Srbija i Balkan

Iživljavanje Kurtijevih specijalaca: Privedena dva srpska mladića u Leposaviću zbog pesme

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog pevanja pesama na jednom rođendanu
Iživljavanje Kurtijevih specijalaca: Privedena dva srpska mladića u Leposaviću zbog pesme© FOTO TANJUG/ STR

Tzv. kosovska policija privela je dva srpska mladića u Leposaviću. Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva poruka mira i demokratije, ili je tako očigledno čitaju oni koji za ovakvo postupanje Prištinu žele da nagrade članstvom u međunarodnim organizacijama, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug.

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice, prenosi "Kosovo onlajn".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković navodi da je "iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom u Leposaviću još jedna je potvrda da operacije Prištine na severu Kosova i Metohije nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već da je cilj samo jedan – teror bez uzdržavanja i granica, kako bi se Srbi primorali da napuste svoja ognjišta".

Kaže da "ovaj strašni događaj u Leposaviću nije incident, već predominantna politika, i nije prekomerna upotreba sile, već svakodnevna matrica policijskog postupanja na severu Kosova i Metohije".

"Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva poruka mira i demokratije, ili je tako očigledno čitaju oni koji za ovakvo postupanje Prištinu žele da nagrade članstvom u međunarodnim organizacijama. Krajnje je vrema da se pogleda istini u oči i prizna da je svaka podrška Kurtijevim šovinističkim akcijama saučesništvo u stvaranju tamnog vilajeta u srcu Evrope, gde je svaka logika poništena i svaka pozitivna vrednost prerasla u sopstvenu suprotnost", rekao je Petković.

Beograd još jednom najozbiljnije i sa velikom zabrinutošću apeluje na odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici da spreče Aljbina Kurtija u kampanji mržnje i nasilja protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer bez toga su stabilnost i mir u regionu zapadnog Balkana na ivici provalije, zaključio je Petković. 

Srpska lista: Napadi na srpsku decu deo represije Prištine

Terorisanje srpske dece od strane Kurtijevih parapolicijskih jedinica je sramno, neprofesionalno, nedopustivo i neljudsko ponašanje koje izaziva najoštriju osudu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a koja bi morala da izazove reakciju i međunarodne zajednice koja se nedavno "hvalila uspesima ovakavog kosovskog društva koje su, po sopstvenom priznanju, podržali u prethodnim godinama", saopštila je Srpska lista.

"Napadi na srpsku decu, uz upotrebu suzavca, pretnju oružjem i psiho-fizičko zlostavljanje je deo institucionalne represije režima u Prištini čiji je plan progon svega srpskog i sticanje jeftinih političkih poena kod albanskog stanovništva kojem osim mržnje prema Srbima Kurti ništa drugi nije pružio za tri godine", saopštila je Srpska lista.

image