Srbija i Balkan

Opozicija overila Medijanu: Sprema li se bitka za Niš?

Viši sud u Nišu usvojio više žalbi opozicije, Gradska izborna komisija sada ima rok od 10 dana da odluči o ponavljanju gradskih izbora na najmanje dva važna biračka mesta na kojima se može prelomiti ko će naredne četiri godine vladati gradom
Opozicija overila Medijanu: Sprema li se bitka za Niš?© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Glavni rezultat ponovljenih izbora u najvećoj niškoj gradskoj opštini Medijana jeste da su tri opozicione liste osvojile mandat više u odnosu na izbore 2. juna, pa će u ovoj gradskoj opštini tri opozicione liste imati 16, a do sada vladajuća Srpska napredna strana 11 mandata.

Posle obrađenih podataka sa biračkih mesta broj 14 u OŠ "Ćele Kula" i broj 16 u Vatrogasnom domu, na kojima su izbori ponovljeni, a prema rezultatima OIK, SNS i koalicija imaju 15,22  odsto glasova ili 38,42 odsto što je dovoljno za jedanaest mandata.

Grupa građana "Dr Dragan Milić" osvojila je 11 glasova, 27,77 posto ili osam mandata, lista "Biramo Niš – biramo Medijanu" šest, a lista "Ujedinjeni – nada za Niš" dva mandata.

Na ove rezultate reagovao je Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a, objavom da je "koalicija oko naprednjaka pobedila pojedinačno svaku opozicionu listu i u procentu popravila rezultat", te najavio da "opoziciju očekuje debakl na ponovljenim gradskim izborima u najvećem gradu na jugu Srbije".

"Ako ste već pobedili, pa što svi zajedno ne izlazite na izbore", upitao je u objavi poslanik Đukanović opoziciju u Nišu.

I dok je izborna borba u gradskoj opštini Medijana manje – više završena, opozicija tamo, ako ne bude iznenađenja, ima komotnu većinu, bitka za Niš tek počinje.

Iako je na osnovu rezultata izbora 2. juna, lista "Aleksandar Vučić – Niš sutra" dobila 44,7 posto glasova i 30 od 61 poslaničkog mandata, a Ruska stranka jedan odbornički mandat što je u zbiru dovoljno za većinu, a opozicija zajedno ukupno 30 odborničkih mesta, pa se činilo da SNS ipak ostaje na vlasti u ovom gradu, Viši sud u Nišu usvojio je 13. juna žalbu koalicije "Biramo Niš" za jedno od dva ključna biračka mesta u gradu.

Od tog datuma teče desetodnevni zakonski rok u kome Gradska izborna komisija treba da donese odluku o eventualnom ponavljanju izbora na tom biračkom mestu.

Viši sud usvojio žalbu opozicije

Viši sud u Nišu u saopštenju tim povodom naveo je da su podnosioci žalbe osnovano istakli da su "nejasni razlozi Gradske izbore komisije da njihov prigovor da je na biračkom mestu broj 18 bilo uočenih nepravilnosti u izbornom materijalu odbace kao nerazumljiv".

"Upravo sam dobio informaciju da je Viši sud usvojio žalbu za ponavljanje BM broj 18 u Nišu na gradskim izborima. Čestitam svima na ovoj odluci. Ovo vraća nadu u procese u koje smo ušli. Svakako, ovo nije kraj, ostaje još nekoliko žalbi među kojima je i BM broj 10. Tako, po zakonu GIK ima čak 10 dana rok da ponovo odlučuje o našim prigovorima, ali apelujem da ovo ne treba da se maksimalno eksploatiše i da odluku o ponavljanju izbora i usvajanju prigovora treba doneti što pre. Dakle, nije kraj, ali je dobra vest", objavio je na Iksu Đorđe Stanković, kandidat za gradonačelnika liste "Biramo Niš".

Portal "Južne vesti" u petak je preneo da nakon što je Viši sud u Nišu 13. juna usvojio 13 žalbi opozicije na rešenja GIK-a, donete su nove odluke o usvajanju još osam, kao i da je usvojena žalba za biračko mesto broj 10, za koje opozicija tereti Izbornu komisiju da je falsifikovala zapisnik.

Ovaj portal preneo je da je sud do 14. juna razmatrao 21 od ukupno 27 žalbi i u svim predmetima u kojima su donete odluke, usvojene su žalbe i poništena su rešenja GIK-a.

Iz niške opozicije u međuvremenu su, prenose "Južne vesti", saopštili da će, ukoliko GIK ponovo odbije ili odbaci prigovore, zatražiti meritorno odlučivanje, odnosno da konačnu odluku donese sud.

Milić: "O Nišu treba da odlučuju Nišlije, a ne sekretari iz Beograda"

Dr Dragan Milić, nosilac istoimene liste, objasnio je da opozicija u Nišu traži da, iz istih razloga iz kojih su ponovljeni opštinski izbori u opštini Medijana, budu ponovljeni gradski izbori na biračkom mestu 18 u opštini Medijana.

"Ne može da vlada jedno pravilo za opštinske izbore, a drugo pravilo za gradske. Gradski izbori moraju obavezno da budu ponovljeni i na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana, zbog falsifikovanja zapisnika", rekao je dr Milić.

Ovaj niški lekar, čija je lista na izborima 2. juna osvojila 16 mandata, široj javnosti postao je poznat krajem 2022. godine, kada je sa kolegama sa Klinike za kardio-hiruriju, odlučio da radi i vikendom i to bez nadoknade kako bi se smanjile liste čekanja za operacije.

Četiri meseca kasnije te liste bile su prazne. Tokom izborne kampanje, dr Milić ponavljao je da "o Nišu treba da odlučuju Nišlije, a ne sekretari poslati iz Beograda".

"Dolaze sekretari iz Beograda i odlučuju ko će da ima tendere, ko će da bude direktor ovog ili onog preduzeća. Da li Niš ima ili nema dostojanstvo?", poručio je dr Milić ponavljajući da umesto divlje gradnje u centru grada moraju da se nađu prostori za parkinge i javne garaže.

Uveče, 2. juna, odmah po zatvaranju birališta rekao je da saradnje sa SNS-om neće biti.

Na drugoj strani, na listi koalicije oko SNS-a za gradske izbore u Nišu, odmah su primetili upućeni, nije bio nijedan važniji aktuelni gradski ili stranački funkcioner uključujući i gradonačelnicu Draganu Sotirovski.

Ona je, govoreći o tome, rekla da je reč o "smeni generacija koja je iznenađenje samo za one koji se ne razumeju u politiku".

Obavešteni izvori tada su međutim javljali da je takva odluka doneta u vrhu stranke zbog lošeg rejtinga funkcionera vladajuće stranke u gradu.

Posle odluke Višeg suda u Nišu, koji je usvojio više žalbi na rešenja GIK, na potezu je sada ponovo Gradska izborna komisija, koja ima rok od 10 dana da ponovno odluči o prigovorima.

GIK može ponovo da odbaci prigovore opozicije, može da ih delimično usvoji, a može i da ih prihvati što bi značilo ponavljanje izbora na najmanje pomenuta dva velika važna biračka mesta, 18 i 10 u centru grada na kojima je po 1 ili 1,2 birača.

Ponavljanje izbora značilo bi početak žestoke izborne bitke za Niš, verovatno mnogo žešće nego pred izbore 2. juna.

image