije", navodi diplomata.

Sa Sabora 8. juna poručeno je, ukazuje Milivojević, da se srpski narod neće odreći svog nacionalnog pitanja, svog jezika, pisma, vere i identiteta, da se neće odreći ni nezavisne politike i slobode, institucija koje su zagarantovane međunarodnim pravom.

"Smeta im što srpski narod neće da se odrekne Kosova i Metohije, neće da uvede sankcije Rusiji, neće da uđe u NATO, neće da se odrekne izvornog Dejtona, Rezolucije 1244", objašnjava naš sagovornik.

Deklaraciju su potpisali predsednici Srbije i Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, premijeri, potpredsednici i članovi Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, predsednici, potpredsednici i narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, a uz blagoslov, molitveno i saborno učešće patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Potpredsednik parlamenta Srbije Janjić naglašava da se ovim dokumentom ne ugrožavaju mir i bezbednost u regionu, niti se ugrožavaju međunarodno priznate granice, kao što se stalno pokušavaju da predstave u Sarajevu, kroz priče o unitarnoj Bosni i ukidanju Republike Srpske.

"Naprotiv, kroz Deklaraciju afirmišu se potrebe saradnje i sa drugim narodima i državama u regionu", objašnjava Janjić.

Zašto bi onda, bilo kome smetala takva deklaracija? Posebno Zapadu koji stalno ističe koliko je značajan mir na Balkanu i poštovanje međunarodnog prava. Osim ako njihove namere, ipak, nisu drugačije, jer, prema rečima naših sagovornika, srpski narod Deklaracijom pruža otpor svemu onome što ugrožava njegove državne i nacionalne interese, uz poštovanje suseda, uz poruku o svom identitetu i samobitnosti na ovim prostorima.