Srbija i Balkan

Pupovac: Kosovski Srbi da uče iz naših grešaka

Uveren je, kaže Pupovac, da Srbi sa Kosmeta treba da traže "treće rešenje"
Pupovac: Kosovski Srbi da uče iz naših grešaka© Antonio Ahel/ATAImages

Srbi na Kosovu trebalo bi da uče iz grešaka Srba u Hrvatskoj, poručuje predsednik Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i dodaje da Srbima u Hrvatskoj jeste omogućena samouprava, ali je u praksi svedena na nivo nevladine organizacije, bez definisanog finasiranja.

"Ono što je naše iskustvo u Hrvatskoj – jeste da imamo manjinske samouprave, ali njihov status, položaj nije adekvatno regulisan u hrvatskom poretku. To znači da Zajedničko veće opština, iako samouprava, pre svega ima formalni status nevladine organizacije, iako se nijednim međunarodnim ugovorom ne regulišu statusi nevladinih organizacija", rekao je Pupovac za "Kosovo onlajn".

Predstavnici Zajedničkog veća opština se biraju na lokalnim i regionalnim izborima, na prostoru Istočne Slavonije.

"Već prema tome, to ne mogu biti nevladine organizacije, već bi trebalo da budu nešto drugo. Ali, nažalost, u Hrvatskoj to nije osigurano do dana današnjeg. To treba biti pouka našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji kada se razmatra status Zajednice srpskih opština. Da se unapred definiše taj status, da sasvim sigurno ne bi trebao biti, i ne bi smeo biti status nevladine organizacije i da bi bi morali da se definišu uslovi finansiranja. Jer, u našem slučaju uslovi finansiranja zavise od političkih okolnosti", kazao je Pupovac.

On je objasnio da je Srbima u Hrvatskoj, osim kroz Zajedničko veće opština koje deluje na prostoru Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, omogućeno organizovanje i kroz Srpsko nacionalno veće.

Uveren je, međutim, da Srbi sa Kosova treba da traže "treće rešenje".

"Treba tražiti treće rešenje koje može biti slično, ali po nizu elemenata ono bi trebalo biti treće rešenje kao što su inače sva rešenja za pripadnike manjinskih naroda ili drugog naroda u nekoj zemlji specifična. Nigde nema jednog te istog rešenja, nego se gradi i izrađuje iz specifičnog političkoga i međuetničkoga konteksta", naglašava Pupovac.

On je ocenio nije realno očekivati da Srbi na Kosovu dobiju status nalik onom koji ima Republika Srpska u BiH.

"Što se tiče poređenja sa Republikom Srpskom, kao entitetom unutar BiH, ta poređenja su takva da ne uzimaju u obzir specifičnosti položaja Srba na Kosovu i Metohiji i odnose između Srbije i Kosova. Nije realno da status Srba na Kosovu bude kao što je status Republike Srpske iz niza razloga, od distribucije i rasporeda same srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Pupovac.

image