Srbija i Balkan

Izgubljeni u prevodu: Ko priča istinu, Kristofer Hil ili Hovenijer?

Hil je ove nedelje imao izjavu o tome da li je priznanje nezavisnosti tzv. Kosova uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, koju su mnogi različito protumačili
Izgubljeni u prevodu: Ko priča istinu, Kristofer Hil ili Hovenijer?© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil više predstavlja stav zvaničnog Beograda, nego stav američke vlade, tvrdi sada profesor na Univerzitetu "Džon Hopkins" Danijel Server, inače istaknuti američki "jastreb".

"Hil je možda u pravu kada citira neke Evropljane, ali Hovenijer je u principu u pravu. Hil je dosledno odobravao stav Beograda. Hovenijer je mnogo bliži onome što mislim da stav SAD jeste i treba da bude. Ali bilo bi bolje da neko u Stejt departmentu razjasni ovo pitanje", rekao je Server za prištinsku "Kohu".

Hil je ove nedelje imao izjavu o tome da li je priznanje nezavisnosti tzv. Kosova uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, koju su mnogi različito protumačili.

U međuvremenu, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se završi međusobnim priznavanjem.

Da pojača taj stav Vašingtona javio se i Server, koji je ocenio da bi bilo nerazumno da Srbija uđe u EU bez priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova.

"Bilo bi veoma glupo da EU od Srbije napravi državu članicu bez punog i konačnog rešenja za sva pitanja u vezi sa Kosovom. Ovo bi trebalo da uključuje zvanično diplomatsko priznanje. U praksi, svaka od 27 država članica EU može da blokira prijem Srbije bez priznavanja Kosova. Očekujem da će više od jedne, a možda i mnoge države biti spremne da to urade", rekao je Server.

image